RAJA S.A., probabil ultima păcăleală pe care Stoica a tras-o celor care l-au votat

În 2011 primarul Stoica încă mai avea ceva de prăduit prin Buftea. Dacă predecesorul său se avea frățește cu italienii de la TASM SRL, actualul edil hotărâse că a venit momentul să facă o schimbare majoră în localitate și anume să le aducă la robinete locuitorilor din Buftea apă proaspătă, parcă acum din Dunăre scoasă.

La mijlocul lunii iunie 2011 orașul Buftea arăta ca scos din cutie. Primarul mobilizase toată suflarea urbei astfel încât rigolele să fie bec, gardurile vii tunse regulamentar și mai­danezii cu coada între picioare dosiți în spatele curților. Neinițiații ar fi putut crede că era vorba despre inaugurarea unui parc pentru copii unde urma să vină Boc să se dea uța. Dar nu, era mult mai mult de-atât. Ministrul apărării, prefectul de Ilfov și Măria-Sa Stoica Vodă parafau, care cu prezența, care cu pixul, un nou contract pentru furnizarea de apă potabilă și servicii de canalizare orășenilor din Buftea. După trei ani de lupte crâncene, Stoi­ca reușise să le zică ita­lienilor de la TASM un scurt “tanti auguri, să ne pupați în vârful…”. Și pentru că tot trebuia să aducă de undeva apa la robinetele băștinașilor care îl votaseră parcă legați la ochi și cu o mână la spate, primarul le‑a copt-o: “RAJA S.A. scrie pe voi, pârliților, să vă în­vățați minte cine-i tartor în oraș”, a gândit probabil edilul în acele momente istorice. Ca la orice inaugurare s-au ținut speechuri, s-au pupat invitații fiecare cu fiecare, s-a organizat o mică pe­trecere pentru fraierii cărora avea să le iasă ulterior apa  de la RAJA pe ochi, sub formă de la­crimi la vederea facturilor și cam atât. Scuze, era să uităm: s-au făcut și câteva promisiuni, din partea lui Felix Stroe, directorul RAJA, considerat de mulți reîncarnarea lui Moise la Marea Neagră: investiții în valoare de 800.000 de lei, așa, la prima strigare, fără cost de manoperă, preț fix la apă până termină Stoica mandatul de primar, stație de epurare până în 2015, câte și mai câte menite a descreți frunțile buftenilor neîncrezători în manevra primarului.


Așa arată cada pregătită pentru baie a unui cetățean obișnuit din Buftea.

S-a hales-bules ­praful de promisiunile RAJA
Ce s-a ales la nici un an din promisiunile celor de la RAJA, este o altă poveste. Tarifele la apă au crescut binișor, iar lichidul în sine aduce la culoare cu mustul din care iese zaibărul oltenesc, înclinând o idee mai spre maro. Cetățenii din Buftea fac haz de necaz și spun că dacă umpli cada poți să iei și o undiță lângă tine ca să dai la pește, și nici măcar momeală nu îți trebuie întrucât lichidul (cică potabil) ar fi plin de carcalaci. Dovadă și fotografia din imagine, primită de la un cititor care se jură că nu mai are nici măcar o cămașă albă din cauza apei care intră de la ro­binet în mașina de spălat. Spre deosebire de apa de la fericiții care încă mai au puțuri în curte, cotizanții de la RAJA au disperat să tot scrie sesizări peste sesizări la conducerea din Constanța a compa­niei. Rămâne un mister prezența la petrecerea de bun venit organizată în onoarea celor de la RAJA a ministrului Gabriel Oprea, personaj onorabil al Ilfovului. Am auzit că Stoica l-ar fi păcălit pe Oprea să primească în oastea UNPR și dezertori din PRM, dar nu credem că ministrul este chiar atât de naiv încât să își atârne de gât o piatră de moară de talia lui Stoica. Mai degrabă opinăm că acesta din urmă ar vrea să intre sub pulpana lui Oprea cu speranța că va scăpa de pușcărie.

Șmecherii de Constanța la Movieplex Buftea
Dacă măgarii ăia de italieni de la TASM aveau tupeul să spună că 80 % din apa consumată se tarifează și la evacuare drept apă menajeră uzată (canalizare), iată că RAJA vine cu o nouă invenție: nu numai că șmecherii ăștia din Buftea dau retur pe țevile de canalizare la fel de multă apă pe cât consumă, adică 100%, dar s-ar putea chiar să depășească planul, urmând a fi taxați corespunzător. Șmecheria prin care cei de la RAJA umflă facturile nu este nouă. Aceștia o aplică cu mare success în restul localităților pe unde au mai prins contracte, iar acum este rândul celor din Buftea să pice de fazani. Asta ca să nu mai punem la socoteală taxa­rea la paușal a apelor “meteorice”, adică sfânta apă de ploaie, care nu este exclus ca la un moment dat să ajungă să coste mai mult decât mâlul care curge la robinete în Buftea sub denumirea haioasă de apă potabilă. Întrebăm și noi, așa, ca să ne băgăm în seamă de final: știați stimați locuitori din Buftea și nea primarule că în subordinea consiliului județean funcționează o societate numită Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă Ilfov (ADIA), înființată cu scopul expres de a deservi localitățile din județ cu resurse proprii și cheltuieli minime și că opt primării din județ au optat deja pentru această variantă?