În Pantelimon

Anul acesta, în orașul Pantelimon a fost demarate două proiecte finanțate din fonduri europene. Unul dintre ele, cel privitor la „Achiziționarea și instalarea sistemului de supraveghere video pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității în orașul Pantelimon”, a fost finalizat.

Cu această ocazie, Consiliul Local al orașului, în frunte cu primarul Marian Ivan, a organizat o conferință de presă, în care au fost prezentate caracteristicile, performanțele și beneficiile sistemului. El a fost dat în folosință cu trei zile înainte de termenul limită, pe 21 octombrie 2013. Tot cu acest prilej, am aflat că lucrările la extinderea rețelei de iluminat public, un alt proiect cu fonduri europene, se află pe „ultima sută de metri”, urmând a fi finalizat până la sfârșitul anului.

Un oraș mai sigur

Sistemul este alcă­tuit dintr-o rețea de 20 de camere de supraveghere, amplasate în zonele mai „fierbinți” ale orașului, în care s-a înregistrat o infracționalitate mai ridicată, în urma unui studiu efectuat de poliția din localitate. Camerele sunt conectate cu un dispecerat prin peste 7,7 kilometri de fibră optică amplasată în subteran. Inregistrările acestor camere vor fi monitorizate dintr-un dispecerat aflat în incinta policlinicii din Pantelimon, care împarte curtea cu sediul poliției. Imaginile vor fi afișate în timp real, camerele putând fi controlate de operatori, sau pot fi programate să se miște automat, pentru a acoperi întreaga zonă de supraveghere. De asemenea, ele se pot adapta la condițiile de luminozitate, asigurând supravegherea 24 de ore din 24. Se urmărește, astfel detectarea, identificarea și descurajarea diferi­telor activități in­fracționale, cum ar fi furtul, tâlhăria, folosirea unor arme, abuzuri asu­pra copiilor sau a bătrânilor, consumul de al­cool sau stupefiante, încălcarea regulilor de cir­culație etc. Înregistrările video vor fi stocate și vor fi oferite, la cerere, instituțiilor abilitate care se ocupă de siguranța cetățenilor. Valoarea totală a proiectului este 3.538.736 de lei, din care contribuția UE este de 2.132.185 lei, cea a Guvernului României, de 468.364 lei, beneficiarul contribuind, la rândul său, cu 938.186 de lei.

Proiecte în derulare, proiecte de viitor

Cu ocazia inaugurării acestui sistem de supraveghere, am avut prilejul să discutăm cu primarul Pantelimonului, Marian Ivan. El ne-a informat că sala de sport de la Școala nr.1 este în stadiu avansat de execuție. „Fermele au fost ridicate”, ne-a spus primarul. „Avem în proiect și o a doua sală, la școala din centru. Suntem pe cale să aprobăm o finanțare inițială de 1,5 milioane de lei, pentru ca executantul să se apuce de treabă. O veste bună avem și în legătură cu sala mare de sport, a cărei fi­nanțare a fost de­blo­ca­tă de Com­pa­nia Națio­na­lă de In­­vestiții”.

Marian Ivan ne-a povestit și ce intenții are pentru a obține bani pentru bugetul local. „Trebuie să aducem bani la primărie, pentru că statul nu are bani”, afirmă primarul. Ca urmare, consiliul local intenționează amenajarea a trei bazine de înot, „semiolimpice”, și a unei săli multifuncționale unde se vor putea organiza diferite evenimente, de la simpozioane, la team-buildinguri, nunți sau botezuri. Totodată, primarul dorește să demoleze clădirea vechii primării, care adăpostește acum casieria Distrigaz, Poșta și sediul ROSAL, și să construiască aici un imobil cu trei nivele. „La primele două etaje voi amenaja birouri de închiriat, iar la parter vor rămâne cele trei societăți amintite. Astfel, din închirierea acestor spații vom putea aduce bani la bugetul local”, spune edilul.

