Chiajna

La sărbătoarea Sfântului Acoperământ,

Pe 1 octombrie, credincioșii Parohiei Roșu II din Chiajna s-au împărtășit de alese bucurii duhovnicești, la principalul hram al sfintei așezări, cel închinat Acoperământului Maicii Domnului. Părintele Marius Gagea, păstorul de suflete din noul cartier ilfovean și preoții din alte parohii, care i-au fost aproape la ceas de mare sărbătoare creștină, au oficiat o slujbă înălțătoare prin care i-au adus o cinstire deosebită Sfintei Sfintelor.    

După tradiția bisericească, sărbătoarea a început în seara dinaintea praznicului și a continuat până-n miezul zilei Acoperământului Maicii Domnului. Pe 30 septembrie, începând cu ora 18.30 a avut loc slujba de Priveghere și de Vecernie. Bucuria sărbătorii a fost împărtășită credincioșilor atât de preotul paroh Marius Gagea, cât și de părintele Aldea Sergiu, de la Parohia Vâlcănești din Protoieria Ploiești Nord, care a ajutat la înfrumusețarea sfintei slujbe. De altfel, la finalul rânduielilor bisericești, părintele Aldea Sergiu a ținut un frumos cuvânt de învățătură, îndemnându‑i pe credincioși să ceară întotdeauna, în rugăciunile lor, ajutor de la Fecioara Maria.  

“Biserica mai are încă două hramuri secundare: Sfântul Dionisie Exiguul, pe 1 septembrie, în amintirea punerii pietrei de temelie a bisericii în 2012 și Sfinții Împărați cei întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa Elena, în cinstea ctitorilor bisericii, familia Zmaranda. Prin bunăvoința mai multor enoriașe, am pregătit o sută de pachete pe care le-am împărțit la sfârșitul Sfintei Liturghii. Pe 1 octombrie slujba a început la ora 8,30 cu Utrenia, continuându-se cu Sfânta Liturghie care a început la ora 9,30. Ne-am bucurat să-l avem alături de noi pe părintele Ion Ciucă, de la Parohia Roșu I, cu hramul Izvorul Tămăduirii. Ne-am rugat pentru iertarea păcatelor, pacea, liniștea, sănătatea, dragostea și bunăstarea tuturor. Mulțumim Maicii Domnului pentru că parohia noastră este protejată de Acoperământul Său cel Preasfânt! Îi mulțumim părintelui Ciucă pentru dragostea lui față de parohia noastră, familiei Zmaranda, care a ctitorit biserica și nu în ultimul rând, tuturor celor ce s-au ostenit și au ajutat la buna desfășurare a hramului. La ceas de mare sărbătoare creștină, le urez un sincer și călduros «La mulți ani!» tuturor celor care poartă numele Sfintei Fecioare Maria, iar Acoperământul Ei să îi apere de încercările și de ispitele din acestă viață!”, ne-a spus preotul Marius Gagea, parohul Parohiei Roșu II, din Chiajna.

“Iubiți credincioși, sărbătoarea de hram este un prilej de bucurie pentru toți parohienii. Cu atât mai mult cu cât, acesta este închinat Maicii Domnului, Născătoarea de Dumnezeu. Pentru rolul însemnat pe care-l are Sfânta Fecioară Maria în actul mântuirii oamenilor, Ea se bucură în Biserica noastră și în inimile noastre, de un cult deosebit, de o supracinstire și supravenerare, fiind socotită «mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât Serafimii», adică de toți sfinții îngeri. Prin Ea ni se arată zorile mântuirii. De aceea, vă îndemn  să vă rugați și să o  cinstiți pe Maica Domnului, întocmai ca pe o mamă pe care o avem în Ceruri”, a spus părintele Ion Ciucă, în cuvântarea sa de suflet, adresată celor care asistat la marele praznic.

 

Masa Frățească, împărțită cu enoriașii

În semn de mulțumire pentru atmosfera de bucurie duhovnicească, pe care au întreținut-o după slujbă, părintele Gagea a împărțit cu pelerinii masa frățească. Le-a împărțit acestora bucate proaspete și delicioase, sfințite în prealabil printr-o slujbă specială.