Începând cu data 1 mai, odată cu creșterea de 200 de lei a salariului minim pe economie (de la 1.050 la 1.250), angajatorii se vor confrunta cu cheltuieli suplimentare, deoarece vor plăti salariaților o remunerație netă mai mare, dar și mai mulți bani pentru taxele și contribuțiile obligatorii aferente salariului.

Concret, de la 1 mai, cheltuiala totală a angajatorului cu un salariu minim va crește cu 246 de lei, comparativ cu valoarea actuală. Cu alte cuvinte, pentru acordarea unui salariu de 1.250 de lei brut, angajatorii vor trebui să aloce 1.538 de lei, față de 1.292 de lei, cât îi costă acum plata unui salariu minim de 1.050 de lei. Această sumă majorată include atât banii care se adaugă la remunerația netă ce trebuie plătită angajatului (care va fi de 925 de lei, comparativ cu 785 de lei cât este acum), cât și taxele și contribuțiile ce trebuie să fie plătite suplimentar la stat pentru salariul majorat (288 de lei, față de 242 de lei, valoarea taxelor în momentul de față).

 

Modificarea salariilor în „Revisal”, cheltuială suplimentară

Majorarea salariului minim trebuie să fie raportată în Registrul de evidență a salariaților (Revisal) de către angajatorii care au salariați plătiți cu minimul pe economie. Acest serviciu este realizat fie de către un angajat al firmei, fie de către un prestator de servicii înregistrat la inspectoratele teritoriale de muncă. În cea
de-a doua situație, angajatorul va fi obligat la cheltuieli suplimentare, reprezentând plata acestui serviciu. Acestor cheltuieli li se adaugă și o serie de obligații de ordin birocratic. Astfel, modificarea salariului minim al angajaților se poate face prin întocmirea unor documente: un act adițional, pentru fiecare angajat, sau o decizie colectivă.

 

Termene pentru înregistrare

În funcție de modalitatea adoptată, angajatorul trebuie să respecte un termen limită. În situația în care un angajator alege varianta actelor adiționale, modificarea salariului minim în Revisal trebuie să fie înregistrată în maximum 19 zile lucrătoare. Mai precis, pentru majorarea efectuată din 1 mai, data-limită de transmitere este 26 mai. Pe de altă parte, atunci când se întocmesc decizii colective, termenul este unul mai strâns. În situația în care se prezumă că angajatorul a luat la cunoștință de modificarea salariului minim la data la care aceasta intră în vigoare, ar însemna că și raportarea ar trebui făcută chiar în prima zi a lunii respective.

 

Sancțiuni pentru nerespectarea legii

 

Legea prevede și sancțiuni pentru angajatorii care nu respectă aceste reguli. Astfel, angajatorii care vor stabili un salariu de bază mai mic decât cel minim vor fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei, pentru fiecare contract de muncă care se încadrează în acest context. Totodată,  legislația în vigoare prevede că cei care nu raportează majorarea salariului minim brut pot fi sancționați de inspectorii de muncă cu amenzi cuprinse între 5.000 și 8.000 de lei.