Bani pentru comunitate

Mai aflăm că primăria a contractat un împrumut de la BCR, pe o perioadă de 15 ani și cu o valoare de 30 de milioane de lei, din care intenționează să plătească cofinanțările pe fonduri europene și finanțările neeligibile. „Am 5 străzi care sunt neeligibile, pentru că cetățenii nu au apucat să doneze întreaga suprafață a străzii, dar nu pot să-i las fără asfalt”, precizează Marian Ivan. „Din restul banilor voi cere băncii, prin­tr-o scrisoare, pe care o voi îna­inta săptămâna viitoare, să-mi aprobe să-i folosesc în diferite proiecte. Doresc să continui extinderea rețelei de iluminat. Se vor folosi panouri fotovoltaice pentru alimentarea sis­­temului. Avem toată documentația, este vorba de o investiție care va necesita 16 milioane de euro”, spune primarul. El ne mai informează că proiectul noii grădinițe, amplasată pe terenul fostei unități militare a fost deja publicat pe SEAP, urmând să se țină și licitația de atribuire, iar cel care prevede construirea unei școli, în aceeași zonă, îi va urma peste două săptămâni. În ceea ce privește proiectul pentru apă și canal, aflat în desfășurare prin ADIA, am aflat că, în privința canalizării aceasta este realizată în proporție de 50%, iar rețeaua de apă, în procent de 37 %.

„Societatea Apă și Canal Ilfov supraviețuiește datorită orașului Pantelimon!”

Spune primarul Marian Ivan, deranjat de unele afirmații făcute la ultima ședință a CJI. Atunci s-a afirmat că Pantelimonul ar avea datorii ­mari către Apa Nova. „Noi nu avem nicio datorie la această companie. Când am venit eu, în 2008, furnizarea apei se întrerupea între orele 9 dimineața și 5 seara. În trei luni, am încheiat un contract cu Apa Nova și am rezolvat situația. cu 2,7 lei/mc, apă și canal. În 2009, am băgat 40 de km de țeavă de apă și canalizare. Și aveam profit. Ulterior am predat tot la Apă și Canal, inclusiv contractul amintit. Vorbim aici și 7 puțuri, stație de tratare a apei, de epurare, de pompare a apelor reziduale. Doi ani am conti­nuat să plătim energia electrică pentru ei. Noi suntem cei care virăm și acum către această societate cei mai mulți bani, adică 100 de mii de euro pe lună, cel puțin. Dacă nu era Pantelimonul, Apă și Canal era moartă de mult! Că sunt ei neputincioși și nu sunt în stare să recupereze datoriile de la cetățeni, asta este problema lor. Nu pot să spună că nu-i las eu să recupereze debitele. Eu le-am dat tot con­cursul. Le-am spus că, dacă e nevoie, putem să dăm 3-4-5 exemple, adică să-i de­branșăm, dar, pentru ne­putința lor să nu acuze pe alții. Că au ajuns ei, Apă și Canal Ilfov, la 4 lei și nu au fost în stare să încaseze banii de la cetățeni, e, repet, problema lor. Asta înseamnă management prost! Foștii primari, toți loser-ii, erau angajați la Apă și Canal, pe salarii mari, dar ei n-au trecut niciodată pe acolo!”, a ținut să precizeze Marian Ivan.

Tot el ne-a vorbit și de faptul că stația de pompare a apei a intrat în reabilitare. Astfel am aflat că pompele nu mai pot face față din cauză că bazinele de acumulare a apelor uzate și pluviale sunt colmatate în proporție de 75%. „Bazinele au o adâncime de 30-40 de metri și trei sferturi sunt pline cu mâl. Acum curățăm aceste bazine, așa încât, în viitor, să nu mai avem probleme cu inundațiile”, ne-a spus primarul.

Transportul, veșnica belea a ilfovenilor

Referitor la transport, primarul a afirmat că asocierea cu primăria sectorului 3 și cele ale localităților Popești Leordeni, Glina, Cernica și Afumați va avea doi membri noi, comuna Brănești și Dobroiești. Marian Ivan este încrezător că astfel se va rezolva și spinoasa problemă a transportului în comun și că, în primăvară, se vor ține licitațiile pentru atribuirea traseelor pentru această asociație, care va fi operatorul care va coordona activitatea. „Nu ne putem permite să plătim 200 de mii de lei, pe lună, cât ne-a cerut RATB-ul, în condițiile în care Bucureștiul este la o azvârlitură de băț. Sunt 4 kilometri până la capătul tramvaiului 14!”, spune el.