Vara trecută, Jurnalul de Ilfov vă semnala că la cârma comunei Tunari a sosit o echipă administrativă nouă, dar în același timp cunoscută și cu vechime în administrație, pusă pe fapte mari, cu o listă plină de obiective edilitare, entuziasm, hotărâre, îndârjire chiar, în a face multe lucruri bune. Primarul Alexandru Neacșu, viceprimarul Cristian Niculae și reprezentantul autorității locale din comuna Tunari, Ion Marian, toți oameni apreciați și cu multă experiență în administrația locală, aveau o listă plină de proiecte pe care spuneau că vor să le finalizeze. Ne „amenințau” acum un an că nu avem noi pagini în ziar să scriem despre munca și realizările comunei, câte pot face dânșii. Și poate ne uitam puțin sceptici, dar iată că astăzi, când ne-am propus să venim „în inspecție” la un an de mandat, putem spune „jos pălăria”! Se văd rezultate, se văd echipele în teren lucrând în forță în continuare și, poate la fel de important, se poate vedea același entuziasm. Și s-a muncit cu spor, pentru că în plan financiar, echipa administrativă a primăriei din Tunari a reușit să atragă fonduri externe, anul acesta, cât încă o dată bugetul localității.

Articol publicat în ediția printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 362

pag 12 13

L-am găsit pe primarul Alexandru Neacșu, la datorie, adică pe teren, funcționând în aceeași poveste și după același model despre care am mai relatat în articolele trecute. Adică împreună cu viceprimarul Cristian Niculae și administratorul public Ion Marian, în acțiune. Edilul este peste tot, știe ce se întâmplă pe fiecare centimetru pătrat al comunei, în fiecare minut, monitorizează, îndrumă și îndeamnă la acțiune echipele cu care lucrează pentru un unic scop: mai buna gestionare a comunei, modernizarea cât mai rapidă, crearea unor facilități și condiții de viață cât mai bune pentru contribuabili.

Lista proiectelor realizate este foarte mare, la fel cea a proiectelor în curs de finalizare, dar și lista obiectivelor viitoare despre care nu avem nicio îndoială că vor fi puse în practică.

Primarul ne-a spus pe scurt principalele realizări, care înseamnă eforturi uriașe pentru cei care au lucrat la aceste proiecte și un beneficiu imens pentru comună. Lucrurile trebuie să se miște însă rapid pentru că și comuna se dezvoltă amețitor. În anul 2016, au fost acordate 417 autorizații de construcție, cum nu s-a mai întâmplat din anul 2008, de la boom-ul imobiliar. „Anul acesta am început cu un proiect destul de mare pentru pietruire, asfaltare, ape pluviale în cartierul Tineretului, bani luați de la Ministerul Dezvoltării. În câteva luni sper să teminăm o mare parte din Cartierul Tineretului, însemnând circa 6,5 km. Tot pentru Cartierul Tineretului, am făcut rectificarea de buget și am aprobat suma necesară pentru lucrări de alimentare cu gaze de care vor beneficia cel puțin 400 de familii. Sperăm că într-o lună vor începe lucrările. În Cartierul Tineretului, nu aveam nimic, doar niște drumuri de pământ. În acest an, am reușit să demarăm mai multe proiecte pentru Cartierul Tineretului pentru că s-au construit foarte multe case și trebuie să le creăm oamenilor condiții. Am obținut  bani de la Ministerul Dezvoltării pentru pietruire, asfaltare, ape pluviale și trotuare în sumă de 6 milioane lei. Ordinul de începere a lucrării va fi 1 septembrie 2017, cu finalizare anul 2018. Canalizarea funcționează de un an, cetățenii sunt foarte bucuroși și mulțumiți, cum e și firesc, de această normalitate. Sunt branșate peste 250 de gospodării. Sistemul de canalizare acoperă 7 km, iar stația de epurare este gândită să acopere toate nevoile de extindere ale comunei”, a explicat primarul comunei Tunari.

Lucrurile bune se întâmplă în fiecare zi

Comuna Tunari este și acum un mare șantier în care se lucrează zilnic. Fiecare zi aduce valoare adăugată zonei. Au fost amenajate drumuri și trotuare, au fost duse la bun sfârșit proiecte de alimentare cu apă și canalizare.

