Cu adevărat, a fost un eveniment de colecţie. Memoria oricăruia dintre ei – a sutelor de copii, părinţi, bunici, prieteni – îl va păstra viu în amintire, la loc de cinste. Vor vorbi despre el bucuriile unor momente de victorie ale vârstelor de şcoală. Iar trofeele câştigate le vor reîmprospăta trăirile intense din lupta sportivă, dusă cu fair-play, disciplină şi vigoare.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 443, ediția print       

În a doua zi de primăvară a acestui an, oraşul Buftea i-a invitat pe micii sportivi karatişti – cu vârste între 7 şi 14 ani – din toată ţara, să-şi dobândească medaliile şi cupele de învingători, pe meritul fiecăruia. În minunata competiţie au participat fete şi băieţi deopotrivă, iar confruntările au  fost aprig disputate, la toate categoriile întrecerilor.

De fiecare dată, Buftea îşi reconfirmă vocaţia de bună gazdă a cultivării spiritului sportiv. An de an, oraşul continuă tradiţile dobândite şi oferă sârguincios modelul unei vieţi trăite cu mentalitate de campion. Şi o face constant, fie că îi eşti locuitor sau oaspete.

A doua zi, de mărţişor…

…adică sâmbătă, 2 martie, moderna sală de sport a Lic. tehn. „Dumitru Dumitrescu”, din oraşul ilfovean, i-a primit pe cei 288 de sportivi karateka veniți din Capitală și județele Argeș, Botoșani,  Brașov, Dâmbovița, Călărași, Constanța, Ialomița, Ilfov, Prahova. Au fost prezenți cei înscriși în cluburi și asociații afiliate Federației Române de Karate WUKF.

Deschiderea oficială a avut în amiaza zilei. A fost o adevărată sărbătoare a începutului de primăvară. A urmat intonarea imnului, interpretat de tenorul Robert Nagy, dir. Centrului Cultural Buftea, și cuvintele de întâmpinare, în festivitatea de deschidere oficială a evenimentului. Ele au fost rostite de principalii realizatori ai evenimentului. Apoi, gazdele au oferit doamnelor și domnișoarelor din public, antrenoarelor, cât și celor  din echipa de arbitraj, flori și mărțișoare hand-made, cu  reprezentarea simbolică a siluetei unui karatist, în plină  mișcare.

După care, a urmat un spectacol artistic, deosebit de dinamic, oferit de Ansamblul Artistic de Dansuri „Doina Ilfovului”, condus de prof. coregraf Daniela Mîndroc, al Centrului Cultural Buftea. Copiii dansatori, tineri și maturi au cules ropote de apaluze, din partea publicului.

Organizatori și participanți de onoare

Cei care s-au ocupat de organizarea acestui eveniment au fost: Federația Română de Karate WUKF, din partea căreia au fost prezenți prof. univ. dr. ing. Liviu Crișan – ca președinte, dar și titular al aceleiași funcții la Federația Mondială WUKF a acestui sport, structură la care suntem afiliați. Doru Suciu – secretar și Andrei Constantin – șef departament mass-media, au întregit echipa sosită la Buftea.

Federația noastră a avut un partener esențial în buna desfășurare a  evenimentului. Este vorba despre Primăria orașului, condusă de edilul
Gheorghe Pistol. ACS de Sănătate „Voința”  s-a alăturat organizării acestei a II-a ediții a competiției și a fost reprezentată de președ. Ion Tatulică.

Soții Tamași au avut o misiune specială, de care s-au achitat cu brio. Dan Tamași este antrenor la ACSS „Voința” din orașul gazdă, dar și la Clubul Karate Chitila. Iar soția sa, Magdalena este, la rândul ei, antrenor la CS Karate și la Club Sportiv, ambele din orașul Chitila. Ei i-au pregătit  pe micii sportivi ai ambelor localități, de fapt, luptători rivali în concursurile evenimentului.

Din cuvintele rostite la festivitatea de deschidere

Iată, succint, ce au amintit în cuvântul lor amfitrioni și oaspeți:

Gheorghe Pistol, edilul ora­șu­lui gazdă:  „Bun găsit tuturor. Dragi sportivi, distinşi antrenori, stimaţi arbitri, dnelor şi dlor. Am plăcerea şi bunul prilej de a vă spune bun-venit din partea Primăriei oraşului Buftea şi a Clubului ACSS „Voinţa”, la Campionatul Naţional de Karate desfăşurat în oraşul nostru.

