“Sufăr de hernie de disc. Am fost internat 2 săptămâni pentru proceduri de fizioterapie însă, am ieșit de acolo cu dureri mai mari. La trei luni după externare mă tăvălesc pe jos de dureri. Fac masaje cu fel de fel de unguente din farmacii, fără niciun rezultat. Acupunctura poate fi tratamentul de care am nevoie?”
Daniel Vătămănescu – Periș 
Răspuns
Da, sigur că da. În mod normal, între vertebrele coloanei există un disc care amortizează mişcările coloanei, numit disc intervertebral. Acesta se află în­tr un spaţiu bine delimitat, iar atunci când se uzează sau se exercită un efort susţinut, iese din spaţiul său făcând compresiune pe nervii din acea zonă. De aceea apare durerea lombară care persistă ­uneori şi în repaus.
Tratamentul recomandat de medicul specialist vizează refacerea acelei zone prin readucerea discului în spaţiul normal. Acupunctura este un tratament de elecţie, adică rezolvă rapid şi cu mare eficienţă hernia de disc. Cel mai mare avantaj al acestei terapii îl reprezintă faptul că nefolosind medicamente, nu are efecte secundare asupra organismului cum are administrarea produselor farmaceutice care duce la apariţia gastritei, ulcerului, dischineziei biliare etc. Sunt recomandate cam 10 – 12 şedinţe, efectuate la fiecare două – trei zile. Şansa de vindecare este mult mai mare dacă în paralel cu acupunctură faceţi şi tratament balnear. Pentru dvs. sunt indicate staţiunile Eforie, Mangalia, Amara, Techirghiol, Sovata ş.a.m.d. Dacă veţi completa tratamentul cu terapie medicamentoasă, e bine să ştiţi că există avantajul reducerii dozelor de medicamente, prevenind astfel efectele adverse ale acestora. Atenţie, însă! Mergeţi din nou la specialist pentru investigaţiile de rigoare, şi nu luaţi tratamente fără recomandarea acestuia. Este posibil ca boala să fie deja într-un stadiu avansat, chiar grav şi să se impună intervenţia chirurgicală şi abia apoi, tratament de recuperare post operator.
Așteptăm întrebările dvs. pe adresa redacţiei sau la e-mail:
doctordegarda.jurnaluldeilfov@yahoo.com