Întotdeauna în preajma sărbătorilor, rolul copiilor în societate devine mai vizibil, nu pentru că altfel ei nu ar fi importanţi, ci pentru că drăgălăşenia lor se exprimă la cote maxime prin cântece, poezii recitate, într-un cuvânt : serbare. Iar serbarea copiilor bufteni de la SOS Satele României a fost una plină de emoţii. 

SOS Satele Copiilor şi Buftea 

Din 1990, SOS Satele Copiilor România a început să se implice în societatea românească pentru ca orice copil să crească şi să se dezvolte chiar dacă familia lui biologică trece prin momente de încercări. Întreaga activitate a asociaţiei pune pe primul loc interesul copiilor – integrarea într-o familie SOS sau sprijinul familiei biologice. Din acest motiv, SOS Satele Copiilor România derulează 3 programe la nivel naţional în Bucureşti, Sibiu şi Bacău oferind, după necesităţi, următoarele tipuri de ajutoare : a. îngrijire de tip familial în Sate SOS ; b. servicii de consiliere (Programe de Întărire a Familiei) şi c. servicii educaţionale (Grădiniţe SOS, Maşina cu Jucării, Tabăra socială şi alte Proiecte Educaţionale). Parteneriatul dintre SOS Satele Copiilor şi oraşul Buftea aparţine de centrul de la Bucureşti, ­fiind, de altfel, primul parteneriat cu o localitate ilfoveană. Necesitatea încheierii unui astfel de colaborări a fost cauzată pe de o parte de existenţa unor familii buftene care au nevoie de suport şi asistenţă în a-şi creşte copiii şi, pe de altă parte, de imposibilitatea concretă în legătură directă cu legile, bugetele etc a unei localităţi de a se ocupa de toţi cei cu o situaţie mai dezavantajată. 

26 de familii, adică 89 de copii şi tineri 

Despre parteneriatul existent între Primăria Buftea şi SOS Satele Copiilor am aflat mai multe amănunte de la Cristina Dinu, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din Primăria Buftea: «Parteneriatul a fost încheiat în 2013 cu aprobarea Consiliului local şi, în 2014, în măsura posibilităţilor, Consiliul Local a cofinanţat proiectul lansat de SOS Satele Copiilor. Familiile sunt susţinute cu tichete sociale, medicamente, lapte praf, îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite, ghiozdane şi, în funcţie de necesităţi, unii au primit şi tablă pentru a-şi acoperi locuinţa, alţii au primit vopsea lavabilă, produse de igienă, detergenţi. Din Buftea, în 2014 au fost susţinute 26 de familii, în total 89 de copii şi tineri chiar dacă, iniţial, documentele semnate prevedeau 65 de copii. La şcoală, dacă sunt probleme, asistentul social Mădălina Drancă (angajat cu carte de muncă la SOS Satele Copiilor, de formaţie psiholog) merge şi discută cu cadrele didactice, i-am sprijinit pe unii să fie înscrişi la medicul de familie. Se fac şedinţe de consiliere separat cu părinţii şi împreună părinţi-copii pe diverse teme: educaţie, igienă personală şi a locuinţei. Părinţii vin pentru că atunci când au intrat în proiect au semnat un contract unde se stipulează drepturile şi obligaţiile. Şi, în momentul în care ei nu-şi îndeplinesc obligaţia de a depăşi  momentele grele, a evolua, sunt excluşi din program. Şi, da, 5 familii au fost excluse din program. 

Un brăduţ pentru fiecare familie 

Serbarea a fost organizată de asistentul social Mădălina Drancă şi reprezintă, de fapt, munca de zi cu zi pe care o desfăşoară cu tinerii şi copiii în spaţiul pus la dispoziţie în clădirea fostei primării. Pentru serbare, primăria le-a pus la dispoziţie sala de festivităţi de la etajul doi al actualei primării. 

Iar surpriza serbării, pe lângă tradiţionalele colinde şi pachete de sub bradul cel frumos împodobit a fost legată de un brăduţ pe care fiecare familie prezentă în sală l-a primit odată cu globurile şi beteala aferente. Brăduţul a fost împodobit de către copii şi părinţi, şi apoi ­luat acasă. Micuţ cum e va putea sta ca orice decoraţiune pe masa de Crăciun, pentru a veghea familiile şi a le spune: ”Crăciun fericit!” 

”Zâmbetul din cutie” a ajuns şi la Buftea

Duminică, 21 decembrie, oraşul reşedinţă de judeţ al Ilfovului a mai avut un moment de bucurie. 300 de copii din familii cu posibilităţi reduse au primit daruri de Crăciun în cadrul campaniei “Zâmbetul din cutie”, campanie organizată de Asociaţia nonguvernamentală “Şansa ta”.

Gheorghe Pistol, primarul oraşului Buftea spune: ­“Aceşti 300 de copii au fost identificaţi de Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul primăriei şi, fiecare dintre ei, a primit exact ce a fost trimis de alţi copii. De exemplu, o fetiţă de 8 ani de la Buftea a primit pachetul trimis de o fetiţă de 8 ani din Bucureşti. Un gest minunat, mai ales că nimeni dintre cei care au trimis ceva, nu ştie unde va ajunge pachetul său. De aceea, pe viitor, mi-ar plăcea ca între co­piii care trimit daruri şi cei care le primesc să se lege prietenii, în măsura posibilităţilor să se cunoască reciproc.”

Cât despre a dărui, iată şi punctul de vedere al Asociaţiei Şansa Ta: “A dărui este o experienţă care schimbă vieţile tuturor celor care participă la ea. Când dăruieşti, bunătatea sufletului străluceşte şi încălzeşte ca o rază de soare. Întindeţi o mână de ajutor copiilor aflaţi într-o situaţie dificilă şi veţi deveni eroii lor salvatori”.