Specialiștii Centrului de Recuperare Cardiovasculară din Corbeanca întind o mână localnicilor din Ilfov

Sănătatea este bunul cel mai de preț al omului. Iar menținerea ei depinde de istoricul familial, stilul de viață și, mai ales, de frecvența controalelor medicale. Cu toate eforturile conducerii sistemului sanitar de a dota spitalele cu tehnologia necesară pentru a le clasifica  la standarde internaționale, calitatea vieții românilor lasă de dorit. Poporul român este unul dintre cele mai bolnave popoare din Uniunea Europeană. Dar, specialiștii de la CardioRec, Corbeanca, încearcă să-l salveze, oferind controale medicale și spitalizare gratuită suferinzilor.    

Lipsurile financiare îi împiedică pe cei mai mulți români să se alimenteze când și cum trebuie și să calce pragul cabinetului medical, înainte de a ajunge să se zbată între viață și moarte. Situația nu diferă prea mult nici în județul Ilfov. Aici, doi din trei localnici, cu vârste peste 45 de ani, riscă să dezvolte ­boli grave de inimă și vase sanguine, din cauza unor suferințe precum diabetul, hipertensiunea sau obezitatea, ce predispun la îmbolnăvirea cardiovasculară. Mulți dintre ei nici măcar nu știu că trupurile lor sunt mistuite de afecțiuni care le grăbesc decesul, pentru că ezită să-și facă investigațiile clinice periodice. Și totuși… au și ei un Dumnezeu. O protecție oferită de specialiștii Centrului de Recuperare Cardiovasculară CardioRec, din Corbeanca, ce-i salvează chiar și pe ultima sută de metri, prin investigațiile și tratamentele de maximă eficiență aplicate.  

Din inimă… pentru inimă

Experții de la ­CardioRec au demarat o campanie de senzibilizare a pacienților din Ilfov care riscă să dezvolte boli cardiovasculare ce provoacă decesul. Concret, prin bunăvoința acestor oameni cu suflet, până la sfârșitul anului, toți cei diagnosticați cu diabet, obezitate sau afecțiuni cardiace beneficiază de cinci zile de internare, fără să plătească. Pacienții trebuie să se prezinte la centrul medical din Corbeanca, după o programare efectuată în prealabil. În plus, ei trebuie să aibă trimitere de la medicul de familie, către centrul respectiv, și buletin cu domiciliul în județul Ilfov.

 Investigațiile și terapia pacienților spitalizați gratuit  

Pacienții luați în evi­dențele Centrului de Recuperare Cardiovasculară CardioRec, beneficia­ză de următoarele in­vestigații ne­­plătite:  

 Holter de EKG

 Holter de tensiune arterială (monitorizarea TA pe 24 de ore)

 Teste EKG de efort,

 Pulsoximetrie,

 Consult de nutriție,

 Kinetoterapie de grup pentru recuperare cardiovasculară

 Cursuri de educație medicală. 

“În cadrul acestui program social nu există co-plată deși cazarea pacienților se face în camere cu sală de baie proprie și televizor în cameră. Am luat această decizie pentru lunile noiembrie și decembrie pentru a permite accesul la diagnostic cardiologic al pacienților din Ilfov în condițiile în care, în ultima perioadă numărul pacienților din țară este din ce în ce mai mare. Există câteva examene, cum este testarea pentru apnee de somn sau ecocardiografia specială, care sunt de înaltă performanță și pentru care pacienții plătesc consumabilele folosite” explică dr. Clara Alexandrescu,  medic primar cardiologie unul din membrii fondatori ai ­CardioRec, Corbeanca. Echipa medicală care va monitoriza starea de sănătate a pacienților și-i va îngriji pe toată perioada spitalizării, este coordonată de dr. Clara Alexandrescu, un cardiolog român care a ales să trateze și pacienții din țară și a cărei evoluție profesională a fost prezentată recent într- un reportaj la Obsevator. Echipa este formată dintr-un medic cardiolog, un medic specialist în medicină internă, un medic specialist în diabet și boli de nutriție, un medic de consiliere nutrițională și un kinetoterapeut.

“Am demarat acest program deoarece, în România, la fiecare 30 de minute un om moare de infarct. Iar bolnavii cu diabet și obezitate sunt la cel mai mare risc cardiovascular. Ceea ce este cel mai grav este că mulți dintre ei sunt asimptomatici, adică nu au dureri toracice sau oboseală la efort. Riscurile acestora sunt însă, la fel de mari ca a celor care prezintă simptome. Noi ne-am propus prin această campanie să descoperim cât mai precoce boala cardiacă la diabetici. În lipsa unui diagnostic stabilit în faze incipiente și a administrării unui tratament corect, pacienți diabetici  ajung să dezvolte boli grave de inimă și vase sanguine de multe ori cu consecinte fatale”, avertizează dr. Clara Alexandrescu, medicul care coordonează echipa de profesioniști de la CardioRec.

Unde se află Centrul CardioRec? 

Centrul de Recuperare Cardiovasculară CardioRec se află în comuna Corbeanca, la adresa: 

Șoseaua Unirii Nr. 187

Programările se fac la telefon: 021/780.48.81 sau 0727.45.49.77.