Asociația Partida Romilor Pro-Europa a organizat, duminică, un mega-concert, în comuna 1 Decembrie, în cadrul căruia au cântat cei mai îndrăgiți artiști de muzică lăutărească și muzică populară. Spectacolul a fost organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Romilor și s-a desfășurat pe stadionul comunal, iar intrarea a fost liberă.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 697
Vestea despre petrecerea grandioasă s-a răspândit cu repeziciune, atrăgând întreaga comunitate din 1 Decembrie să se alăture și să se bucure de spectacol. Participanții au beneficiat de un program diversificat, dar au avut și ocazia să savureze deliciile pregătite la grătar și să ofere copiilor experiența plăcută a dulciurilor și a jocurilor din zona special amenajată pentru ei.
Cu muzică populară, lăutărească și ușoară în vogă la acest moment, evenimentul organizat pe data de 7 aprilie în comuna 1 Decembrie a fost un prilej de bucurie și conectare între comunitățile romilor și românilor. Artiști precum Florin Salam, Țzancă Uraganu, Raluca Drăgoi, Viorica și Ioniță de la Clejani, Doinița și Ionuț Dolănescu, Axinte din Vacanța Mare, Jamarr, Julia Sexxy, Aurel Moga și Mariana Stan au urcat pe scena amplasată pe Stadionul Comunal pentru a încânta publicul cu talentul și entuziasmul lor. Pentru a completa experiența acestui eveniment memorabil, organizatorii au dat posibilitatea celor prezenți să se bucure de bucate tradiționale din bucătăria țigănească și românească, stropite din belșug cu bere și sucuri.
”În calitate de gazdă, dorim să transmitem un sincer „La mulți ani!“ romilor din întreaga lume pentru ziua lor. Suntem bucuroși că domnul președinte Nicolae Păun a ales localitatea noastră pentru organizarea acestui eveniment cultural remarcabil. Primăria nu are nicio implicație financiară în acest eveniment, care a fost realizat exclusiv de Partida Romilor, deci nu s-au cheltuit în acest scop bani de la bugetul comunei. Administrația comunei a oferit sprijin pentru componenta de siguranță pe parcursul manifestării. Asigurăm că minoritatea romă din comunitatea noastră, care numără aproximativ 600 de persoane, va continua să fie respectată și integrată atât de către cetățeni, cât și de către autoritățile locale. Niciodată nu am făcut discriminare între cetățeni, totdeauna am dorit să avem o relație bună de conviețuire între noi, majoritarii și minoritarii, nu am considerat pe nimeni minoritar. Am făcut lucruri bune, atât pentru majoritari, cât și pentru minoritari, și așa îmi doresc să facem și în continuare. Venind împreună, toți cetățenii comunei, la acest eveniment, am avut ocazia să celebrăm diversitatea culturală și să consolidăm legăturile dintre comunități”, ne-a declarat primarul Gheorghe Petre.
Susținere pentru primarul Gheorghe Petre
Președintele Partidei Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, l-a felicitat pe primarul Gheorghe Petre pentru disponibilitatea de a organiza evenimentul în comuna 1 Decembrie, observând că este evident că cetățenii comunei îl respectă și îl apreciază. ”Eu îi sunt prieten și îl susțin în campania electorală, sunt alături de el și v-aș ruga și pe dvs, pe cetățenii de etnie romă, dar și pe majoritari, să mergeți pe o persoană pe care deja o cunoașteți și cu care nu mai trebuie să experimentați. Atât eu, ca de altfel toată echipa, îl sprijinim pe domnul Gheorghe Petre. Este un om de calitate, un om tânăr, un om puternic! De Ziua Internațională a Romilor, urez tuturor romilor din România, la mulți ani și v-aș ruga să încercați să perpetuați acest obicei frumos, de a organiza cu prilejul zilei de 8 aprilie evenimente culturale frumoase, care să bucure inima tuturor cetățenilor din această comună. Domnule primar, aveți o misiune grea. Acești copii, fie de români, fie de romi, trebuie să crească împreună. Trebuie să se educe împreună în școală, trebuie să se respecte împreună. Acele momente urâte, când vorbim despre discriminare sau despre marginalizare socială, trebuie să dispară. Dar ele dispar odată cu conviețuirea împreună. Dacă la școală nu există rasism și discriminare, între vecini nu există rasism și discriminare, lucrurile sunt normale și firești. Vă felicit încă o dată, vă suntem aproape. Comunitatea de romi sper să primească mesajul meu și să iasă masiv la vot în data de 9 iunie, să voteze Gheorghe Petre, să continuăm programele pe care le avem împreună”, a declarat Nicolae Păun, președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa.
