Lumea întreagă a sărbătorit pe 9 octombrie, Ziua Internațională a Îngrijirii Paliative. Cu acest prilej, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale i-au vizitat pe beneficiarii și pe angajații Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, din București. Și nu au venit cu mâna goală. Ei au venit încărcaţi cu daruri frumoase și cu vorbe bune așa că, pe lângă binemeritatele surprize, le-au oferit și mângâiere sufletească. 

  

Articol publicat în Jurnaul de Ilfov Nr. 571, ediția print

În zi de sărbătoare, voluntarii au adus încurajări atât pacienților,  cât și angajaților, le-au oferit flori, icoane și cărți de rugăciune cu Minunile, Acatistul și Paraclisul Icoanei Maicii Domnului „Pantanassa”. În plus, aceștia le-au dăruit angajaţilor centrului, încălțăminte pentru anotimpul rece. “Astăzi, de Ziua Mondială a Îngrijirii Paliative, am avut bucuria să-i avem alături pe voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale, care au adus iconițe frumoase cu Maica Domnului, pentru fiecare pacient și angajat, au oferit flori albe ca simbol a tot ceea ce este, pur, transmițând speranță și frumusețe de la Dumnezeu. De asemenea, aceștia au adus, pentru îngrijirea pacienților, produse de igienă. Mai mult de atât, pentru angajați au oferit încălțăminte, iar aceștia s-au bucurat enorm. Vreau să punctez faptul că există un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății care a fost publicat recent și care menționează că, în aceasta perioadă pandemică, cu atât mai mult avem nevoie de îngrijire paliativă și doar o persoană din zece are acces la astfel de ingrijiri”, ne-a spus Adriana Căruntu, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”. 

Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor de  la Paraclisul Catedralei Naționale: “Am reușit să le aducem acea bucurie, care le-a alungat durerea pentru moment”

La rândul său, Dănuţ Prună, coordonatorul voluntarilor de  la Paraclisul Catedralei Naționale, ne-a explicat cât de important este gestul voluntarilor, pentru persoanele singure și greu încercate de lupta cu o boală necruţătoare. “Nu de puține ori am venit aici și am adus o fărâmă de speranță în primul rând, fărâmă de speranță pe care fiecare dintre noi am putea să o aducem acestor persoane, pentru a merge mai departe și pentru a le da încredere că Dumnezeu face minuni. Niciodată o luptă nu este pierdută, din punctul nostru de vedere. De fiecare dată când simțim că ne este greu, de fiecare dată apare lumina, de fiecare dată intervine Dumnezeu și ne ajută să mergem mai departe. Astăzi ne-am bucurat să-i revedem pe unii dintre pacienți, ne-am bucurat să cunoaștem alți pacienți, am reușit să le stârnim acea emoție frumoasă, acea bucurie care le-a alungat pentru moment durerea pe care o au”, ne-a spus Dănuţ Prună. Pentru susținerea activității curente a centrului, voluntarii au oferit și 200 kg detergent pentru rufe. Centrul de Îngrijiri Paliative «Sfântul Nectarie»” furnizează servicii de îngrijire medicală paliativă pentru pacienţii adulţi cu afecţiuni oncologice în stadiu terminal.