Începând cu data de 8 aprilie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început efectuarea plăților finale aferente cererilor unice de plată – Campania 2015. Până în prezent, au fost autorizate pentru plată 536.160 cereri unice, în sumă totală estimată de 300 milioane euro. Dintre acestea, o primă tranșă de 27.273 cereri, în sumă totală de 13.687.915 euro, au fost plătite deja, în cursul zilei de 8 aprilie.Aceste prime plăți sunt efectuate către fermierii care au solicitat plata pentru schemele din sectorul vegetal.

 

Plățile se efectuează progresiv

Virarea banilor către fermieri se va efectua progresiv, pe măsură ce dosarele fermierilor sunt procesate și validate pe tot fluxul de lucru din cadrul sistemului informatic, pentru fiecare schemă de plată pentru care s-a făcut solicitarea. Funcționarii APIA împreună cu specialiștii consorțiului condus de SIVECO România depun toate eforturile în vederea respectării cu strictețe a termenelor planificate și comunicate, astfel încât fondurile să ajungă cât mai repede la fermieri. Nu în ultimul rând, încadrarea în termenele asumate față de  Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, se datorează implicării funcționarilor APIA din teritoriu care, alături de cei de la sediul central, în program prelungit, au operat și prelucrat cu maximă responsabilitate datele în sistemul informatic.

 

Schemele autorizate la plată

Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), în cuantum de 79,73 euro/ha; ● Plata redistributivă:  primul interval: 1 – 5 ha inclusiv în cuantum de 5,00 euro/ha; al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv în cuantum de 51,07 euro/ha; ● Plata pentru tinerii fermieri, în cuantum de 19,93 euro/ha; ● Plata pentru micii fermieri care au până la 7 ha, în cuantum de maxim 1250 euro; ● ANT 1 (Schema de ajutoare naţionale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producţie), în cuantum de 19,19 euro/ha.

Plăţile se efectuează în lei, la cursul de schimb stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015, respectiv 4,4176 lei pentru un euro.

 

Restul plăților, după finalizarea sistemului informatic

 

Pe măsură ce dezvoltarea sistemului informatic va permite, APIA va autoriza și plata celorlalte scheme de plăți directe, ajutoare naționale tranzitorii și măsuri de dezvoltare rurală. APIA reamintește fermierilor că, în ceea ce privește Campania 2015, au fost efectuate plăţile în avans pe suprafaţă, cu o valoare totală de 255,4 milioane euro, pentru un număr de 602.159 fermieri. Diferenţa de plată de 1,34 mld euro aferentă plăţilor directe pe suprafaţă, până la plafonul financiar alocat României în Campania 2015 care este în valoare de 1,59 mld. euro, se va efectua în conformitate cu prevederile regulamentelor comunitare, până la data de 30 iunie 2016. Schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi din Bugetul Naţional (BN), prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).