După mai bine de o lună de zile în așteptarea unui weekend călduros de toamnă, pe 1 și 2 octombrie a avut loc, în Parcul Dendrologic din oraș, pe malul lacului Chitila, cel mai îndrăgit festival-concurs de film în aer liber – ”Chitila Fest Film”, o alternativă la cinematograful clasic, accesibilă tuturor iubitorilor de film, un festival care a adus în fața publicului noi curente cinematografice, dar și capodopere care au marcat istoria filmului românesc.

Sâmbătă, publicul a vizionat, în cadrul secțiunii ”concurs”, șase docu­mentare scurt-metraje, după care a fost difuzat documentarul de lung metraj ”Brașov 1987, Doi ani prea devreme”, în regia lui Vasile Tofan. Documentarele scurt metraje ale primei seri de film au fost – ”Penelul fermecat”, film bazat pe tehnica teatrului de umbre pentru copii, ”Visul lui Don Quijote”, cu actori de la Școala Profesională Specială pentru deficienți de auz Sfânta Maria, ”FAR”, regia Ana Preda, Gabriel Durlan, ”Senza Latte”, regia Lidia Ilie, ”Tu, ăla cu mustață”, regia Răzvan Oprescu și ”DisarmoNika”, regia Jaesmin Delev.
Duminică, secțiunea ”concurs” a venit cu scurt-metraje de ficțiune, după care s-a vizionat filmul de lung metraj ”Război în bucătărie”, în regia lui Marius Th. Barna, cu Gheorghe Dinică, Imola Kezdi și Ovidiu Niculescu în rolurile principale. Scurt-metrajele înscrise în competiție au fost: ”Un loc sub soare”, ”A short story about comunism”, ”Planuri de vacanță”, ”Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, ”Eu sunt Dorin”, ”Lumi paralele”, ”Interfon 15”, ”Post-adevăr”, ”Parfect”, ”Taxi de Niro”, ”Alb Negru” și ”Traseu obligatoriu”. Juriul CFF a fost alcătuit din Marius Th. Barna, regizor, Cătălin Apostol, regizor și Vasile Calofir, actor. Prezentatorii ediției din acest an a CFF au fost actorii Diana Stancu și Vasile Calofir.
Un amfiteatru generos, pentru următoarea ediție
”Chitila Film Fest este un festival devenit tradiție în orașul nostru și a fost, ca de fiecare dată, bine primit de public. Sper ca la anul să-l mutăm într-un spațiu și mai ofertant – noul parc dendrologic al orașului, unde vorbim și despre amenajarea unui amfiteatru, așadar, condiții mai bune pentru proiecții, dar și pentru spectatori. Mulțumim Consiliului Județean Ilfov și Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, partenerii noștri în organizarea acestui festival și îi felicit pe toți participanții. Iar premianții primesc, desigur, laurii meritați”, ne-a declarat primarul orașului Chitila, Emilian Oprea.
Prof. Univ. Dr. Florin Stănică, „Cetățean de onoare al orașului Chitila“
În cadrul CFF, un moment aparte a fost acela în care autoritatea locală a conferit titlul de „Cetățean de onoare al orașului Chitila“ prof. univ. dr. Florin Stănică, prorector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pentru activitatea profesională remarcabilă și implicarea deosebită în promovarea imaginii orașului Chitila.
Premiile merg la…
Câștigătoare ale ediției anului 2022 a Chitila Film Fest au fost alese filmele: documentar scurt metraj ”DisarmoNika”, regia Jaesmin Delev, producător TeleFilm Chișinău și ficțiune scurt metraj ”Planuri de vacanță”, regia Alexandru Mironescu, producător UNATC. Au mai fost acordate două premii speciale pentru scurt metrajele ”Penelul fermecat” și ”Visul lui Don Quijote”.