Comisia Europeană (CE) a decis prelungirea măsurilor de sprijin excepţional cu caracter temporar suplimentar pentru producătorii de fructe şi legume, din Europa. Cantitatea repartizată României este de 3.000 tone de produse proaspete retrase de pe piaţă, dar un solicitant poate primi sprijin numai pentru maximum de 750 tone.

Prelungirea sprijinului survine „ca urmare a adoptării de către CE a  Regulamentului Delegat (UE) 921/2016 al Comisiei de stabilire a unor măsuri de sprijin excepţionale cu caracter temporar suplimentare pentru producătorii de anumite fructe şi legume”, anunţă Ministerul Agriculturii printr‑un comunicat. Cantitatea maximă de produse repartizată României stabilită de CE este de 3.000 tone, iar măsura pentru care se acordă sprijin financiar este retragerea produselor de pe piaţă.

 

Fiecare stat membru stabilește cantitățile aplicabile

Regulamentul (CE) nr. 921/2016 prevede faptul că fiecare stat membru poate stabili, pentru fiecare produs, cantităţile aplicabile în cazul retragerilor de pe piaţă. În cazul României, „produsele şi cantităţile au fost stabilite ţinând cont de propunerile Organizaţiei Interprofesionale Prodcom legume fructe (OIPA), rezultate în urma consultării asocia­ţiilor membre şi a întâlnirilor care au avut loc la sediul MADR, care au ca scop îmbunătăţirea şi eficientizarea implementării măsurilor excepţionale pentru despăgubirea producătorilor de legume şi fructe urmare a embargoului Federaţiei Ruse, de o analiză a sprijinului primit de către producătorii agricoli din sectorul fructe şi legume în perioada 2014 – 2015 pentru aceste măsuri excepţionale şi de analiza datelor statistice furnizate de Institutul Naţional de Statistică şi a datelor operative MADR cu privire la sectorul legume şi fructe (suprafeţe, producţii totale, producţii medii)”, se arată în comunicatul MADR. Astfel, la propunerea ­OIPA, un solicitant poate beneficia de maximum 750 tone din cantitatea totală repartizată fiecărui sector, respectiv legume/fructe. Totodată, a fost luată în considerare și recomandarea Curţii de Conturi Europene (ECA) cu privire la combaterea risipei alimentare şi de a pune accent pe evitarea acesteia, printr-o proporţie mare a produselor distribuite gratuit faţă de cele distruse.

 

Fructele și legumele pentru care se acordă sprijin financiar:

l 1.500 tone de mere, pere, prune, fructe de tip bacă, struguri de masă proaspeţi, piersici și nectarine l  1.500 tone de tomate, castraveţi, inclusiv cornișon, morcovi, varză albă și varză roșie, ardei gras, conopidă, broccoli, ciuperci din genul Agaricus.