Emilian Oprea: ”În ultimii 4-5 ani de zile, lucrurile s-au schimbat în bine în oraș. Crescând calitatea vieții, și oamenii s-au schimbat în bine!”

Săptămâna trecută, alături de reprezentanți ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI), Organism Intermediar pentru Programul REGIO, dar și de cei ai administrației locale, ne-am aflat în Chitila, unde câteva dintre proiectele derulate în oraș, cu ajutorul fondurilor europene, au fost finalizate sau se apropie cu pași repezi de finalizare.

Primarul orașului, Emi­lian Oprea, a vorbit despre PIDU – Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, ca despre programul cu cele mai importante proiecte implemen­tate în oraș, având o contribuție majoră în ceea ce privește modernizarea Chitilei, din punct de vedere al infrastructurii. ”Fără fondurile europene, Chitila era astăzi departe de a fi la nivelul la care este și de a arăta ca un oraș. În perioadele premergătoare integrării europene, am accesat diverse alte fonduri de preaderare, din care am făcut infrastructura din subteran, apă, canalizare și, apoi, cu fondurile structurale am reușit să punem și sistematizarea orașului în ecuația asta, a modernizării”, a spus primarul, într-o conferință de presă organizată la sediul Casei de Cultură ”Tudor Arghezi”, din Chitila. 

Proiectul pentru dezvoltarea și modernizarea sistemului de iluminat public în Chitila

Este un proiect finalizat, a cărui valoare totală inițială a fost de 2,7 milioane de lei, iar valoarea solicitată, de 2 milioane de lei. S-a modernizat rețeaua electrică de iluminat pe aproape 5 km de străzi, prin montarea a 138 de stâlpi, 147 de corpuri de iluminat și 3 puncte de aprindere. Avantajele noului sistem de iluminat public sunt evidente: facilitarea mobilității populației, bunurilor și serviciilor, îmbunătățirea accesului pe timp de noapte și, prin asigurarea iluminatului public, se reduc considerabil infracţiunile.

Introducerea și implementarea sistemului de supraveghere video pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității

Pentru că vorbeam mai sus de reducerea infracțiunilor, un alt proiect derulat cu fonduri europene și care se apropie de finalizare în aceste zile este cel privind introducerea și implementarea supravegherii video în oraș. De săptămâna viitoare, 34 de camere de supraveghere, amplasate la intersecția celor mai circulate artere din Chitila, vor deveni funcționale, ceea ce înseamnă, potrivit edilului Emilian Oprea, o acoperire a 35% din suprafața orașului, sperându-se ca, pentru viitor, acoperirea să fie de 100%. Pentru faza de execuție a proiectului (cu o valoare totală inițială de 3,7 milioane de lei, din care s-au solicitat ca fonduri nerambursabile – 2,6 milioane de lei), s-au ­creat 20 de locuri de muncă. Pentru faza de operare s-au stabilit 3 responsabili cu sistemul și 7 până la 9 persoane sunt instruite pentru a fi observatori-supraveghetori video. Pe lângă cele 34 de camere video montate, s‑au mai amplasat 6 routere, 34 de stâlpi suport, 2 PC industriale. S-a amenajat dispeceratul (în sediul Poliției Locale Chitila), iar autoritatea locală este optimistă în ceea ce privește creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei, dar și creşterea încrederii chitilenilor în administraţia publică, urmare a reducerii numărului de infracţiuni şi acte de tulburare a ordinii publice.

Regenerarea infrastructurii rutiere și edilitare

Cu o valoare inițială a contractului de finanțare de aproape 55 de milioane de lei, din care suma nerambursabilă solicitată a fost de 36 de milioane de lei, proiectul vizează modernizarea infrastructurii rutiere din orașul Chitila, pe o lungime de circa 17 km (inclusiv străzi nou create). Până în prezent, au fost executate 80% din lucrările prevăzute a se realiza, în perioada următoare fiind demarate lucrările de semnalizare rutieră și achiziționarea stației de epurare. Ca rezultate ale proiectului sunt menționate realizarea a aproape 5 km de canalizare menajeră și, pentru aceeași lungime – alimentarea rețelei cu apă, puțin peste 6 km de piste pentru biciclete, 1 bazin de retenție, 1 stație de pompare, 1 puț forat la mare adâncime, 1 stație de clorinare, 1 rezervor de compensare cu cameră de vane și stația de pompare sub presiune. 

Spații verzi pentru chitileni

Alte proiecte derulate pe PIDU și implementate în orașul Chitila, au vizat două parcuri atractive în localitate – parcul nou pentru tineret și modernizarea parcului deja existent în Chitila.