Din data de 21 martie, a intrat în vigoare Directiva Europeană, adoptată pe 4 februarie 2016, cu privire la creditele ipotecare. Ea are drept scop o îmbunătățire a protecției consumatorilor pe teritoriul Uniunii Europene, prin introducerea unor practici de creditare responsabile.

Comisia Europeană arată că, în urma aplicării acestei Directive, consumatorii vor beneficia de informații mai clare și mai inteligibile odată cu introducerea unor formulare standardizate la nivel european, care vor permite debitorilor să înțeleagă mai bine riscurile asociate cu acordul lor de credit ipotecar, precum și să compare diferite oferte în căutarea celui mai bun produs care să răspundă nevoilor lor la cel mai bun preț.

Consumatorii vulnerabili vor fi protejați de supraîndatorare

Prin introducerea unor standarde la nivel european, referitoare la  evaluarea credibilității aplicanților, cei mai vulnerabili consumatori vor fi protejați de supraîndatorare. De asemenea, Directiva introduce principii pentru autorizarea și înregistrarea intermediarilor de credite. Acei intermediari de credite care respectă un nou cod de conduită vor dobândi acces la un număr crescut de consumatori potențiali de pe piața unică. Acesta, la rândul său, va oferi creditorilor noi oportunități de afaceri și va fi un nou pas spre crearea unei pieței unice europene de credite ipotecare.

 

Legea dării  în plată n-are legătură cu Directiva

 

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au precizat că Legea privind darea în plată a imobilului nu reprezintă o transpunere a reglementărilor europene privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidențiale. Totodată, trebuie precizat că Directiva 2014/17/EC nu se aplică contractelor încheiate înainte de 21 martie 2016.  „Acesta este un pas important spre îmbunătățirea informației consumatorilor și încurajarea unor practici de creditare responsabile”, a declarat comisarul european pentru Servicii Financiare, Jonathan Hill.