Anul 2016 aduce după sine noi prevederi în privința subvențiilor acordate în agricultură. Nerespectarea acestora poate duce la neacordarea unor sume importante de bani.

 

Astfel, una dintre condițiile pe care trebuie s-o îndeplinească fermierii pentru a primi sprijin cuplat este aceea de a face dovada că au înființat culturile agricole doar cu sămânță certificată. Dar, atenție, această impunere nu se referă decât la culturile menționate în Ordinul 619/2015 pentru care se acordă sprijin cuplat, nu și la cele de păioase!

 

Culturi, doar cu sămânță certificată

Astfel, potrivit Ordinului amintit, sămânța certificată trebuie utilizată pentru culturile de soia, lucernă, fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei și fibre, orez, cartof, sfeclă de zahăr, tomate destinate industrializării, castraveților destinați industrializării, legumelor cultivate în seră (tomate și castraveți pentru consum în stare proaspătă sau destinați industrializării, ardei și varză pentru consum în stare proaspătă) și legume cultivate în solarii (tomate și castraveți pentru consum în stare proaspătă, castraveți destinați industrializării, ardei, varză, vinete pentru consum în stare proaspătă).

Fermierii pot face dovada că utilizează sămânța certificată prin factură fiscală de la achiziție, precum și prin documentul de certificare a lotului de sămânță, potrivit APIA.

Asociațiile, transformate în grupuri de producători sau cooperative

O altă modificare importantă privește asociațiile crescătorilor de animale, înființate în baza OG 26/2000, care vor trebui, din 2016, să se transforme în grupuri de producători sau cooperative, după ce, perioada de grație acordată în 2015 va fi expirat. Totodată, și crescătorii de ovine se vor confrunta cu modificări substanțiale în ceea ce privește plata subvențiilor. Aceștia vor trebui să aibă efectivele înscrise în în Registrul Genealogic al Rasei și în Controlul Oficial al Producțiilor (COP), pentru a primi și în 2016 sprijinul cuplat zootehnic, de 7 euro pe cap de animal. În prezent, doar aproximativ 10% din efectivul total de ovine din România este înscris în registrul genealogic al rasei.

 

Simplificări la plata subvențiilor

Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, dorește  simplificări în plata subvențiilor. Una dintre acestea are în vedere reducerea numărului de controale la ferme, fapt care va fi posibil pentru anumite scheme de sprijin. „Acest lucru va putea fi posibil. Este o măsură care va ușura munca funcționarilor și va fi, de asemenea, benefică și pentru fermieri”, a spus, de curând, Phil Hogan.

Peste 12 miliarde de euro urmează să fie investite, sub forma plăților directe, în sectorul agricol și în zonele rurale din România, în perioada 2014-2020, conform alocării noului PNDR.