Echipa primăriei a ex­ploatat  practic orice șansă, orice ocazie cât de mică prin care putea face rost de finanțare pentru realizarea obiectivelor propuse. „Bugetul local de investiții se ridică la puțin peste 1 milion de euro. Iar noi avem proiecte în derulare cu finalizare o parte în acest an, res­tul în anul 2018, undeva în jur de 8 milioane de euro, deci de 8 ori mai mult față de bugetul nostru. Practic ce puteam să facem în 8 ani cu bugetul nostru de investiții, facem într-un an”, ne-a declarat viceprimarul.

Cristian Niculae a mai spus că într-un an, au fost finalizate lucrări de amenajare a trotuarelor și parcărilor în centrul comunei. ”Cele 3 hectare de parc amenajat, teatrul de vară amenajat cu 700 de locuri  și un punct info în care se asigură atât cazarea copiilor care vin în parc pentru spectacole, cât și a artiștilor, sunt alte realizări ale acestui an de mandat. În plus, a fost amenajat exteriorul bisericii și au fost terminate lucrările pe DJ 100, cu trotuare și canale, pentru ape pluviale. Modulul 1 al rețelei de apă și canal pe o lungime de 7 km funcționează în proporție de 80 la sută, fiind branșate la această oră în jur de 250 de imobile. Mai avem jumătate de stradă, reprezentând 20 la sută și finalizăm și acest tronson”, ne-a explicat viceprimarul.

Tot în legătură cu mobilitatea cetățenilor, s-a reușit facilitarea transportului. „Am avut foarte multe reclamații pentru satul Dimieni, deoarece nu aveam transport și era absolut necesar să găsim o soluție. Am creat transportul nostru. Avem o singură mașină care deservește Dimieni, ajunge la Tunari, de unde călătorii sunt preluați de firma de maxi – taxi. Mașina circulă din oră în oră, traseul fiind scurt, circa 5 kilometri, deci ușor de acoperit. Ne-am propus totuși pentru la anul, să mai luăm o mașină”, ne-a spus primarul comunei Tunari.

O adevărată realizare a fost construirea unui sens giratoriu pe șoseaua de Centură, la intrarea în localitatea Tunari, un loc unde se produceau foarte multe accidente. De asemenea au fost amenajate două benzi pe sens, pentru a fludiza traficul către Centură și către localitate, s-au refăcut și repoziționat siglele comunității, la intrarea în localitate, ne-a declarat Managerul City Ion Marian.

Condiții mai bune pentru școlari de toate vârstele

Pe zona educațională s-a investit și se lucrează intens. Un alt proiect finalizat în anul de mandat al noii echipe conduse de primarul Alexandru Neacșu, are conotații sociale și educaționale deosebite pentru copiii din comună. Este vorba de after-school-ul ce a fost dat în folosință în satul Dimieni, un obiectiv la standarde europene care se detașează prin modernitate și funcționalitate, de alte investiții de același gen, din țară. Primarul Alexandru Neacșu ne-a povestit că acest proiect a beneficiat de finanțare din fonduri europene, în cadrul Măsurii 322, prin care a fost accesată suma de 3 milioane de euro. Din această sumă, 250.000 de euro au fost alocați pentru clădirea after-school-ului unde în afara sălilor de curs, avem o sală de informatică, dotată cu calculatoare performante, sală de ședințe, o bucătărie dotată cu toate cele necesare, o sală de mese, grupuri sanitare etc. Pot veni aici 32 de copii. Investiția are și o componentă socială puternică, deoarece familiile cu venituri mici nu vor plăti niciun fel de taxe. În schimb, cei cu venituri corespunzătoare vor avea de plată contravaloarea mesei zilnice, undeva pe la 10-12 lei pe zi. Locul de joacă amenajat în curtea after-school-ului a fost și el realizat cu forțe proprii. Aparatele de joacă au reprezentat singura investiție care a necesitat finanțare din partea bugetului local, aproximativ 18 mii de euro. Edilul Alexandru Neacșu ne-a mai anunțat că au fost contractate lucrări pentru încă  o grădiniță în Cartierul Tineretului, în urma unui proiect comun cu Ministerul Educației.

