Mirosul de brad, colindele și mireasma cozonacului de acasă ne adună pe toți la sfârșit de an, într-un loc de poveste, în familie. La lumina focului din sobă ne așezăm cu toții, în așteptarea Moșului cântând colinde, împărtășind din bucuriile anului 2014. 

Dr. Mihaela Constantin, specialist diabet, nutriție și boli metabolice CardioRec Corbeanca 

Crăciunul înseamnă familie, brad, cadouri, cozonac, preparate din carne, zâmbet, voie bună și ne aduce împreună, poate chiar singura dată în an, cu toții la o masă. Ca în fiecare an, încercăm să preparăm ce este mai bun și parcă gătim de Crăciun mai mult decât am gătit tot anul. Mergem la colindat și suntem răsplătiți cu nuci, mere, covrigi. O bucurie nemărginită ne umple sufletele și ne învăluie în voie bună și momente de neuitat. 

* Alimentează-te echilibrat, ca înainte de Post

Un an întreg am vorbit despre riscul cardiovascular, factori de risc cardiovasculari, grăsimi bune, grăsimi rele.  Să încercăm să nu punem toată agoniseala anului 2014 pe masa de Crăciun, ci să mâncăm echilibrat cum o făceam și înainte de Postul Crăciunului.  

* Înlocuiește carnea de porc, cu cea de curcan 

Nu vor lipsi de pe masă sărmăluțele, mămăliguța, carnea de curcan și lebărul, plăcerile acestor zile, de care ne putem bucura în liniște cu familia. Ar fi bine dacă ați încerca să înlocuiți carnea de porc cu carne de curcan. De exemplu, puteți prepara curcan aromat la cuptor cu fructe și legume, piftia cu carne de curcan și legume, aripi de curcan cu scorțișoară, curcanul la cuptor cu portocală și cimbru sau în sos de vin. Este însă important ca preparatele din curcan să fie întotdeauna însoțite de salate de legume cum ar fi salata de varză roșie cu mere și nucă, salata de varză roșie și sfeclă, salata de broccoli și conopidă sau  salata verde.

* Evită grăsimile și prăjelile 

Pentru a evita neplăcerile și chiar mersul la spital, în urgență, ar fi bine să aveți grijă la cantitate și la modul de preparare, precum și orarul meselor. Ar fi bine să nu uitați chiar toate regulile de dietă sănătoasă în ziua de Crăciun. Evitați carnea cu grăsime și prăjelile, mai ales dacă ați ținut lungul Post al Crăciunului în care ați mâncat doar salate și preparate din legume – fructe. Cum aș vedea eu masa de Crăciun acasă? Ca în fiecare an. Familia minunată, bradul, cadourile aduse de Moș Crăciun, colindele, masa plină de bunătăți, fructele, legumele, salată de legume, carne curcan, carne slabă de porc. 

* Cele mai sănătoase deserturi de pe masa de sărbători  

La desert puteți servi și cozonacul cu scorțișoară, nuci, stafide, mere coapte cu nucă, pere coapte cu școrțișoară și dulceață de trandafir. Toate preparate de mama, acasă. Curcanul la cuptor cu lămâie și portocală îl recomand cu drag, din rețetele mele preferate, învățate de la mămici. Rețeta conține un curcan, 140 gr de unt la temperatura camerei, coaja rasă de la 1 lămâie, coaja rasă de la 1 portocală, 2 crenguțe de cimbru cu frunzele tocate mărunt, 1 crenguță de rozmarin cu frunzele tocate mărunt, 4 cepe mari tăiate pe jumătate, 3 frunze de dafin și 2 linguri de ulei de măsline. Carnea de curcan o veți mânca întotdeauna cu o salată de legume asortate. 

Poftă bună!

Vă aștept să facem împreună meniul pentru masa de Crăciun! Vă doresc un Crăciun minunat și cumpătat în familie!