Aviz șoferilor!

Atenție, șoferi! Anvelopele de iarnă sunt obligatorii și în sezonul rece 2014-2015. Nerespectarea legislației care prevede folosirea cauciucurilor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei se pedepsește cu amenzi de până la 1.800 de lei. 

Deși, inițial, s-a anunțat că anvelopele de iarnă sunt obligatorii de la 1 noiembrie, polițiștii de la Rutieră ne liniștesc. Cauciucurile de iarnă, lanțurile și alte echipamente antiderapante sunt obligatorii numai în cazul în care se circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Așadar, în calitate de conducător auto, trebuie să știi că nu există un interval de timp stabilit de autorități în care să ți se impună să-ți dotezi mașina cu astfel de anvelope. Legea se aplică în funcție de starea carosabilului. 

Cel mult patru ani vechime la cauciucurile second-hand 

Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca și cele Winter, Alpin sau Mountain vor fi acceptate numai dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M&S, M+S, M.S.)”, avertizează reprezentanții Ministerului Transporturilor. Poți opta și pentru achiziționarea ca­­­uciucurilor la mâna a doua. Dar nu trebuie să fie mai vechi de patru-cinci ani și nici să aibă înălțimea profilului mai mică de patru milimetri. 

Cine te poate opri în trafic să-ți verifice dotările mașinii? 

Poliția rutieră este singura autoritate abilitată să te oprească în trafic ca să verifice dacă ți-ai dotat mașina cu echipamentele de iarnă. Totuși, dacă transporți marfă cu un autovehicul cu o masă totală maximă mai mare de 3,5 tone, sau persoane cu un autovehicul corespunzător, cu mai mult de nouă locuri pe scaune, controlul poate fi realizat și de reprezentanții Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier. 

S-au majorat amenzile pentru anvelope

Nu încerca să fentezi legea! Sancțiunile pentru echiparea ne­corespunzătoare a mașinii au crescut drastic, spre deosebire de anii anteriori. Dacă ești prins circulând cu autoturismul pe drumurile publice acoperite cu gheață, zăpadă sau polei, fără să aibă dotările necesare, riști să rămâi fără certificatul de înmatriculare a mașinii. Mai mult, vei fi pasibil de o sancțiune de la 9 la 20 de puncte. Asta înseamnă că te paște o amendă cuprinsă între 810 lei și 1.800 de lei.

Sfaturile polițiștilor pentru o călătorie fără incidente

 Șo­fează cu mai multă prudență în pe­rioada iernii, 

 Înainte să pornești la drum, informează-te cu privire la condițiile meteorologice și la starea vremii, 

 Adaptează viteza la condițiile de circulație. Dacă drumul este acoperit cu polei, gheață, zăpadă bătătorită sau mâzgă, ar trebui să circuli cu o viteză de cel mult 30 km/h, în localități, sau de cel mult 50 km/h, în afara acestora, 

 Utilizează corespunzător sis­temul de iluminare-semnalizare și cel de climatizare-de­zaburire, pentru a vedea și a fi văzut în trafic, 

 Întotdeauna este bine să păstrezi în mers o distanță suficientă faț? de partenerii de trafic, pentru a putea opri ma?ina  ?n condi?ii de siguran?? ă de partenerii de trafic, pentru a putea opri mașina  în condiții de siguranță în caz că acest lucru este necesar, 

 Folosește cât mai mult frâna de motor atunci când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei,

 Evită, pe cât posibil să conduci în condiții de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanțe mari.


Cum alegi cele mai bune anvelope?

Nu te grăbi să dai banii pe orice fel de cauciucuri. 

În sezonul 2014-2015, vor fi admise doar cele care au inscripționate unul dintre simbolurile:

MS, M+S, M&S, M.S.