Destinul, faptele, ne definesc viaţa. Caracterul fiecăruia – ne-o explică
Trebuie să recunoaşteţi că numele locului e foarte frumos. Domneşti. Oricum îl pronunţi, în şoaptă sau cu voce tare, silabisit ori pe de-a-ntregul, tot special rămâne. Are în el eleganţă, aspiraţie. Şi o estetică voievodală. Chiar şi unii cârcotaşi pot recunoaşte asta. Măcar în sinea lor. Dar nu e numai atât. Cum sunt oamenii de acolo? Care e adevărul lor propriu? În ce fel îşi duc viaţa? Îşi poartă cu adevărat preţuirea numelui? Îl merită? Ce a făcut cu ei volbura istorică? Au avut de ales? Cât? Cum arată azi comunitatea lor? Cine îi conduce? Cum muncesc? Ce vor şi ce fac unii pentru alţii? Care le sunt satisfacţiile? Şi, în final: vor numai să locuiască la Domneşti? Atât? Sau să trăiască acolo? Ce fac pentru ca viaţa, cu ce are ea bun – adunat picătură cu picătură – să li se întâmple?
Vreme de peste un an, le-am văzut aşezarea, casele şi forfota de treburi, în momente ale tuturor anotimpurilor. Pe ploaie, soare sau pe viscol. Acum, a venit clipa când lucrurile se cer strânse într-un singur coş. În aceste pagini. Iar domneştenii aceştia, trebuie cunoscuţi şi întrebaţi despre viaţa lor.
Nu numai pentru că au norocul şi vrerea să stea într-un loc cu nume minunat, special. Ci pentru că şi lumea trebuie să afle cum confirmă ei asta, prin fapte. Şi ca întrebările de mai-nainte să capete răspunsuri.
Orizont cu lider şi oameni, de aproape
Apoi, veţi decide dacă – din puţinătatea financiară a bugetului comunităţii – îşi merită statutul de vrednici şi chibzuiţi. După părerea reporterului, da. Şi sunt prilej de învăţătură, pentru alţii. Dar să nu anticipăm.
Vom răsfoi întâmplările unui raid, neanunţat. Vă voi face cunoştinţă cu oameni de ispravă, oneşti în tot ce au promis, care transformă proiecte şi idei în realitate. O modelează. Şi se bucură deschis, sincer, că ceea ce zidesc acum astupă prăpastia dintre “ieri” şi “azi”.
E vorba, în special, despre primarul Ninel Boşcu şi echipa din Consiliul Local, care îl susţine şi sprijină. Lor li se adaugă toţi cei care i-au oferit încrederea şi votul, atunci când l-au ales, într-o proporţie consistentă.
Iar proba realizărilor din Domneşti – priorităţile pe etape ale lor – sunt la fel de concrete, ca angajamentele asumate de toate părţile acestui parteneriat, folositor şi rodnic.
Diferenţe? Da.
Dar în plus
Locurile virane capătă conturul proaspăt al construcţiilor. Peste noroaiele de pe uliţe, se întind panglici de asfalt proaspăt. Şuvoaiele de apă din ploi care se reped violente nu le mai inundă casa şi agoniseala din gospodărie.
Apa potabilă e la un robinet distanţă. Vechiul loc sacru de închinăciune – biserica – e rezidită, albă, ca nouă. Curentul electric, internetul, reţeaua de gaze, sistemele de epurare a apelor reziduale – toate sunt fapte importante din viaţa lor. Ele fac diferenţa dintre bunăstare, normalitatea vieţii contemporane şi pânda sărăciei troglodite.
La Ţegheş, Cămin Cultural ridicat în trei luni
Primul popas – pe şantierul noului Cămin Cultural. Datele concrete năvălesc. Robert Bocioancă, reprezentantul firmei constructoare din comună – “BT Construct” SRL – povesteşte că au început lucrul la 22 iulie, iar termenul final e peste o lună, la sfârşitul lui octombrie. Totul e în grafic şi termenul va fi respectat, negreşit.
Suprafaţa construită a clădirii are 318,97 mp. Regimul de înălţime? Parter, plus mansardă. Suprafeţe verzi – 143 mp, iar parcările (6) acoperă 82 mp. La parter va fi un salon de festivităţi, de 150 mp, deservit de o bucătărie modernă (20 mp).
„Sărbătorile oamenilor, lângă casele lor”
Primarul Ninel Boşcu spune, cu un zâmbet de mândrie perfect îndreptăţit: „E o clădire cu o destinaţie specială, pentru locuitorii din satul Ţegheş. Comunitatea de aici numără 350 de gospodării, deci cam 1.000 de oameni. Tineri şi maturi, în proporţii aproape egale. Ocupaţia lor? Agricultura. Alţii lucrează în Capitală. Acum, toate sărbătoririle şi comemorările comunităţii se vor ţine la noul Cămin Cultural: reuniuni, întâlniri la hram, botezuri, parastase, cununii. Avem un salon de festivităţi încăpător şi modern. Pentru toate astea, sătenii din Țegheș erau nevoiţi să străbată cale de trei kilometri, drumul până la Domneşti.
