Voinicel 2 își primește preșcolarii într-un spațiu „verde”
Chiar de Ziua Mondială a Educației, miercuri, 5 octombrie, copiii și părinții orașului Chitila au primit în dar o nouă grădiniță. Ceea ce nouă ne-a apărut o lucrare ultramodernă, cum am văzut numai prin filmele americane, a fost descris cu modestie de arhitectul lucrării ca fiind ceva absolut normal, de unde să se poată pleca spre excelență.
Pe locul unui fost dispensar veterinar în paragină, dezafectat, a apărut, după fix un an de muncă intensă, Grădinița nr. 2 Voinicel, din Chitila, Ilfov, cu program prelungit 8.00 – 18.00.
În ziua inaugurării, pe 5 octombrie, de Ziua Mondială a Educației, părea, la prima vedere, că vom participa, părinți, copii, pedagogi și oficialități ale orașului, la un eveniment obișnuit, ca multe altele. Parcând însă în fața clădirii din Strada Banatului nr 2 bis, am rămas muți de uimire.
Clădirea în care va funcționa de acum Voinicel 2 este cu adevărat spectaculoasă, prin simplitate, bun gust, funcționalitate și normalitate, o normalitate care, așa cum ne-a declarat, cu modestie, arhitectul Daniel Jitaru este punctul de plecare spre excelență.
120 de prichindei cu vârste între 3 și 6 ani vor avea șansa să se bucure de condițiile excelente, oferite de această grădiniță, instituție de învățământ ce cu siguranță ar putea rivaliza cu orice entitate ultramodernă de oriunde din lume. Cifra actuală de școlarizare este de 85 de copii pentru care au fost structurate grupele pe două niveluri de vârstă (3-5 ani si 5-6 ani), cu program prelungit. Fiecare dintre cele șase săli de clasă are baia sa proprie, cu obiecte sanitare adaptate copiilor. Clădirea dispune de bucătărie, spălătorie și călcătorie proprii.
Atracția o constituie, de departe, terasa imensă de la etaj, care are pe întreaga suprafață gazon natural, dar nu trebuie uitat nici locul de joacă generos, care își așteaptă prichindeii la distracție.
O icoană cu Maica Domnului îi va ocroti pe cei mici
Înainte de a începe slujba de sfințire, preoții Parohiei din Chitila au oferit din partea Sfintei Biserici, o icoană cu Maica Domnului. „Maica Domnului este ocrotitoare prin excelență, o vedem tot timpul cu pruncul în brațe, tot timpul ocrotind pruncul, de aceea și noi, ca educatori, ca trăitori în această lume, fie că e vorba de copilul nostru sau de alt copil, trebuie să fim părinți buni și ocrotitori ai pruncilor. Am adus și o candelă ca să ardă tot timpul flacăra credinței. Ne dorim împreună să fim parteneri în educația copiilor pentru că de ei depinde viitorul nostru al tuturor”, a spus părintele Parohiei din Chitila.
Primarul, cucerit de la început de proiectul arhitecților
„Necesitatea unei noi grădinițe în localitate nu era o noutate. Noi, care suntem chitileni, știm foarte bine că a crescut numărul locuitorilor și, implicit, al copiilor. O singură grădiniță cu program prelungit era un spațiu insuficient. Mă durea sufletul când mergeam acolo și vedeam cum învață copiii, cum se pregătesc. Erau copii care erau refuzați din lipsă de spațiu”, a spus Emilian Oprea, primarul orașului Chitila.
