An de an, dovleacul este vedeta toamnei târzii. Cu savoarea-i inconfundabilă, miezul viu colorat răsfață până și cele mai exigente gusturi. Mai mult, delicioasele preparate culinare din dovleac, sunt un adevărat izvor de sănătate în această perioadă, pentru că au și un conținut bogat în vitamine și săruri minerale care-i atribuie numeroase valențe terapeutice.
Cum i le păstrăm intacte?
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 375, ediția print
Miezul dovleacului are în compoziția sa chimică o cantitate importantă de vitamina A, care are o capacitatea uimitoare de îmbunătățire a vederii și a protecției sănătății ochilor, dar și de vitamina C care fortifică sistemul imunitar în zilele friguroase și combate simptomele chinuitoare ale infecțiilor căilor respiratorii, specifice sezonului rece. O singură porție de dovleac conține suficientă vitamina E pentru protecția inimii și prevenirea oboselii excesive în timpul zilei. Tot vitamina E ne ajută să ne menținem sănătatea și elasticitatea pielii, dar și să scăpăm de insomnii, fiind un bun calmant în stările de nervozitate. Calciul, magneziul, fosforul și potasiul care ne asigură buna funcționare a sistemului muscular, osos, nervos, a tubului digestiv, a rinichilor, a creierului și vezicii urinare sunt, de asemenea, nelipsite din compoziția dovleacului.
Supă cremă
Ingrediente:
- 600 gr de dovleac, fără coajă sau semințe;
- 250 gr de cartofi;
- 200 ml de smântână;
- 1 litru de apă;
- 1 ceapă;
- 1 linguriță de ghimbir ras;
- o jumătate de linguriță de scorțișoară;
- o jumătate de linguriță de chili.
Mod de preparare: Decojește dovleacul, iar miezul taie-l în bucăți mici. Cartofii și ceapa, curățate și bine spălate, taie-le cubulețe, amestecă-le cu dovleacul și adaugă apa, sarea și condimentele. Pentru decor, lasă deoparte trei vârfuri de cuțit de condimente. Lasă ingredientele la fiert într-o oală cu capac, timp de 10 minute, până se înmoaie toate. Amestecă ingredientele la blender cu 100 ml de smântână, până când obții o compoziție omogenă. Toarnă supa în boluri pentru servire, dar mai adaugă-i smântâna și condimentele rămase.
Piure
Ingrediente:
- 900 gr de dovleac (plăcintar) tăiat în jumătate și fără semințe.
Mod de preparare: Taie dovleacul în bucăți mari și așează-le pe o tavă de copt. Introdu tava la cuptor până când dovleacul devine moale (încerci miezul înțepându-l cu furculița). Scoate-l când este copt și lasă-l puțin la răcit. Apoi decojește-l, iar pulpa pune-o într-un bol și paseaz-o cu blenderul până când obții piureul. Îl poți servi simpplu, sau cu piept de pui la cuptor (stropit cu puțin ulei, sare, piper și cimbru).
Plăcintă
Ingrediente:
- 1 pachet de foi pentru plăcintă;
- 1 dovleac plăcintar;
- zahăr,
- scorțișoară;
- unt topit sau ulei, pentru uns foile.
Mod de preparare: Curăță dovleacul și dă miezul prin răzătoarea mare. Dovleacul ras pune-l la călit. Apoi, adaugă-l peste zahăr și scorțișoară (pregătite după gust), într-o cratiță și lasă-le să se înmoaie. Între timp pregătește tava și foile de plăcintă. Pune prima foaie în tava tapetată cu hârtie de copt. Unge această foaie cu unt topit sau ulei și pune umplutura. Procedează astfel și cu următoarea foaie, iar pe ultima unge-o și las-o așa. La capete pune mai puțină umplutură și îndoaie-le ca să nu curgă la coacere.
Sirop
Ingrediente:
- un dovleac întreg;
- miere de albine.
Mod de preparare: Fă-i un capac dovleacului și scoate-i semințele cu ajutorul unei linguri de lemn. Umple dovleacul cu miere de albine apoi pune-i capacul și păstrează-l la temperature camerei, timp de zece zile. Ia din acest sirop câte o lingură pe zi, timp de două zeci de zile. Este un protector excelent pentru inimă și un adjuvant de nădejde împotriva îmbătrânirii premature.