 Unitatea medicală ”Agrippa Ionescu” va exploata, pentru producerea de energie termică, apele geotermale din zonă

Proiectul RO 06 Energie Regenerabilă Rondine, derulat prin Granturile SEE 2009-2014 – „Valorificarea resurselor de apă geotermală pentru termoficarea Spitalului Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Agrippa Ionescu”, din Balotești, a fost lansat, zilele trecute, în prezența președintelui Consiliului Județean Ilfov (CJI – promotorul proiectului), Marian Petrache, a Consulului onorific al Republicii Islanda, Georgiana Pogonaru, a conducerii spitalului și reprezentanților constructorului, dar și ai operatorului de program – Administrația Fondului pentru Mediu.

”Proiectul de astăzi a plecat de la o glumă. Dar acum, șantierul a început, apa va fi adusă de la 3.000 de metri adâncime, cu o temperatură de 84-85 de grade Celsius și un debit de 35 litri/secundă. În aceste condiții, s-ar putea asigura încălzirea unui întreg cartier, de 15-20.000 de locuitori. Și, ne gândim serios la asta, mai ales că, din această capacitate, doar 10% este ceea ce va consuma spitalul”, a explicat Marian Petrache. Acesta a fost completat de către managerul de proiect, Remus Trandafir, care a explicat că existența sondei de la Balotești, nefuncțională vreodată și aflată în paragină, a scutit mulți bani, în prezent, un singur metru liniar de forat costând circa 1.000 de euro.

Proiectul are o valoare totală de aproape 10 milioane de lei, din care nerambursabilă este suma de 7.713.569 de lei (6,5 milioane de lei din această sumă, reprezentând 85% din total – granturi SEE 2009-2014, iar 1,1 milioane de lei – 15% din valoarea nerambursabilă – provenind de la bugetul de stat, prin Fondul de Mediu). Obiectivul general este, așa cum arătam mai sus, valorificarea resurselor de apă geotermală din perimetrul Balotești, pentru termoficarea Spitalului ”Agrippa Ionescu”, amplasat în zonă. Evident, obiectivele specifice constau în limitarea schimbărilor climatice, a costurilor și efectelor negative pentru societate și mediu prin reducerea emisiilor poluante; beneficii socio-economice importante aduse prin promovarea obiectivelor strategice susținute de toate autoritățile locale, de unitățile medicale, de ONG-urile locale, organizațiile de caritate, unitățile de cult, agenții economici și populație; dar și îmbunătățirea con­dițiilor de trai ale celor care beneficiază de serviciile medicale din spital, prin utilizarea apei geotermale ca agent termic și apă caldă de consum.

 

Beneficiari,
cu miile

”300 de angajați ai spitalului, 260 de pacienți internați, 100 de pacienți tratați în regim ambulatoriu, în fiecare lună”, aceștia sunt beneficiarii proiectului, într-o primă fază, potrivit directorului unității spitalicești, dr. Mihaela Dumitrescu. ”Pacienții noștri sunt din toată țara, însă mai mult de o treime dintre ei sunt ilfoveni. Tratăm mii de bolnavi anual, iar prin utilizarea acestei surse de energie, putem gestiona mai bine cheltuielile, banii putând fi dirijați acum către alte investiții necesare”, a mai spus reprezentantul spitalului.

Și da, unitatea va economisi resurse economice importante, costurile de operare fiind mai mici în cazul încălzirii cu apă geotermală decât prin metodele folosite în prezent, respectiv alimentarea cu energie termică a clădirilor spitalului, obținută prin arderea combustibilului gazos (gaz metan), în centrala termică proprie. Evident, procesul actual presupune costuri ridicate, iar soluția de termoficare prin apa geotermală ar reduce simțitor costurile de operare, iar economiile astfel făcute vor putea fi reinvestite în, spre exemplu, asigurarea confortului pacienților, prin îmbunătățirea condițiilor de spitalizare, sau prin achi­­ziționarea de noi echipamente medicale.

Principalele activități

Concret, activitățile din proiect constau în reabilitarea și testarea sondei de apă termală (acțiuni deja derulate și duse la bun sfârșit), realizarea conductei de evacuare a apelor uzate (activitate începută și aflată în derulare), realizarea stației termice geotermale și instalarea pompei geotermale – imediat ce sosește de la fabricantul din Islanda – și racordarea spitalului la stație. Toate acestea, până la finele lunii aprilie 2016. 

Laude pe merit!

 

Paul Șerbănescu, coordonatorul Unității de De­rulare a Programelor In­ternaționale din cadrul Agenției Fondului pentru Mediu – a lăudat modul profesionist în care se derulează acest proiect, pe partea CJI. ”Am avut impresia că lucrez cu un operator economic, nu cu o autoritate administrativă care… în mod tradițional… se mișcă greu. Vă felicit că, uneori, vă mișcați mai repede decât noi. Și trebuie amintit, în acest context, faptul că, după semnarea, în decembrie 2014, a contractului de finanțare – ultimul semnatar fiind CJI – partenerul din Islanda a mai condiționat instituția cu o serie de elemente…spre exemplu, un test legat de temperatura apei. Verificările s-au realizat pe banii Consiliului, iar acum acesta este primul care depune cerere de rambursare. S-au mișcat foarte, foarte bine!”, a spus reprezentantul Agenției Fondului pentru Mediu.