Chinuită de suferințe grele, Andreea Vorosciuc, o adolescentă din satul Petrești, comuna Corbeanca, a luptat ani buni pentru supraviețuire. După numeroase operații și tratamente, a ieșit învingătoare din cea mai grea competiție a ei, cea împotriva cancerului, maladia care-i mistuia trupul. Dar pentru a-i salva viața, medicii au fost nevoiți să-i amputeze piciorul drept.

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 355.

16-page-001

Mama se uită la ea sfâșiată de durere. A sacrificat totul pentru ca fetița ei să poată merge ca un copil normal. Din păcate, a ajuns la capătul puterilor. Andreea are nevoie de o proteză, ale cărei costuri se ridică la aproape 10.000 de euro. O sumă uriașă pentru banii puțini din care trăiește împreună cu familia ei.

De la suflet, la suflet

Încă de acum opt ani de când a aflat de drama Andreei, preotul Constantin Ciortan nu contenește să-i arate dragostea sa acestei copile greu încercată de suferințe. Ca un adevărat părinte spiritual, preotul Ciortan se roagă pentru însănătoșirea fetei și pentru ca Dumnezeu să-i aline durerile și să-i dea puterea de a-și duce crucea cu răbdare și demnitate. Luptă din inimă, pentru ca Andreea să ducă o viață normală, ca orice adolescent de vârsta ei. De-a lungul timpului, a inițiat și demarat diverse campanii de strângere de fonduri pentru tratamentele fetei. Duminică, 11 iunie, părintele Constantin Ciortan a organizat un concert caritabil pentru Andreea.

Un concert extraordinar de muzică psaltică, în scop umanitar

Grupul psaltic patriarhal Tronos, condus de arhidiaconul Mihail Bucă a cântat și a încântat inimile credincioșilor din parohia Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil, din Petrești, începând cu ora 12.30, cu frumoase cântări bisericești. Corul a susținut un concert excepțional de muzică psaltică, în scop umanitar. Banii strânși în urma colectei au fost donați familiei Andreei, pentru achiziționarea protezei care-i va împlini visul de a merge aproape normal.

Părintele Constantin Ciortan, parohul Bisericii cu hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil din Petreşti: „Vrem să-i oferim Andreei şansa de a merge la şcoală”

„Momentul acesta mu­zical este o premieră pentru biserica noastră. A mișcat inimile noastre și pentru aceasta le mulțumim din suflet, psalților grupului Tronos, al Patriarhiei Romane! Împreună vrem să-i oferim Andreei șansa de a-și împlini visul de a merge la școală, de a duce o viață normală și de a fi privită ca oricare alt copil, peste tot în lume. Andreea este elevă în clasa a IX-a, la Liceul ”Ioan Petruș”, din Otopeni. Deși este doar un copil, a trecut prin multe greutăți, dar a rămas optimistă, curajoasă și a învățat să meargă înainte, orice ar fi. La vârsta de doar 8 ani, a primit un diagnostic crunt: cancer la tibie. Au urmat o serie de tratamente, iar după numai doi ani i-a fost amputat piciorul drept, ca ultimă soluție pentru a rămâne în viață. De atunci, au urmat zile chinuitoare, nu a mai putut să se deplaseze decât în scaunul cu rotile, iar mai apoi ajutată de diverse proteze. Însă piesele trebuie înlocuite anual, pe de o parte din cauza uzurii sau căzăturilor, pe de altă parte din cauza faptului că Andreea este în creștere și acestea îi rămân mici. Mulțumim părintelui arhidiacon Mihail Bucă pentru generozitatea sa și pentru dragostea cu care a răspuns invitației noastre! Vă îndemnăm pe toți, fie că sunteți sau nu enoriași ai Parohiei Petrești, să fiți alături de noi pentru a-i acorda Andreei o șansă în plus la o viață normală! Dumnezeu să vă ocrotească și să binecuvânteze cu darurile Sale pe toți cei ce faceți fapte bune, așa cum este ajutorul acordat Andreei”, ne-a spus părintele Constantin Ciortan, care-i este și profesor de muzică la școala în care studiază.

Andreea Vorosciuc: „Visul meu este să devin medic, să pot salva și eu, alți copii”

„Îmi place să învăț și vreau neapărat să-mi continui studiile. Visul meu este să devin medic, să pot ajuta la rândul meu, alți copii, așa cum m-au ajutat pe mine medicii care mi-au salvat viața. Dacă aș avea acea proteză, aș putea să merg la școală și peste tot pe unde este nevoie, mult mai ușor. Acum sunt dependentă de mama, de familie, de colegi și de oricine se află în preajma mea”, ne-a spus Andreea Vorosciuc, adolescenta spre care trebuie să ne deschidem inimile, pentru ca, într-o zi, să ajungă fie pe picioarele ei.  

Cine este Andreea Vorosciuc?

Un copil cu o inimă de aur. În preajma Sărbătorilor de Iarnă, am întâlnit-o pe Andreea pe holul Liceului ”Ioan Petruș”, din Otopeni, strângând fonduri pentru a le dărui copiilor sărmani dintr-o localitate din județul Teleorman. Copila dăduse curs unei campanii umanitare, alături de colegii și profesorii ei. Atunci, ca și acum, ne-a mulțumit respectuos pentru faptul că suntem alături de ea și de copiii care au nevoie de ajutor. Îți mulțumim și noi, Andreea, pentru gândurile tale bune, de copil frumos! „Andreea merită orice efort pentru a fi ajutată. Deși nu se poate deplasa decât cu proteză, și ajutată de un însoțitor, ea este nelipsită de la școală. Învață foarte bine, participă la toate activitățile școlare, iar de curând a jucat chiar într-o piesă de teatru împreună cu colegii, pe scena Centrului Cultural din Otopeni. Merge zilnic la școală, împreună cu mama ei, o femeie devotată și puternică, cea care o însoțește peste tot. Pentru mulți copii sănătoși, care tratează școala cu superficialitate, ea este un model de tenacitatate și perseverență. Mai mult decât atât, Andreea a scris o carte autobiografică, ce se dorește a fi un omagiu adus unor persoane dragi, care au pierdut lupta cu cancerul, și pe care își dorește să o publice”, ne-a spus Violeta Ciortan, soția părintelui Constantin Ciortan. 

Și tu o poți ajuta pe Andreea! Iată cum!

  • Donând orice sumă, oricât de mică, în contul RO37BRDE445SV09612114450 – deschis pe numele mamei fetei, Ștefan Geta Florina, la BRD.
  • Donând în urna pe care părintele Constantin Ciortan o păstrează în biserică, special pentru colectatea unor fonduri care să vină în sprijinul ei.   

Nu contează ce sumă donezi. Orice gest mic, pentru Andreea poate fi un pas mare spre o viață normală.