Controale la alimente, în apropierea Sărbătorilor pascale
Controale la alimente, în apropierea Sărbătorilor pascale

Având în vedere perioada Sărbătorilor Pascale, ieri, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ilfov, au efectuat activități de verificare în baza unui plan de acțiune, având ca obiect atât protejarea populației împotriva actelor de comerț ilicit, cât și respectarea normelor de disciplină financiar-contabilă, în domeniul comerțului cu produse de sezon.

În acest context, polițiștii de la economic au controlat 22 de operatori comerciali. În urma verificărilor au constatat o serie de nereguli, pentru care au aplicat 11 sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 10500 lei și au confiscat suma de 1.021 lei. Atât comerțul ilicit, cât și respectarea normelor de disciplină financiar- contabilă, în domeniul comerțului cu produse de sezon în perioadă sărbătorilor Pascale va fi în atenția polițiștilor de la economic și în perioada imediat, următoare!

Zile pline de amenzi și produse retrase de la comercializare

Conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat, de asemenea, că inspectorii sanitari veterinari au dat amenzi de aproape 726.000 de lei într-o singură zi unităţilor de alimentaţie publică din marile centre comerciale şi au confiscat 210 kilograme de produse de origine animală, în urma deficienţelor constatate. ”În data de 19 aprilie, conducerea  a dispus efectuarea unei acţiuni de control fulger la nivel naţional în unităţile de alimentaţie publică din marile centre comerciale. Potrivit unui comunicat al instituţiei, transmis joi AGERPRES, au fost verificate 326 de unităţi, dintre care 324 de unităţi de alimentaţie publică şi două unităţi tip supermarket/hipermarket, în vederea asigurării condiţiilor de igienă în care sunt recepţionate, depozitate, preparate şi valorificate diverse sortimente de produse alimentare şi preparate culinare destinate consumului uman. În urma controalelor au fost aplicate 93 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 725.800 de lei. Totodată, a fost confiscată cantitatea de 210 kg de produse de origine animală. Principalele neconformităţi constatate şi sancţionate au fost: comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate/neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă; nerespectarea normelor privind condiţiile de depozitare, etichetare, ambalare şi manipulare a produselor alimentare; nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite; încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor şi lipsa programelor de autocontrol în cadrul unităţilor”, au anunțat reprezentanții ANSVSA.

Recomandare!

Se recomandă tuturor consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare pentru Sărbătorile Pascale şi nu numai, doar din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar veterinar!