Secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, a afirmat că, dintr-un total de 734.000 de firme înregistrate în România, 180.000 au cifră de afaceri zero, iar Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) „ar trebui să scape de ele”.
Secretarul general al AOAR a subliniat că Direcția Antifraudă controlează în special firmele mici și foarte mici și evită multinaționalele. „Direcția Antifraudă se duce la firma cu doi angajați și nu se duce la o multinațională, pot să vă garantez asta, pentru că din 7.815 controale făcute la firme, în semestrul I, au fost la firme care de abia s-au înființat în 2013. E formidabil cum o Direcție Antifraudă face, în trei luni, 7.815 controale, potrivit rapoartelor de activitate ale ANAF pe trimestrul I. Din 7.815 de controale, 6.817 au fost cu amenzi aplicate. Din raportările europene, văd că se fac controale la firmele mari. Din raportările noastre, văd că la noi controalele se duc tot la firme din orășele, firme cu doi angajați, fie că este un magazin de pește, fie că este un magazin cu produse pentru agricultură. Au dat 28,9 milioane lei amenzi în trei luni. Am împărțit și eu aceste sume la numărul de societăți și te întrebi de ce muncește atât această direcție, să ia 15.000 — 17.000 de lei la un control”, a explicat acesta. Pârvan a subliniat că nu poate fi de acord cu evaziunea financiară, „dar aceste controale sunt mai rele decât cele de la Garda Financiară, iar mediul de afaceri este considerat inamic, cu excepția multinaționalelor”.
Potrivit acestuia, „din 734.000 de firme, 453.000 au cifră de afaceri mai mare ca zero și 180.000 au cifră de afaceri zero. Eu m-aș aștepta de la Ministerul de Finanțe, de la ANAF, să scape de ele. Ce fel de firmă este asta, cu cifră de afaceri zero? Pe nimeni nu interesează să facă curățenie. Din cele 454.000 de firme active, 380.000 au cifra de afaceri sub un milion de lei, iar 1.200 de companii fac peste 50% din cifra de afaceri a României. Acestea sunt problemele cu care noi încercăm să ne batem și să avem un dialog cu autoritățile”, a spus Pârvan, într-o conferință pe probleme de fiscalitate.