Mulţumim Federației Române de Karate WKUF, care şi-a manifestat încrederea în noi și a înţeles că Buftea poate fi un partener de nădejde, în desfășurarea unor astfel de competiţii remarcabile. Ele adună laolaltă copii sportivi din întreaga ţară, pentru a-i identifica pe cei mai buni, dintre cei buni. La fel, mulțumim antrenorilor, echipei de arbitri și părinților acestor sportivi minunați.

Numai este un secret că la Buftea sportul a devenit un stil de viaţă şi asta o demonstrează cele 15 discipline pe care clubul le are în agenda de lucru,  între care şi karate. Subliniez că toţi aceşti sportivi beneficiază gratuit de antrenamente. Toate competiţiile sunt susţinute de noi, pentru că oferă prilejuri de cunoaștere,  prietenie și mod de viață sănătos. Vom fi gazde primitoare întotdeauna. Mult succes în tot ce faceți și ne bucurăm de rezultatele dv.”.

Liviu Crişan, preşed. Federaţiei Române de Karate WUKF şi al celei mondiale: „Mă bucur să vă reîntâlnesc la Buftea, într-o competiţie reuşită. Vreau să îl asigur pe dl primar Gheorghe Pistol că am înţeles de mult că la Buftea se face o treabă excelentă. Un club serios și puternic se simte în tot ce face. Vă mulţumesc pentru ospitalitatea deosebită de care ne-am bucurat şi anul acesta, ca de fiecare dată. Cu siguranţă Buftea este un centru pentru multe activităţi şi vrem să îl ajutăm să devină un centru pentru karate. Felicitări pentru cei care sunt sufletul karate-ului la Buftea, familia Tamaşi. Deosebit de profesionişti, focalizaţi pentru a ajuta şi promova acest sport, cu rezultate din ce în ce mai bune. Dar și echipa de părinți care îi ajută şi le mulţumesc pentru tot. Am mai spus-o, că la acest capitol, cu siguranţă, clubul este pe primul loc în ţară. (…) Sunt convins că această competiţie va deveni tradiţională și ne bucurăm de ce se întâmplă bun, aici. Mulţumesc încă o dată dlui primar și tuturor pentru tot ce fac”.

Dan Tamaşi, antrenor la ACSS „Voinţa” Buftea și co-organizator al competiţiei: “În primul rând „La mulți ani tuturor d-nelor și domnișoarelor!” Evenimentul nostru e rezultatul sprijinului acordat de Primăria orașului Buftea, căreia i s-au alăturat  Federația Română de Karate WUKF, la inițiativa ACSS „Voința”, condusă de președ. Ion Tatulică.

Mulțumiri speciale, deopotrivă, pentru prezența de aici a dlor: Liviu Crișan, Doru Suciu, edilului Gheorghe Pistol . (…)

Anul acesta am introdus în grila competiţiei pentru copii, cu vârste de până la 14 ani şi proba pe echipe, atât la disciplinele Kata, cât şi la Kumite. Ea se află şi înscrisă în Campionatul Naţional, unde va trebui să obținem rezultate de palmares”.

Magdalena Tamași, antrenor la CS și CS Karate, ambele din Chitila: „Eu vreau să mulțumesc în mod special părinţilor, atât de la Buftea cât şi de la Chitila, pentru sprijinul minunat și constant acordat până acum. Dar și copiilor sportivi, atât de dedicați și cu bune deprinderi în ale educației, învățate acasă”.

Andrei Constantin, dir. depart. mass-media al Federaţiei Române de Karate WUKF: „Evenimentul de la Buftea e important pentru că e un preambul al Campionatului Naţional, de la Sighișoara, din 23-24 martie. La fel și pentru copiii sportivi de 13-14 ani. Ei vor avea campionatul în luna aprilie, la Târgovişte. Astfel, se va putea forma cel mai bun lot de karatişti copii, care se va deplasa la Bratislava, capitala Slovaciei, între  20-23 iunie, a.c. Acolo, va avea loc ediţia a VIII-a a Campionatului Mondial WUKF, la toate categoriile de vârste şi, totodată, va fi prima ediţie a Campionatului Mondial de Kobudo – adică probe demonstrative cu arme”.