Apoi, vom face în comună un Centru Cultural, dedicat tuturor tinerilor noştri. Acolo, ei vor avea spaţii speciale: bibliotecă, săli muzicale, de distracție. Dar vor fi utile şi altor manifestări culturale”, conchide el.
Un parc cu teren de sport, destinat copiilor
Pentru cei mai mici locuitori ai Ţegheşului, un teren – acum năpădit de verdeaţă – va căpăta această destinaţie. Sunt câteva mii de metri pătraţi. În iarnă, va fi ţinută licitaţia pentru această amenajare. Locul e chiar vizavi de biserica reabilitată. Iar imediat, la începutul anului ce vine, vor demara lucrările.
„În plus, aici vor fi şi 5-6 foişoare acoperite, ca cele de grădină. Oamenii să poată sta pe bănci, ca în cerdac sau pridvorul casei, în aşteptarea slujbelor de la biserică, sau după terminarea lor. Sonorizare există, iar dacă e aglomerat acolo sau dacă vor să asculte slujba de afară, să o poată face, nestingheriţi.
Un alt proiect pentru anul următor este şi construirea unei pieţe agroalimentare, la Domneşti”, mai adaugă primarul Ninel Boşcu.
Noua Staţie de epurare a apelor reziduale
Proiectul reţelelor de apă şi canalizare e 90% finalizat. Noua Staţie de epurare a apelor reziduale va deservi comuna, plus Ciorogârla. Construcţia se află tot pe teritoriul satului Ţegheş, pe str. Argeşului. E o investiţie pe fonduri europene. Lucrările au început în vară. Iarna asta – sau cel mai târziu la începutul anului viitor – va trebui pusă în funcţiune.
La momentul actual, structura metalică e realizată. Urmează turnările de betoane pentru cele două bazine de decantare şi vor fi montate pompele, din sistem. De bunul ritm al lucrărilor se ocupă CJI, prin societatea constructoare. Iar primăria din Domneşti e partenerul realizării acestui obiectiv, extrem de important.
Lucru intens, la reţeaua stradală
În trei ani şi jumătate, în Domneşti au fost reabilitate 19 străzi. La capitolul ăsta, mai e de muncă, pe săturate. Dar totul trebuie făcut pe etape, cu priorităţi bine chibzuite. În fond, aşa cum în nicio gospodărie nu se pot face toate deodată, la fel stau treburile şi cu proiectele publice.
Ninel Boşcu, afirmă că: „pentru anul viitor, sunt în licitaţie publică Drumurile Judeţene 602 şi 401 A, care străbat comuna noastră. Iar CJI licitează acum pentru ele. Vom amenaja, sistematiza şi reface centrul localităţii – carosabil, trotuare, rigole, aranjamente peisagistice, tot. Vrem ca întreaga zonă să se distingă clar, prin lucrări speciale, care să dea imaginea aparte a unei aşezări moderne”, conchide el.
Şcoală, grădiniţe
Domneştiul are peste 800 de elevi, cu grădiniţă, cu tot. Edilii au decis să concentreze procesul educaţional într-un singur loc. Au extins construcţia şcolii mari aproape la dublu, cu încă un corp de clădire. Nu le mai trebuie decât o sală de sport. Deocamdată.
Au însă un singur microbuz şcolar, pentru zona Ţegheş. S-au înscris în proiectul guvernamental, dar până acum nu au primit alte mijloace noi, de transport.
În octombrie va demara licitaţia, pentru construirea clădirii grădiniţelor cu program prelungit şi normal. Vor beneficia de ea peste 180 de copii, în 8 săli, pe grupe de vârste. E un proiect mare şi destul de costisitor. Va fi o construcţie frumoasă, modernă, una dintre cele mai mari din Ilfov. Dar mai ales, utilă. Pe bună dreptate, se mândresc cu ea.
Un final, cu regret
Au rămas enorm de multe lucruri nespuse, după întâlnirea cu oamenii din Domneşti. Din păcate, spaţiul acestor pagini e neîncăpător pentru toate. Iar impresiile dialogului cu Ninel Boşcu sunt puternice, vii şi surprinzătoare. Şi e foarte important să le aflaţi. Cu siguranţă, veţi fi uimiţi şi impresionaţi de sinceritatea, francheţea şi discernământul acestui om. Vă asigur că totul va căpăta formă, într-un număr viitor al ziarului nostru. Pe curând.