Petrecere în avans, pentru o aniversare memorabilă
”Deși oficial Ziua Internațională a Romilor este marcată pe 8 aprilie, am decis să organizăm acest eveniment în avans, pe data de 7 aprilie, pentru că, fiind duminică, am putut oferi oportunitatea cât mai multor cetățeni de a se alătura petrecerii. Având în vedere că acest loc reprezintă locul meu natal, unde am crescut și trăiesc, mi-am dorit foarte mult să aducem la 1 Decembrie nume remarcabile din domeniul cultural al comunității romilor. Celebrăm Ziua Internațională a Romilor de mai mulți ani, însă este pentru prima dată când evenimentul are loc în Ilfov, în comuna 1 Decembrie, ceea ce a stârnit un interes deosebit, toată lumea fiind impresionată de vedetele de pe afiș“, a explicat Bogdan Paraschiv, secretar general al Asociației Partida Romilor Pro – Europa. Acesta a mulțumit cetățenilor pentru că au venit în număr foarte mare la eveniment. ”Asta înseamnă că apreciați proiectele implementate alături de primarul Gheorghe Petre pentru că am atras în ultimul an multe proiecte pentru întreaga comunitate. Am reușit să dezvoltăm primul after school, proiectul ANL, unde 21 de copii și familii tinere au primit case din partea Partidei Romilor și a Primăriei, plus multe alte proiecte implementate în localitate. Mulțumesc domnului primar și domnului Nicolae Păun pentru că, la inițiativa mea, am adus acest spectacol în localitate, pentru că așa cum mă știți, îmi place să fac lucruri bune pentru noi și așa voi face în continuare”, a completat Bogdan Paraschiv.
O sărbătoare a milioanelor de romi din întreaga lume
Ziua Internațională a Romilor este sărbătorită anual pe 8 aprilie de către comunitatea internațională pentru a celebra cultura, istoria și drepturile milioanelor de romi din întreaga lume și pentru a atrage atenția asupra discriminării cu care se confruntă comunitățile de romi din Europa și din întreaga lume.
Inițiativa marcării Zilei Internaționale a Romilor a apărut în 1971, odată cu desfășurarea primului Congres Internațional al Romilor, care a avut loc la Londra. Începând cu anul 1990, statele din Europa de Est, inclusiv România, au marcat această dată de 8 aprilie. Tot în 1971 au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spițe „chakra“, Imnul Internațional al Romilor – „Gelem, gelem“ și steagul internațional al romilor. Din 1971 au avut loc mai multe congrese mondiale ale romilor, având ca scop standardizarea limbii romani, obținerea de compensații pentru suferințele din Al Doilea Război Mondial, îmbunătățirea situației educaționale, revendicarea drepturilor civile ale romilor sau păstrarea culturii și limbii romani.
În România, la data de 8 aprilie se marchează „Sărbătoarea etniei romilor din România“, în urma adoptării Legii nr. 66 din 22 martie 2006 de către Parlamentul României. Legea prevede celebrarea, în fiecare an, a acestei sărbători pe 8 aprilie, precum și implicarea autorităților administrației publice centrale și locale în organizarea de manifestări publice și a unor acțiuni social-culturale dedicate acestei zile. În același timp, legea mai prevede ca Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune să reflecte, în
cadrul programelor special destinate minorităților naționale, manifestările dedicate acestei zile.