Discuţiile despre certificatele verzi şi liberalizarea preţului gazelor s-au încheiat fără a se lua o decizie, patronatele informând că majorarea tarifelor ar duce la pierderea a 550.000 de locuri de muncă.

Secretarul general al Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, Ion Homoş, a spus că discuţiile de la Guvern dintre sindicate, patronate şi ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, s-au finalizat cu promisiunea că premierul şi miniştrii de resort vor fi informaţi, în prima şedinţă de Guvern, despre punctele de vedere ale partenerilor sociali. „Patronatele prezente au exprimat unanim că, în cazul în care nu se va lua o decizie, de la 1 aprilie, 550.000 de locuri de muncă se vor reduce, cu impact social major. Reducerea nu se va face exclusiv la ei, ci pe orizontală, prin închiderea a mai multor capacităţi de producţie la ALRO şi SIDEX, combinate chimice. Aceste închideri, pe orizontală, determină reducerea activităţii şi la furnizori de materii prime”, a explicat Homoş.

Aproximativ 800 de persoane, din toate sindicatele din industrie, au protestat, în 13 martie, la sediul Guvernului, cerând soluţionarea urgenţă a OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi liberalizarea rapidă a preţului la gaze naturale.

Prețul gazelor de producție internă va crește cu 143% în următorii doi ani, potrivit calendarului de liberalizare a pieței gazelor, ceea ce înseamnă că, pentru consumatorii industriali, prețurile finale vor fi majorate cu 72%, a declarat Valeriu Binig, director în cadrul companiei de consultanță Deloitte. ˝Considerând că prețul de import și ponderea importurilor rămân aceleași, creșterea prețului final va fi de 72% în următorii doi ani˝, a precizat Binig.