Parcul comunei Mogoșoaia primește la fiecare sfârșit de săptămână zeci de copii care petrec râzând măcar o oră, alături de părinții lor. La ce râd copiii? La teatru.

Foto și text: Cristina Bunea

 

Teatru cu bătaie lungă

Ideea de a invita trupe de teatru pentru copii în parcul din comuna Mooșoaia poate părea puțin importantă. Am zis, poate. În fapt, trebuie să te duci de câteva ori cu copilul tău ca să-ți dai seama de politica pe termen lung pe care o propune Primăria Mogoșoaia: copilul tău, al prietenilor tăi, al vecinilor cresc, de la week-end la week-end, cu ideea de teatru. Pentru ei, teatrul nu va mai fi o necunoscută, căci…urmăresc la fiecare sfârșit de săptămână câte 30 de minute de povești transpuse pe scenă de actori specializați în teatrul pentru copii.

Vi se pare că a juca teatru pentru copii este ușor? Hm! N-ați văzut sudoarea curgând pe frunțile actorilor și epuizarea de după fiecare reprezentație.

Aparent te poți scălâmbăi, însă, tu actorul, ești foarte responsabil față de copiii care stau la baza scenei și te sorb din priviri. Cum îi transmiți copilului că fata babei sau a moșului este un personaj puternic, în final?

Le-a ieșit, sâmbătă,  celor de la Atelierul Magdei, după cum le-a ieșit și partea amuzantă a Scufiței Roșii, însă trebuie să stai, înainte, tu actorul, să-ți confecționezi scenarii pentru situația în care un copil din parc nu râde. Sau îl apucă plânsul. Desigur, părinții și bunicii sunt pe pernele mari și portocalii puse gratuit la dispoziție, însă, misiunea este de a-i determina pe copii să se bucure. Și cei trei membri ai Atelierului Magdei – Magda Frâncu, Irina Enache și Viorel Frâncu – reușesc. Apoi, au intrat pe scenă cei de la Compania de Teatru Ingenuo și a lor poveste despre un cățeluș lovit de piatra unui copil șturlubatic.

Și, Doamne, cum mai participau copiii? Cântau, râdeau și săreau pe ritmurile chitarei mânuite de unul dintre actori. Erau toți în Castelul Distracției, așa cum și-au dorit actorii. Da, asta se întâmplă în Târgușorul Brâncovenesc al Mogoșoaiei: copiii se cresc cu teatru.