În materie de făcut bani pe spinarea naivilor sau credulilor, românii, se pare, au o imaginație fără limite. Inspectorul șef al IPJ Ilfov, Florin Raportaru, ne-a pus la curent cu ultima metodă „la modă” printre escroci, metoda, așa cum a fost ea botezată, „accidentul”.

Din cele aflate, escrocii au o putere de persuasiune și convingere ieșită din comun. Bazându-se pe elementul surpriză și pe un atac psihologic și afectiv cu mare impact emoțional, ei reușesc să înșele chiar și persoane cultivate și inteligente. „Sunt vizați, în special, părinții mai în ­vârstă ai căror copii nu locuiesc împreună cu ei și care au o situație materială bună. Este o metodă simplă, care nu necesită o documentare foarte amănunțită din partea infractorilor”, ne–a spus comisarul șef Florin Raportaru. Scenariul are la bază povestea potrivit căreia fiul sau fiica ar fi fost implicat/ă într-un accident de care se face vinovat/ă, iar pentru a nu i se întocmi dosar penal și a nu ajunge la pușcărie, trebuie să plătească o sumă de bani victimei. Așadar, o persoană telefonează părinților, de obicei pe telefonul fix, și le servește povestea de mai sus. Apoi le face legătura cu un presupus avocat, care le explică, la repezeală, că pentru a se rezolva situația, aceștia trebuie să vireze urgent o sumă de bani într-un cont. Alteori, persoana care sună se dă chiar drept fiul/fiica persoanelor apelate și vorbește plângând și neclar, pasând apoi telefonul „avocatului”. Scenariul are și alte variante, cum ar fi că fiul a fost implicat într-o altercație și a rănit grav pe cineva, iar pentru a scăpa de dosarul penal, trebuie să achite bani victimei, care nu va depune plângere. Mai mult, escrocii își avertizează victimele să nu-și sune copii pe telefonul mobil, motivând că acesta este monitorizat. Totodată, în cazul când victimele sunt contactate pe mobil, li se spune să rămână la telefon până vor vira banii, pentru a fi ajutate cu detalii în această privință.

Cum să ne apărăm de înșelăciune

„Au fost semnalate și situații stupefiante. Victimele au fost într-atât de afectate emoțional, încât, pe moment, nu au realizat că, de fapt, ruda lor nu poseda permis de conducere! De aceea, îi sfătuiesc pe ilfoveni să ia următoarele măsuri: în primul rând să nu țină cont de recomandările hoților și să-și sune imediat ruda respectivă. 

Apoi, ar putea solicita o întâlnire directă pentru a da banii, dar nu înainte de a suna la 112 pentru a primi sprijinul poliției. Toto­dată, să încerce să împiedice documentarea cu privire la familie. Trebuie să fie foarte atenți la persoanele cu care intră în contact și, de asemenea, să nu primească în locuință persoane necunoscute, cărora să le furnizeze informații cu privire la membrii familiei.”, ne-a precizat comisarul șef Florin Raportaru.