Abia întorși acasă din Elveția, Cucii din Brăneşti au fost chemați să alunge iarna din Bulgaria, de data aceasta în orașul Yambol, la Festivalul Internaţional al Măștilor „Kukerlandia”.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 443, ediția print

La acestă a 20-a ediţie a festivalului au participat peste 80 de grupuri din toată Bulgaria și din străinătate. Acestea au defilat două zile la rând în centrul orașului, în zona special intitulată „Kukergrad”. Potrivit prof. Marius – Ovidiu Sebe, alături de Cucii din Brănești, România a fost reprezentată la acest festival și de Școala Populară de Artă din Târgu-Jiu, prin Ansamblul Folcloric “Cheile Olteţului”, al Căminului Cultural Polovragi și al Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj şi de o parte a Ansamblului „Maria Lătăreţu”. Întregul eveniment s-a desfășurat sub patronajul Ministerului Turismului din Bulgaria.

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc vineri, 1 martie, cu defilarea grupurilor locale şi a grupurilor străine invitate la festival. Seara s-a încheiat cu o cină interculturală, cu participarea gazdelor și a delegațiilor străine. Gazdele au marcat cu această ocazie și Ziua Națională a Bulgariei, pe 3 martie. Pe lângă activităţile dedicate festivalului, au fost inaugurate mai multe expoziţii de desene, măști gigantice, târgul cu suveniruri, muzeul kukerilor, apoi, gazdele au organizat și o serie de manifestări dedicate zilei naţionale, dar și mărţişorului, sărbătoare întâlnită și la bulgari.

Primarul Niculae Cismaru, alături de Cuci

Grupul Cucilor din Bră­nești, condus de Alina Ene, de la Asociaţia Culturală Brănești, a primit, la Yambol, vizita surpriză a primarului localităţii Brăneşti, Niculae Cismaru și a consilierului Rusică Velicu, veniți să urmărească la fața locului prestația Cucilor. Oficialii au fost primiţi de primarul orașului Yambol, Gheorghio Slavov, între edili existând deja o strânsă prietenie care s-a realizat câțiva ani în urmă, când primarul din Yambol a participat alături de kukerii din Bulgaria la Festivalul Cucilor de la Brăneşti.