Specialiştii din industria asigurărilor prevăd o creştere a preţului poliţei de Răspundere Civilă Auto- RCA, cu până la 40%. Ei nu consideră această creştere ca fiind un lucru anormal, având în vedere că, în România, rata daunei este de 146%. Acest procent reprezintă faptul că, pentru daunele remediate prin poliţele RCA, asigurătorii plătesc, în medie, cu 46% mai mult decât încasează din primele de asigurare. În ceea ce priveşte asigurările auto tip CASCO, specialiştii sunt de părere că preţul acesto-ra nu va suferi modificări semnificative, rămânând la aceleaşi nivel din 2012.  

Comisia de Suprave­ghere a Asigurărilor – CSA a decis să impună societăţilor de asigurări, vânzarea poliţelor RCA la un preţ care să permită obţinerea unui minim profit. Astfel, în funcţie de daunele pe care le plătesc, de mărimea portofoliului de clienţi şi de costurile de emitere, fiecare companie în parte îşi va calcula un preţ de echilibru, sub care nu va putea vinde RCA.

Şi fiindcă a venit vorba de scumpiri, probabil că poliţa RCA va fi campioana anului 2013 la creşterea de preţ. Pe locul doi se estimează că va sta preţul gazelor natu-rale, iar pe trei impozitele locale.