Minunată a fost ziua în care Fecioara Maria, Născătoare de Dumnezeu, s-a înălțat la ceruri, iar noi, oamenii, am cinstit-o și lăudat-o și i-am spus cu toții: ”Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul trupului tău! Fericită esti tu, Sfântă Fecioară Marie, și preavrednică de toată lauda, pentru că, din tine s-a născut Iisus Hristos, Dumnezeul nostru!”

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 666, ediția print

Pe 15 august, la Biserica cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” din comuna 1 Decembrie, noul părinte paroh al lăcașului de cult – Ovidiu Mihail Cățoi – a oficiat prima sa slujbă ”de hram”, dedicată acestui Praznic Împărătesc, după ce aproape 4 decenii, în demersul creștin a fost alături de enoriașii din comună părintele Didel Stroe. De altfel, acesta s-a aflat și acum, alături de noul paroh, pentru că, deși s-a pensionat, a rămas cu sufletul alături de biserică și comunitate. La fel, părintele Daniel Mârșolea, primarul comunei, Petre Gheorghe și alți reprezentanți ai autorității locale, precum și sute de enoriași, au înălțat la Ceruri rugăciuni de mulțumire și deosebită recunoștință pentru darurile primite de-a lungul timpului, prin care Maica Sfântă le-a arătat că le este grabnică ajutătoare. Plini de nădejde, aceştia i-au cerut Maicii să le dea sănătate și să reverse asupra lor darurile sfinte ale bunătății, ale dreptății și binecuvântării sale și pe viitor.

O comunitate unită 100% suflet în rugăciune

”100% suflet am simțit și astăzi comunitatea noastră unită în sfânta noastră biserică! Mulțumesc frumos celor care au participat activ la acest praznic și vă doresc multă sănătate!”, le-a transmis tuturor edilul, iar parohul Ovidiu Mihail Cățoi a reamintit tuturor celor prezenți, în cuvântul de învățătură de la finalul slujbei religioase, de cât de importantă este sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului pentru creștinii ortodocși și nu numai. Acesta a vorbit enoriașilor despre momentul în care Hristos Dumnezeul nostru a binevoit să ia pe Maica Sa la Sine, și, atunci, cu trei zile mai înainte, a făcut-o să cunoască, prin mijlocirea îngerului, mutarea sa cea de pe pământ.

Căci Arhanghelul Gavriil, venind la dânsa, a grăit: ”Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeşte cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viaţa cea nemuritoare!”, iar Maica Domnului a plecat din această lume cu rugăciunea în suflet, cu bucuria că și-a îndeplinit misiunea încredințată Ei, dar și pentru a fi încununată ca Împărăteasă a Cerului de către Dumnezeu, ca răsplată pentru toate ostenelile ei din această viață. Pe drumul de prohodire către peștera săpată în piatră, unde urma să fie depus trupul preacinstit al Fecioarei, Maria a fost însoțită de către o mulțime de credincioși. Dar acest drum era parcurs și în chip nevăzut de către Sfinții Îngeri, care slăveau neîncetat și se bucurau că vine Împărăteasa Cerului. Cu toate acestea, un om necredincios, care văzând mulțimea de creștini și vrând să tulbure pe cei prezenți, s-a apropiat de sicriu cu gândul ca să-l răstoarne și să cadă trupul Fecioarei Maria. Dar iată că s-a întâmplat o minune: când s-a atins de sicriul Maicii Domnului, mâinile i-au fost tăiate de către Sfinții Îngeri, care au pedepsit o asemenea îndrăzneală necuviincioasă. Văzând necredinciosul că mâinile i-au fost tăiate, s-a tânguit foarte mult și i-a părut rău de fapta necugetată și s-a rugat de Sfinții Apostoli să îl vindece. Sfinții Apostoli s-au rugat pentru iertarea păcatului săvârșit de către necredincios, iar mâinile ­i-au fost vindecate. Și, după ce trupul Maicii a fost așezat cu mare evlavie în peștera cea nouă, săpată în piatră, s-a pecetluit mormântul. După trei zile a ajuns și Sfântul Apostol Toma, care, nu din necredință, ci din dorința de a o mai vedea măcar o singură dată pe Maica Domnului, s-a rugat de ceilalți Apostoli să-i arate locul unde au așezat trupul Fecioarei Maria și să-i deschidă peștera pentru a o vedea. Dar, când au dat piatra la o parte, au descoperit o altă minune: trupul Maicii Domnului nu mai era în mormânt, el fiind luat de către Fiul Ei, în mod nevăzut, pentru a fi ferit de stricăciune și de atingerea celor necredincioși. Din această cauză, Fecioara Maria nu are moaște, la care să ne închinăm, dar este prezentă neîncetat lângă Fiul Ei Cel Preaiubit, stând ­de-a dreapta Tronului de judecată și rugându-se neîncetat pentru noi, oamenii. Maica Domnului este mijlocitoarea noastră, blândeţea însăşi, pururea rugătoare, apărătoarea celor mâhniţi, singuri, a celor pe care nu are cine să-i iubească, să-i miluiască şi să le surâdă. Maica Domnului se află permanent în apropierea celor năpăstuiţi, lângă mamele şi copiii agresaţi şi alungaţi, lângă cei care suferă pe pat de spital sau se află în temniţă, lângă cei neputincioşi. Maica Domnului este ocrotitoarea şi ajutătoarea familiei creştine, a unităţii şi armoniei dintre soţi şi dintre părinţi şi copii. De aceea, pentru noi, creştinii, Maica Domnului este ca o mamă mereu pregătită să se roage, să iubească, să ierte şi să ne mijlocească rugăciunile către Dumnezeu.

Părintele paroh a mul­țumit pentru pre­zența în număr mare a eno­riașilor, încă dinainte cu o seară, la slujba Prohodului Maicii Domnului și a urat mulți ani sănătoși tuturor celor care poartă numele Maicii sau derivate de la acesta.

Credincioșii au primit bucate gustoase

După un post de două săptămâni, care pre­fațează sărbătoarea Ador­­mirii Maicii Domnului, credincioși care s-au împărtășit și miruit au primit, așa cum este de ceva vreme obiceiul locului, pungi cu bucate, din partea primarului comunei, Gheorghe Petre. ”Ca în fiecare an, și acum am pregătit câteva sute de porții de borș lipovenesc de pește și păstrăv la grătar cu mămăliguță”, ne-a spus edilul, care s-a ocupat personal de pregătirea pachetelor.