Zeci de bătrâni au fost găsiţi, săptămâna trecută, în condiţii inumane, în trei azile din Voluntari (2) și Afumați (1) și au fost transportaţi de echipajele SMURD la spitale pentru a primi îngrijiri medicale, au anunţat reprezentanţii Poliţiei, după ce peste 100 de persoane au fost salvate de aceștia şi de procurorii DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la mai multe azile. Bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.
Potrivit anchetatorilor, începând cu noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică. De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept. Procurorii DIICOT au solicitat Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a mai multor persoane implicate.
Autoritățile au reacționat rapid cerând sancțiuni drastice
Premierul Marcel Ciolacu a reacționat rapid și a declarat că s-a dispus un control al statului la toate căminele de bătrâni, cerând ”celor care au obligaţia de a verifica respectarea condiţiilor legale să sancţioneze cu severitate maximă orice abatere care pune în pericol viaţa şi sănătatea persoanelor vulnerabile din aceste centre. Iar Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov, a condamnat cu fermitate abuzul și neglijența în serviciu, în orice situație, în orice instituție. ”Sunt indignat în urma informațiilor apărute în presă, după ancheta desfășurată la azilul din județul Ilfov! Am intervenit ferm în această situație și am solicitat efectuarea de urgență a unui control la DGASPC Ilfov. Este datoria noastră, ca societate, să protejăm viețile și sănătatea celor vulnerabili, iar cei responsabili de a verifica respectarea condițiilor legale trebuie să acționeze cu fermitate și să sancționeze orice abatere care pune în pericol viața acestor persoane. Nu voi tolera ca cei mai în vârstă să fie tratați cu indiferență și cruzime. Solicit să se ia măsuri prompte și eficiente pentru a ne asigura că astfel de situații să nu se mai repete niciodată! Așa cum am susținut mereu, bunicii noștri merită respect, compasiune și siguranță, iar eu voi face tot ceea ce îmi stă în putere ca ei să beneficieze de toate acestea”, a precizat oficialul.
Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a demarat, de asemenea, procedura legală privind retragerea acreditării pentru Centrele de Îngrijire şi Asistenţă din Afumaţi şi Voluntari, ale Asociaţiei Sf. Gabriel cel Viteaz, a informat Ministerul Muncii. ”Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi s-a autosesizat şi a transmis o adresă către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), prin care a propus retragerea licenţei de funcţionare provizorie 1358/12.07.2022 pentru Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Afumaţi şi a licenţei de funcţionare 97/07.07.2022 pentru Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Voluntari (…). Prin aceeaşi adresă, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi a solicitat sistarea demersului de licenţiere şi revocarea licenţei de funcţionare 0000414/29.06.2023 pentru Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Afumaţi. În acest context, în data de 05.07.2023, ANPIS a demarat procedura legală privind retragerea acreditării pentru cele două servicii sociale furnizate de Asociaţia Sf. Gabriel cel Viteaz”, se menţionează în comunicatul MMSS.
Medicii au fost șocați
Medicii de la spitalele de urgență Floreasca și ”Prof. Dr. D. Gerota”, care i-au preluat pe bătrânii din azilele groazei au fost șocați și au explicat că ziariștilor de la Libertatea, că a fost pentru prima dată când s-au confruntat cu astfel de cazuri de înfometare și neglijență. ”Niciodată nu am văzut persoane atât de slabe și de murdare ca cele aduse de la aceste azile. Iar noi ne confruntăm zilnic cu cazuri sociale, cu oameni ai străzii!”, a spus un cadru medical de la UPU SMURD Floreasca. ”Bătrâni deshidratați, înfometați și murdari din cap până-n picioare. Persoane bolnave, incapabile să se îngrijească singure, au fost lăsate să moară”, a adăugat sursa medicală. Iar un doctor de la spitalul ”Gerota”, sub protecția anonimatului, a declarat că bătrânii arătau ”ca și cum ar fi fost închiși și uitați într-un container. Deshidratați, slabi și extrem de murdari. Investigațiile medicale au depistat în două cazuri obiecte străine în stomac. Nasturi și mărgele. Probabil că de foame și-au mâncat hainele….”, a spus doctorul. Acesta a mărturisit că toți colegii din spital au făcut chetă și le-au cumpărat mâncare peste norma oferită de spital. ”Când le-am dat parizer cu pâine, s-au repezit și au mâncat ca și cum ar fi fost prima masă din viața lor!”, a spus, cu amărăciune, medicul. ”Cei aduși la noi nu au fost numai bătrâni bolnavi, ci și persoane adulte, cu afecțiuni psihice. Și nu înțeleg!? Aceste azile trăiau din veniturile obținute de pe urma acestor persoane vulnerabile. Ce interes aveau să-i lase să moară pe cei care le aduceau bani?! Doar dacă există o rețea care se ocupă cu traficul acestor tipuri de pacienți!”, a adăugat medicul.