O inițiativă pentru cultura gustului mediateranean

Palazzo Italia București, împreună cu Camera de Comerț din Prahova (România), cu sprijinul municipalității Dobroești, a anunțat începerea unui important proiect socio-cultural destinat noilor generații, prin Școala Globală Palazzo Italia (Global School Palazzo Italia), o instituție de învățământ care promovează atât profesionalismul în sectorul restaurantelor, cât și educația alimentară de tip mediteranean.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 491

Educația este importantă și în alimentație, să învățăm cum să mâncăm și totuși să ne hrănim corespunzător, este un mesaj care ar trebui să ne însoțească pașii, permanent.

Palazzo ITALIA, cu sediul în Dobroești, satul Fundeni, va organiza la sediul de pe Șos Fundeni nr. 39 cursuri de formare profesională. GLOBAL SCHOOL PALAZZO ITALIA va pune la dispoziția tinerilor care își doresc o specializare în domeniul culinar, cursuri de bucătar, bucătar șef, pizzar, cofetar, patiser și cursuri de somelier. Diplomele sunt acreditate.

Lansarea acestei școli de formare profesională a fost făcută în cadrul unui eveniment ce a avut loc în data de 26 februarie 2020, cu tema “Educația alimentară, susținerea și promovarea unui stil de viață sănătos”. Primarul comunei Dobroești, Valentin Laurențiu Condu, a fost unul dintre invitații evenimentului.

”Vorbim despre inițiativă privată extrem de benefică pe plan local și nu numai. Astfel, tinerii, și nu numai, pot obține cunoștințele necesare și o calificare care să-i ajute să profeseze. Poate fi un început în ceea ce privește o școală de meserii pe care o văd necesară în prezent. Mă gândesc că noi, ca administrație locală, am putea și trebuie să sprijinim astfel de inițiative, cât și pe beneficiari. Mă refer în special la tinerii cărora am putea să le susținem o parte din cheltuielile pe care le presupune calificarea lor”,  spus primarul Vasile Laurențiu Condu.

Promovarea unui stil de viață sănătos ar trebui să fie prioritară

Evenimentul în cadrul căruia a fost anunțată lansarea școlii a fost organizat la sediul Centrului de Afaceri Palazzo Italia, din București, de Camera de Comerț și Industrie Prahova, în colaborare cu Palazzo Italia și Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România – CECCAR – Filialele Prahova și Ilfov și a avut ca titlu ”Sănătos – smart – sustenabil”, dedicat promovării unui stil de viață sănătos.

La eveniment au luat cuvântul Giovanni Baldantoni – președinte Palazzo Italia, Aurelian Gogulescu – președinte CCI Prahova, Giovanna La Sala, de la Serviciul Comercial și Economic al Ambasadei Italiei în România, Cornel Nițu – Președinte CECCAR Prahova, Maria Constantin – Președinte CECCAR Ilfov și Valentin Condu – primarul comunei Dobroești.

“Am făcut foarte multe acțiuni frumoase cu domnul președinte Baldantoni, care au culminat cu semnarea unor acorduri între Camera de Comerț și Industrie Prahova și cea din Potenza (Italia). Evenimentul de astăzi este suficient de convingător că putem fi și lucra împreună. Italia este al doilea mare producător de vinuri din lume și are una dintre cele mai importante bucătării din lume. La finele anului 2018, valoarea schimburilor comerciale dintre România și Italia era de 15,5 miliarde euro, într-o proporție relativ egală între importuri și exporturi. Italia este al cincilea investitor străin din România”, a spus președintele CCI Prahova, Aurelian Gogulescu.

Alimentația sănătoasă, o prioritate

Tematica evenimentului a susținut importanța alimentației sănătoase și a profesionalismului în acest domeniu, fiind ilustrată prin intermediul prezentărilor unor companii și asociații care susțin alimentația sănătoasă, militând, astfel, pentru o activitate și o conduită sustenabilă. Astfel, au susținut prezentări: ACIIR – Asociatia Antreprenorilor Italieni în România; Ioana Marinescu – Founder & Owner Plush Bio Cosmetics; Loredana Chelba – Founder & Owner AdBoutique, fashion & trendsetter; Marta Maria Mocanu – Founder & Owner BES România – unic importator și distribuitor al produselor BES Italia; Anda Mănescu – Founder & Owner Ii de Breaza; Nicoleta Mocanu – Founder & Owner Nico Fitness Club; Laura Bunea – Fitness Nutrition Diet Specialist.

Programul a mai cuprins o prezentare cu degustare de produse tradiționale italiene, susținută de Marketing Italian Food, Associazione Cuochi Italiani și Global School Palazzo Italia, precum și o prezentare și degustare de vinuri susținută de Federația Națională a Degustătorilor Autorizați, prin pre­ședintele său Marian Timofti.

În completarea tematicii principale, dedicate sectorului food & wine, au mai avut loc și o serie de prezentări din sfera produselor ecologice și a activităților economice sustenabile, precum și un program artistic susținut de artiști ai Operei Naționale din București.

Un concept inovator, un eveniment despre cum să trăim frumos și bine și despre importanța și modul în care profesioniștii își pot spune cuvântul în formarea tinerelor generații, bazându-se pe Președintele Camerei de Comerț Aurelian Gogulescu, și primarul Valentin Condu au apreciat în discursurile lor marele merit al Palazzo Italia, prezidat de Giovanni Baldantoni, de a fi dezvoltat și favorizat integrarea și formarea profesională în domeniul gastronomiei, timp de 27 de ani.

„Este un eveniment în care discutăm despre educația alimentară, de activitate fizică, de valorificarea tradițiilor și de a pune în discuție trecutul, prezentul și viitorul. Cu această ocazie am prezentat Global School, o școală profesională recunoscută de Ministerul Educației. Dorim să dezvoltăm pentru Dobroești o activitate în care vom oferi o serie de facilități locuitorilor din comună, dorim să apelăm la Primărie și la Consiliul Județean să inițiem o serie de proiecte pilot prin care să susținem tinerii să învețe o serie de meserii pe care să le poată folosi atât în străinătate, cât și în România, dar să-i și stimulăm pe cei plecați afară să se întoarcă aici, să învețe aceste meserii. Mi-aș dori ca acest mesaj să ajungă atât la consilierii locali, la Primărie, cât și la Consiliul Județean și să fie perceput nu ca un interes personal ci ca unul social, pentru întreaga comunitate din Dobroești, din Ilfov, din România”, ne-a spus la finalul evenimentului Giovanni Baldantoni, președintele Palazzo Italia.