Anul 2018 a debutat din punct de vedere politic cu o demisie din Guvern, cea a ministrului Apelor și Pădurilor, și, potrivit unor surse politice, premierul Mihai Tudose își dorește un Executiv mai suplu cu cel mult 17 portofolii. Vizate pentru comasare ar fi ministerele Apelor și Pădurilor, cel al românilor de pretutindeni, cel al Cercetării, al Turismului și al dialogului social.
Mihai Tudose a anunțat încă de anul trecut că va începe o analiză a miniștrilor și potrivit unor surse politice este nemulțumit de numărul mare de ministere, dorindu-și o comasare a unora dintre ele, scrie Money.ro.
În momentul de față Executivul este format din premier, 3 vicepremieri dintre care unul fără portofoliu, 24 de miniștri și doi miniștri delegați, respectiv Mariu Nica – delegat pentru fonduri europene și Victor Negrescu – delegat pentru afaceri europene.
Unul dintre ministerele vizate pentru comasare ar fi cel al Apelor și Pădurilor care ar urma să treacă la Ministerul Mediului. Miercuri, Doina Pană, deținătoarea portofoliului de la Ape și Păduri și-a înaintat demisia din Guvern din motive, susține ea, de sănătate.
La scurt timp după anunțul acesteia, Liviu Dragnea a dat un semnal că nu și-ar dori vreo comasare anunțând că în zilele următoare în ședința Comitetului Executiv Național va fi stabilit un înlocuitor pentru Pană, propunere pe care o va înainta președintelui Klaus Iohannis.
Totodată, se ia în calcul comasarea Ministerului românilor de pretutindeni care ar urma să treacă la MAE, Ministerul dialogului social ar urma să intre sub coordonarea Ministerului Muncii, Ministerul Cercetării ar urma să fie comasat cu Ministerul Educației, Ministerul Turismului ar putea dispărea urmând să devină o agenție, iar Ministerul pentru IMM-uri e posibil să treacă la Ministerul Economiei, iar acesta să-l înglobeze ca un departament separat.
Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău a declarat că vor fi restructurări în Guvern, viitorul Cabinet urmând să aibă doar 16 sau 17 ministere.
Potrivit Constituției, dacă se schimbă structura sau compoziția politică a Guvernului este nevoie de un nou vot de încredere în Parlament, mai scrie Money.ro