Duminică, lăcaşul de cult a îmbrăcat haina luminoasă a purităţii şi sfinţeniei

Duminică, 22 septembrie. Glasurile clopotelor Parohiei Petrăchioaia au răsunat pline de bucurie revărsarea harului Divin peste sfântul lăcaș și peste credincioșii săi. O delegație patriarhală condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, alături de părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, a binecuvântat pictura și toate lucrările săvârșite în ultimii ani la biserica ilfoveană. Primarul Mihai Dobre, omul care prin generozitatea și spiritul său gospodăresc s-a îngrijit ca biserica să fie tot mai frumoasă și mai minunată, a asistat la ceremonia religioasă care a îmbrăcat lăcașul de cult în haina luminoasă a purității și sfințeniei. 

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 469

Biserica închinată Adormirii Maicii Domnului și, mai nou, Sfântului Ierarh Nicolae și Sfântului Teodosie de la Brazi, Mitropolitul Moldovei, a devenit, așadar, o adevărată scară către Cer, iar icoanele sale, ferestrele prin care credincioșii din Petrăchioaia pot vedea frumusețile netrecătoare ale Împărăției Cerurilor. Și pentru noi, reporterii Jurnalului de Ilfov, ziua de duminică, 22 septembrie a fost una de o profundă simțire duhovnicească, încununată cu momente unice, încărcate de emoție. Asta pentru că am avut bucuria de a ne alătura și noi credincioșilor care s-au împărtășit aici cu harul curățitor și sfințitor al Duhului Sfânt. Iar acum ne grăbim să vă împărtășim impresiile noastre, care conturează imaginea unui eveniment religios, istoric și cultural ce va rămâne întipărit în sufletul nostru, mult timp de aici înainte. 

Încă de la primele clipe petrecute în sânul bisericii am simțit cum inimile ni se aprindeau ­într-o duioasă încântare. Soborul grandios condus de Preasfințitul Părinte Varlaam dădea locului o armonie celestă care ne conducea, lin, către frumusețea Raiului. Înconjurat de toți preoții din parohiile apropiate, Preasfințitul Părinte a răsplătit strădania din ultimii ani a părintelui paroh Mihăiță Cătălin Răducanu și a credincioșilor din Petrăchioaia printr-o slujbă de înaltă frumusețe duhovnicească. Prin stropirea cu apă sfințită și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir, a sfințit noua pictură, care a fost conservată și restaurată complet prin grija părintelui paroh, catapeteasma, stranele, pictura, pardoseala și toate lucrările realizate în ultima vreme în sfântul lăcaș. „Biserica trebuie să devină cartea sau Constituția după care să ne cârmuim viața. Trebuie să reflectăm la cuvintele ei și să adunăm în mintea și în inima noastră nectarul învățăturii Sfintei Scripturi. Transmitem credincioșilor și tuturor celor ce s-au ostenit să înfrumusețeze acest lăcaș, corabia care va muta satul dvs. de aici în Ceruri, un cuvânt de laudă și de binecuvântare. Prin ajutorul dumneavoastră, fie el financiar, fie prin muncă, prin rugăciuni și bucuria că această biserică ridicată de strămoșii dumneavoastră, care sigur, suferea amprentele trecerii timpului, iată astăzi, a îmbrăcat o haină atât de frumoasă! Este atât de atrăgătoare! Fiecare lucru din ea este o chemare pentru dumneavoastră să nu lăsați, în duminici și la sărbători, sfinții să se roage singuri pentru dumneavoastră, ci să veniți să vă rugați împreună cu ei, știind că numai așa munca vă va fi folositoare și rodnică, fiii vor crește cuminți și înțelepți, iar viața dumneavoastră va avea un parcurs și un sfârșit frumos și împlinit. Vă mulțumim și vă dorim tuturor binecuvântare, răsplată de la Dumnezeu, sănătate, bucurie și ajutor! Să trăiți întru mulți ani!”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. 

„Este o zi de sărbătoare pentru localitatea Petrăchioaia dar și, în general, pentru satul românesc. Lucrările de consolidare și înfrumusețare a bisericii Parohiei Petrăchioaia au început cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în anul în care biserica împlinea 200 de ani de la ctitoria ei și iată că astăzi sunt încununate prin slujba de târnosire, în anul omagial al satului românesc. Faptul că într-o comunitate atât de mică, cu mai puțin de 200 de familii, într-un sat mai îndepărtat de București se pot realiza lucrări atât de frumoase, este o dovadă a potențialului oamenilor de la sat. Acolo unde este dragoste de Dumnezeu și de semeni, acolo unde este colaborare între Biserică și autorități locale, realizările înfloresc spre binele comunității și spre bucuria credincioșilor”, ­ne-a spus părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord.  

