Vești bune pentru bolnavii de diabet! Primul Centru de Excelență de diabet din România își va deschide porțile peste un an, în București. Acesta va funcționa în cadrul Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” și se va întinde pe un spațiu generos, astfel încât să deservească un număr cât mai mare de pacienți.

 

Noul centru va funcționa în regim de ambulatoriu, unde bolnavii își vor putea efectua toate consulturile de specialitate. “Pentru că serviciile de ambulatoriu din România și din București sunt insuficiente în raport cu cerințele populației, ne-am gândit să creăm un centru de excelență pentru tratamentul diabetului. Prin implicarea directă a doamnei primar vom amenaja un spațiu foarte generos în București, care va fi primul centru dedicat diabetului din România. Acesta va fi un centru ambulatoriu, în care se vor găsi toate specialitățile conexe care se referă la tratamentul complicațiilor diabetului. Astfel, pe lângă cabinete de diabet vom avea cabinete de cardiologie, nefrologie, neurologie, cabinete de nutriție, cabinete de psihologie. Aici va funcționa primul cabinet de podiatrie și primul cabinet dedicat diabetului gestațional. Desigur că acest centru nu va fi complet fără un laborator de explorări funcționale complex. Ne dorim ca pacientul diabetic să se prezinte în acest centru și absolut toate investigațiile, toate consultațiile care îi vor fi necesare să le poată realiza în ambulatoriu fără să îi afecteze viața activă profesională”, a explicat directorul medical al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Turkes Ablachim, în cadrul conferinței-dezbatere “Femeia, în contextul diabetului zaharat… Povești de viață”, organizată de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România și Sănătatea Press Group.

Serviciile medicale vor fi decontate

Clădirea în care va fi deschis Centrul de Excelență va fi amenajată și dotată din fondurile Primăriei Capitalei. Medicii  vor avea contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, astfel încât serviciile medicale vor fi decontate. De asemenea, creșterea alarmantă a cazurilor de diabet în rândul copiilor a condus la necesitatea creării unei structuri medicale cu paturi. Astfel, Primăria Capitalei, prin ASSMB, a propus înființarea unui compartiment de diabet la noul Spital de pediatrie “Victor Gomoiu”.  Aici, copiii nou diagnosticați cu diabet zaharat și cu complicații ale acestei afecțiuni vor putea fi spitalizați pentru a primi îngrijirea necesară.

1,5 milioane de români suferă de diabet

Federația Internațională de Diabet estimează că, la nivel mondial, 1 din 11 adulți este diagnosticat cu diabet, iar 46,5% nu știu că au această afecțiune. Până în 2040, această statistică va crește exponențial, numărul celor diagnosticați cu diabet ajungând la peste 640 de milioane de cazuri. Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în România sunt aproape 1,5 milioane de oameni care suferă de diabet.