Când am ajuns în orașul Măgurele am vrut să stăm de vorbă cu primarul Dumitru Ruse, dar am aflat că nu era la primărie. Se dusese să ducă daruri pentru copiii de la grădinița cu orar prelungit nr. 1 din localitate. Acolo l-am găsit pe Dumitru Ruse în mijlocul părinților veniți să asiste la serbările organizate cu ocazia Crăciunului.

Prichindeii au dansat și au cântat colinde

Grădinița, inaugurată acum un an, este fără doar și poate printre cele mai mari și mai moderne din județul Ilfov. Aici vin zi de zi să deslușească tainele vieții 252 de prichindei organizați în 10 grupe. Miercuri, erau toți emoționați pentru că afla­seră că va veni și Moș Crăciun să asiste la spectacolele pregătite împreună cu doamnele educatoare. Cu această ocazie, primarul Ruse a avut ocazia să se întâlnească cu cele mai tinere vlăstare ale orașului și să le înmâneze daruri din partea primăriei. Trecu-se bine de miezul zilei când am reușit să l „smulgem” din mijlocul micuților pentru a ne spune ce se mai întâmplă în Măgurele. Și pentru că tot eram la grădinița de care este atât de mândru, l am întrebat cum stă și cu grădinițele din localitățile componente ale orașului. „Nu mai există grădiniță pe teritoriul așezării noastre care să nu fie racordate la apă, canal, sau gaze. Există totuși o excepție. La Dumitrana nu am rezolvat încă, total, problema gazelor, astfel că grădinița de acolo are centrală pe lemne. Dar, în viitorul apropiat, mi am propus să rezolvăm și acest neajuns.”, ne-a declarat dl. Ruse. Când am ajuns la primărie, ninsoarea se întețise. În parcarea din fața clă-dirii am remarcat, însă, o sărăriță gata să intre în acțiune, semn că situația se afla sub control. „Avem contract cu firma SALSERV din Bragadiru, care acțio­nează și pe teritoriul ora­șului amintit. Anul trecut am fost mulțumiți de prestația dumnealor. Oricum, dacă se întâmplă ca dânșii să nu facă față, am vorbit cu anumite firme din lo-calitate că să ne ajute cu utilaje, un greder, un buldozer, pentru ca cetățenii să nu aibă de suferit în urma vicisitudinilor vremii. Anul acesta suntem pregătiți mai bine, doar omul din greșeli învață”, ne-a asigurat dl. primar.

Primarul din Măgurele, Dumitru Ruse, a asistat la serbarea de la grădiniță

O șosea numită dorință

O situație care-l roade pe primar este cea a șoselei care leagă Măgurele de Capitală. Pe teritoriul orașului lucrările de lărgire la 4 benzi și de modernizare sunt în bu-nă parte realizate. Există o problemă pe teritoriul sectorului 5 unde lucrurile trenează. „Am discutat cu Oprescu și cu Vanghelie și am primit promisiuni că în primăvară se apucă de ea.”, mai spune primarul. Oricum, edilul este mulțumit că a reușit să finalizeze câteva proiecte, cum ar fi canalizarea și alimentarea cu apă în Aluniș, sau alimentarea cu gaze a unei părți din Dumitrana, unde sunt în curs de execuție lucrări la rețeaua de apă și la stația de clorinare. La Vârteju se așteaptă avizul de mediu pentru a demara lucrările la stația de epurare, un proiect care se va realiza din Fondul de Mediu și care va costa în jur de 8,6 milioane lei, din care 26% sunt din bugetul primăriei. Un alt subiect care-l nemulțumește pe Du­mitru Ruse este cel al câinilor vagabonzi. „De patru ani sterilizăm la ei, dar cred că problema trebuie rezolvată la nivel național. Dacă m-ar fi votat câinii aș fi avut mai multe voturi, pentru că sunt mai mulți decât cetățenii cu drept de vot… Să se dea o ordonanță, ceva, să se aloce fonduri pentru sterilizare și construirea de adăposturi pentru a rezolva de­finitiv situația.”, spu­ne, cu o ușoară obidă, primarul ­Ruse.

Transportul RATB, un copil născut mort 

Nici Măgurele nu putea să facă excepție de la problemele pe care le întâmpină primăriile ilfovene cu susținerea transportului în comun asigurat de RATB. De două luni linia RATB a fost suspendată pentru că primăria nu mai poate suporta din punct de vedere financiar costurile exor­bitante, care cresc lună de lună. Dar la Măgurele a mai apărut o situație pe care primarul o consideră paradoxală, nefirească și nedreaptă. „Regia de transport are pretenția să suportăm și cheltuielile de transport pe porțiunea tra­seului care se află pe teritoriul Capitalei. E ceva nefiresc aici. Adică un bu­cureștean  folosește un abonament cumpărat în Capitală pentru a se deplasa la Măgurele, iar eu trebuie să plătesc diferența dintre costuri și numărul de abonamente achiziționate în Măgurele. Lăsând la o parte faptul că o groază de călători folosesc linia pentru a se deplasa doar pe teritorilul Bucureștiului. Astfel ne-am trezit cu facturi care au crescut de trei ori, de la 70 de mii de lei la 200 de mii… Când se foloseau bilete, procentul de recuperare a banilor era mult mai mare, de 40%. Nu ne mai putem permite să plătim 2,5 milioane de lei anual!”, răbufnește indignat dl.Ruse. Prima-rul își pune speranța pentru rezolvarea acestei situații în Consiliul Județean care dorește dezvoltarea acestei zone ca urmare a construcției laserului ELI NP de la Măgure-le. „Clusterul” va trebui să aducă după sine rezolvarea problemei, având în vedere afluxul de cercetători care vor sosi în zonă. Oricum, având în vedere acest proiect, am putea spune că pentru Măgurele, „semne bune anul are”, mai ales că Dumitru Rusu a dovedit că este un primar care se implică cu seriozitate în rezolvarea nevoilor ur-bei și a locuitorilor acestora.

Primăria Măgurele este pregătită să se lupte cu capriciile iernii