Daruri de suflet

P.S. Varlaam a adresat cuvinte de apreciere și mulțumire atât părintelui paroh, membrilor Consiliului Parohial, Părintelui Protopop Cristian Burcea cât și primarului Mihai Dobre, pe care l-a numit „un înțelept fruntaș al comunei Petrăchioaia”. Preasfinția Sa a transmis mulțumiri și felicitări tuturor celor care au participat la realizarea lucrărilor deosebite și din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. De ­altfel, în semn de prețuire și recunoștință, Preasfințitul Părinte a oferit distincții de vrednicie binefăcătorilor lăcașului de cult, din partea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române. Primarului Mihai Dobre i-a acordat Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni. Pentru activitatea pastorală excepțională, părintele paroh Mihăiță Cătălin Răducanu a fost ridicat la rangul onorific bisericesc de iconom stavrofor, cel mai mare rang pe care îl poate avea un preot. Noul rang îi permite părintelui paroh să poarte ca semn distinctiv cruce pectorală, brâu roșu și bederniță, în timpul slujbelor. Pentru dragostea și grija pe care a ­arătat-o bisericii și parohului de la Petrăchioaia, părintele Mihăiță Cătălin Răducanu i-a oferit Preasfințitului Părinte Varlaam, un superb buchet de flori albe, ca simbol al purității și creșterii duhovnicești. La final, toți credincioșii ­s-au rugat și s-au închinat în Altarul bisericii. Apoi, copilașii au primit câte o cărticică menită să le cultive credința în Dumnezeu, iar părinții și bunicii, câte o iconiță cu chipul Sfântului Teodosie de la Mănăstirea Brazi, spre ocrotire, la nevoie. 

„Sfințirea de astăzi vine în urma consolidării, a înnoirii picturii, a înlocuirii pardoselei cu una din marmură, care a fost amplasată în întreaga biserică. S-a mai făcut și împrejmuirea lăcașului de cult și montarea unei centrale, care era absolut necesară pentru încălzirea bisericii, inclusiv încălzire prin pardoseală. Mulțumesc domnului primar Mihai Dobre și Consiliului Local pentru toată susținerea, părintelui Varlaam care a oficiat o slujbă atât de frumoasă, Preafericitului Părinte Patriarh pentru ridicarea în rang, părintelui Protopop și tuturor celor care mi-au fost întotdeauna aproape! Nădăjduiesc că mă vor susține și mă vor povățui și pe viitor ca să împlinesc și alte lucruri care vor duce la dezvoltarea parohiei noastre. Îmi doresc ca locul pe care ­l-am sfințit astăzi să devină un punct de atracție pentru tinerele generații. Vreau ca tinerii noștri ­să-L cunoască pe Dumnezeu și să prețuiască rugăciunea”, ne-a spus părintele paroh, Mihăiță Cătălin Răducanu. 

„Colaborăm cu Biserica pentru binele co­munității, al nostru, al tuturor. Astfel, printr-o hotărâre de Consiliu Local am decis să alocăm fondurile necesare realizării lucrărilor de la biserica Parohiei Petrăchioaia, aproape în totalitate. 98% din costurile lucrărilor au fost suportate de Primărie și Consiliul Local. Din banii alocați s-a realizat consolidarea bisericii, noua pictură, pardoseala, stranele. Tot la această biserică, anul viitor vom construi și o capelă cu clopotniță. Un astfel de proiect îl vom începe în curând, la Parohia Surlari, unde vom ridica, de asemenea, o capelă cu clopotniță. Documentația este gata în proporție de 99%, urmează să dăm ordinul de începere a lucrărilor. Parohia Petrăchioaia este una dintre bisericile mele de suflet și voi susține întotdeauna, după putință, dezvoltarea ei. Cu toții îl iubim pe părintele paroh pentru că este un slujitor vrednic, gata oricând să-și ajute semenii. Părintele paroh, Mihăiță Cătălin Răducanu și-a îmbogățit sufletul cu dragoste de Dumnezeu și s-a înfrumusețat cu fapte bune. Astăzi, ne-am bucurat de prezența unor invitați de seamă, printre care și domnul Dan Drosu Șaguna, fost președinte al Curții de Conturi a României. Le mulțumesc tuturor celor care ne-au fost aproape”, ne-a spus Mihai Dobre, primarul comunei Petrăchioaia. 

Localnicii: „Vă mulțumim că vă gândiți și la sufletele noastre!”

Despre credința în Dumnezeu și în minunile înfăptuite de El în viața celor ce-L cheamă cu inima curată prin rugăciunile rostite în biserică, ­ne-au vorbit și credincioșii care au asistat la re­sfințirea bisericii de la Petrăchioaia. „Dacă înainte pictura era ștearsă, pereții erau crăpați, iar iarna tremuram de frig la rugăciune, biserica noastră arată acum ca o adevărată bijuterie. Vin aici de peste zece ani, ori de câte ori am sufletul îngreunat sau îmi propun să realizez ceva. În general, mă rog pentru sănătatea și a familiei mele, pentru iertarea păcatelor și înfrumusețarea vieții. Și am observat că rugăciunile îmi sunt ascultate întotdeauna. Nu există problemă care să-mi tulbure liniștea și să nu se rezolve în urma rugăciunilor rostite aici. Părintele este un duhovnic bun, blând, înțelept și ajutător. Mulțumim părintelui și autorităților locale că se gândesc și la sufletul nostru”, ne-a spus Nicoleta Aostăcioaiei, una dintre fiicele duhovnicești ale bisericii Parohiei Petrăchioaia. De altfel, aprecierile și mulțumirile au venit din partea mai multor credincioși, chiar și a celor din alte localități ilfovene. Credincioșii din satul Petrăchioaia  se mândresc acum cu cea mai frumoasă podoabă spirituală din comună și una dintre cele mai impresionante din Ilfov.