Superbogaţii lumii au exploatat lacunele din legislaţia fiscală transfrontalieră pentru a ascunde în conturi offshore 21.000 miliarde de dolari,  potrivit unui studiu co-mandat de organizaţia Tax Justice Network. În raport se arată că acești bani au migrat către ­ţări cu jurisdicţii protectoare, precum Elveţia şi Insulele Cayman, cu ajuto-rul băncilor de investiţii private.

Cele mai mari 10 bănci de investiţii private, între care UBS şi Credit Suisse în Elveţia şi Goldman Sachs din SUA, au administrat în 2010 peste 4.000 de miliarde de li-re sterline (6.250 miliarde dolari), în creştere de la 1.500 de miliarde de lire sterline (2.343 miliarde dolari) în urmă cu cinci ani. Analiza sugerează că pentru multe state aflate în dezvoltare acești bani ar fi mai mult decât suficienți pentru a şi plăti datoriile către restul lumii.

Averile au migrat în conturi bancare offshore în special din ţări bogate în petrol. De la începutul anilor 1990, din Rusia au ieşit aproape 500 de miliarde de lire sterli-ne (781 miliarde dolari), dacă se adaugă şi câştigurile aduse de investiţiile ascunse. Din Arabia Saudită au ieşit fonduri de 197 miliarde de lire (307 miliarde dolari), iar din Nigeria 196 miliarde de lire (306 miliarde dolari). Liderii G20 s-au angajat în repetate rânduri să închidă paradisurile fiscale, după criza din 2008, când politica secre-tului bancar a fost considerată un factor de amplificare a instabilităţii. Multe state încă refuză să ofere informaţii legate de conturile clienţilor străini ai băncilor, către autorităţile fiscale din ţările de origine ale acestora, arată ziarul The Guardian, care citează studiul amintit.