Edilul a precizat că, întotdeauna, educația a fost un domeniu prioritar pentru el, ca primar. Prioritatea orașului Chitila a fost infrastructura și, în perioada 2007 – 2014, și-a rezolvat problemele de infrastructură prin forțe proprii. „A trebuit să fructificăm oportunitatea pe care am avut-o de a accesa fonduri europene pentru infrastructura orașului. Odată rezolvată această problemă, în proporție de 90 la sută, pentru că sunt cartiere noi, cartierul nou de tineri unde se construiesc noi case, ne-am gândit că trebuie să construim o nouă grădiniță și alte spații de învățământ. Am discutat cu domnul arhitect Daniel Jitaru. Aici era un fost dispensar veterinar în paragină, dezafectat. Am venit ne-am uitat, mi-a prezentat acest proiect cu care m-a cucerit și ne gândeam că o să îl facem pe fonduri europene. Văzând că se întârzie, am pornit licitația, am făcut un credit, nu neapărat numai peste această investiție, ci pentru altele din oraș. Au început lucrările, în iunie 2015, s-au finalizat într-un an”, a explicat Emilian Oprea.
4,9 milioane de lei este investiția primăriei pentru a avea o grădiniță modernă în normele statului român și în normele de astăzi.
„Este un proiect care ne-a ieșit. Am discutat și cu părinții și cu cei care ne-au vizitat și au rămas plăcut impresionați. Sper ca părinții și copiii să fie mulțumiți. Vom mai construi o grădiniță în proximitatea celei pe care o avem, de data aceasta pe fonduri europene”, a mai spus primarul orașului Chitila.
O clădire verde
Arhitectul Daniel Jitaru ne-a povestit că inițial această grădiniță s-a vrut a fi o clădire verde. Dar lucrurile s-au blocat din cauza costurilor. Să ajungi să faci o clădire verde, ceea ce în țările civilizate este un obicei, nu o ieșire în decor, înseamnă să depășească foarte mult standardele de cost acceptate de investițiile din România. Și atunci au fost păstrate elementele esențiale. Verde e terasa înverzită, materiale de finisaje exterioare, lemn și cărămidă care sunt ecologice, cărămidă roșie. „Nu am putut elimina betonul pentru că trebuia să ducem casa într-un anumit grad de siguranță specific pentru segmentul acesta de învățământ. Apoi spațiile. Fiecare copil are nevoie de un spațiu propriu de lucru. Sub patru metri pătrați, el deja nu se mai simte în largul lui. Cei mici oricum sunt mai activi și au nevoie de mai mult spațiu. Noi avem tendința, în învățământul nostru, să îngrămădim toate sălile, să băgăm cât mai mulți, chiar suplinind numărul de cadre didactice, să îi îngrămădim pe cei mici. Nu numărul de cadre didactice care să îi acorde atenție copilului e important, ci suprafața în care el trăiește. Eu zic că învățământul preșcolar ar trebui să fie cel care dă startul unei dezvoltări sănătoase și coerente. Nimic nu e special aici. Este absolut totul normal. Ar trebui ca acesta să fie normalul și de aici să plecăm la excepțional” , ne-a declarat Daniel Jitaru.
Educație prin estetic
Inspectorul General al Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, Daniela Barbu, a spus că propunerea din partea arhitecților a unui model atât de îndrăzneț din punct de vedere estetic înseamnă educație pentru că educația estetică nu este doar pentru cadre didactice, ci și pentru părinți. „Această clădire reprezintă o sursă de educație și mobilizare la nivel administrativ local pentru că s-a făcut în timp record. Sper ca această clădire să fie un început din punct de vedere estetic și al functionalității spațiilor educaționale în Ilfov. Felicit arhitecții că au valorificat spațiul pe orizontală și verticală. Mă bucur că în Ilfov se întâmplă lucuri de felul acesta”, a spus Daniela Barbu.
Programul grădiniței
6.00 – 8.00 primirea copiilor
8.30 – 9.00 micul dejun
9.00 – 9.30 activități de dezvoltare personală și activități liber alese
10.00 – 11.00 activități pe domenii experiențiale
11.00 – 12.00 – activități liber alese, recreative, opționale
12.00 – 13.00 masa de prânz
13.00 – 15.00 somnul copiilor
16.00 – 18.00 jocuri și activități de după amiază, recuperatorii. Plecarea copiilor.
În grădiniță vor lucra 22 de cadre didactice, 2 angajați ca personal auxiliar – didactic, 8 angajați ca personal de îngrijire, 1 asistentă medicală.