Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale

Tinerilor fermieri li se oferă noi oportunități de a derula afaceri în domeniul agricol prin intermediul fondurilor europene. Astfel, beneficiarii măsurii 6.1 – „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” pot accesa în același timp și alte măsuri de finanțare cu fonduri europene, potrivit noului Ghid al Solicitantului, publicat pe site-ul AFIR.

Documentul precizează că beneficiarii măsurii 6.1 pot accesa în același timp fonduri europene și în cadrul submăsurilor non-agricole 6.2 și 6.4, însă pe baza unor cereri de finanțare diferite. De asemenea, beneficiarii contractelor/deciziilor de finanțare ai submăsurii 6.1 care depun proiecte pentru oricare dintre celelalte submăsuri care privesc activități agricole (de exemplu: sM4.1, sM4.1a, sM4.2, 4.2a) din cadrul PNDR 2014 – 2020, sunt restricționați de la finanțare, până la acordarea celei de-a două tranșe de plată din PNDR 2014-2020.

 

Condiții de eligibilitate

Solicitanții eligibili sunt:

● Tânărul fermier în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din R(UE) nr.1305/2013, care se instalează că unic șef al exploatației agricole;

● Persoana juridică cu mai mulți acționari unde un tânăr fermier în sensul art. 2 din R(UE) 1305/2013 se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.

 Exploatația trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

● Exploatația are o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 50.000 SO;

● Exploatația este înregistrată că microîntreprindere/ întreprindere mică;

● Exploatația este înregistrată obligatoriu în Registrul Unic de Identificare – APIA, în Registrul agricol și/ sau în Registrul exploatațiilor – ANSVSA;

 

Valorile sprijinului nerambursabil

Sprijinul public nerambursabil se acordă pen­tru o perioadă de maxim trei/ cinci ani (perioadă de cinci ani se aplică doar pentru sectorul pomicol) și este de:

● 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 SO și 50.000 SO,

● 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 SO și 29.999 SO.

 Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de primă în două tranșe, astfel:

● 75% din cuantumul sprijinului la încheierea Deciziei de Finanțare;

 

● 25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole), de la încheierea Contractului de Finanțare.