”De la ministerul Dezvoltării beneficiem de 1,6 milioane lei pentru renovarea și mansardarea grădinței cu program normal, iar astfel dublăm numărul de clase. Comuna Tunari este în plină dezvoltare, așadar avem nevoie de mai multe locuri în grădinițe. Școala din Tunari este și ea în pregătiri pentru începerea noului an școlar. Se fac mici retușuri”, a spus Alexandru Neacșu.
Zonă de agrement deosebită pentru distracție de bună calitate, non-stop

În imediata vecinătate a primăriei, a fost finalizat proiectul de amenajare și reabilitare a unei zone de agrement ce este practic unică în Ilfov. Am admirat teatrul de vară cu 700 de locuri și parcul central al comunei, care se întinde pe aproape 3 hectare, prevăzut cu sistem de irigare automatizat, foișoare și bănci noi. Totodată, au fost reabilitate spațiile verzi și locurile de joacă pentru copii. Teatrului de vară i s-a dat și o nouă utilitate. Atunci când nu sunt spectacole, adulții și copiii pot veni să joace tenis pe unul din cele două terenuri amenajate sau baschet, iar accesul este gratuit, non-stop.

Baza sportivă, pregătită pentru Liga a II-a

Lângă Teatrul de vară se află terenul multi­funcțional de sport, dar se lucrează și la terenul de fotbal din vecinătate, unde joacă echipa de seniori a comunei, pentru că trebuie amenajate gazonul, gardurile și tribunele. „Sunt nouă grupe de copii ai clubului sportiv. Acest teren multifuncțional oferă din partea Asociației Județene de Fotbal dimensiunile normale pen­tru copiii care joacă fotbal în cele șase competiții pe care le avem noi. Antrenamentele echipei de seniori se vor ține tot pe terenul multifuncțional de fotbal, care poate fi împărțit și în două terenuri mici. Nu se percep taxe, dar există un responsabil al parcului care va monitoriza pe toată lumea, astfel încât dacă cineva strică să poată fi tras la răspundere. De altfel, zona este monitorizată și cu camere video. Noi am încercat ca orice investiție să nu fie utilă doar în anumite perioade, cum ­este cazul  teatrului de vară unde  atunci când nu sunt spectacole, oamenii pot face sport. Baza sportivă o amenajăm cu toate cerințele Federației Române de Fotbal în privința dimensiunilor, facem tribunele  de circa 3.500 de locuri, schimbăm gazonul. Facem o bază sportivă care va întruni toate condițiile pentru Liga a doua chiar dacă Clubul Sportiv Tunari activează în Liga a treia din 2009. Anul trecut, am terminat pe locul 3, la un punct de locul 2”, ne-a spus viceprimarul Cristian Niculae.

O altă realizare, de data aceasta destinată sufletului, este amenajarea curții și zonei exterioare a noii biserici, cu hramul Sfinții Martiri Brâncoveni, cu pavele și bănci dar și continuarea în interior a lucrărilor de pictură.

Amenajările pe ­râul Pasărea și Balta Pasărea reprezintă o altă lucrare aflată în zona de interes a primăriei. Canalul ce se varsă în Balta Pasărea a fost curățat de primărie pentru că printr-o ordonanță de urgență, luciul de apă deși nu se află în administrarea primăriei trebuie întreținut de aceasta. Edilul Alexandru Neacșu ne-a spus că intenționează să amenajeze zona pentru agrement deoarece atât cetățenii din zonă dar și numeroși bucureșteni sunt atrași de  pitorescul locurilor. Pentru a ajunge la casele lor, locuitorii Cartierului 33 trebuiau să facă un drum apreciabil, pentru a ocoli acest canal care străbate Tunariul. Acum, drumul este mult scurtat. În zona acestui cartier, primăria a construit un pod pietonal, care facilitează accesul locuitorilor.

Pregătiri pentru Zilele Comunei Tunari

Este al doilea an când se organizează Zielele comunei, toată lumea fiind chemată la petrecere și multe surprize frumoase pe 12 și 13 august. Evenimentul va fi organizat  din fonduri europene, fiind invitați și 50 de cetățeni din Republica Moldova care vin cu un spectacol, în cadrul unui proiect de înfrățire cu trei comune de peste Prut.

Comuna Tunari a accesat fonduri europene pentru dezvoltarea comunei prin Măsura 322. Una dintre condițiile eligibilității este și organizarea, timp de 5 ani, a unui festival cu specific local. Așa s-a născut Festivalul de la Tunari din 16 august 2016, organizat de Primărie și parteneri.