Sarcina este cea mai delicată perioadă din viaţa unei femei. Ea poate suprima sistemul imunitar atât de mult încât acesta să devină vulnerabil în faţa infecţiilor. Unul dintre factorii care îţi pot afecta serios sănătatea în aceste zile este frigul. Vântul şi temperaturile scăzute predispun la răceli și complicaţii severe. Ce faci dacă eşti însărcinată? Cum să te îngrijești ca să nu afectezi buna dezvoltare a copilului?

Semnale că trebuie să iei măsuri:

  • Ai nasul înfundat sau scurgeri nazale,
  • Te doare în gât,
  • Ai o durere uşoară de urechi,
  • Strănuţi,
  • Tremuri,
  • Tuşeşti,
  • Te doare capul,
  • Oboseşti,
  • Transpiri,
  • Este posibil să ai frisoane.

Atenţie! Dacă ajungi să suferi o răceală mai gravă, faci febră peste 39 de grade. În oricare din situaţii te-ai afla, este obligatoriu să mergi la medicul care-ţi monitorizează sarcina pentru a te asigura că răceala nu se dezvoltă într-o infecţie mai gravă.

Ce faci până când ajungi la doctor?

Ia măsuri încă de la primele simptome recunoscute!

  • Bea multe lichide! Hidratarea este esenţială pentru creşterea rezistenței sistemului imunitar. Este recomandat să bei cel puţin opt pahare de apă, suc de fructe fără zahăr sau ceai de plante şi lămâie care poate calma şi durerea în gât. Ceaiurile naturale îţi desfundă sinusurile!
  • Mănâncă multe fructe şi legume! Cele mai bune alimente care luptă împotriva infecţiei sunt: bananele, afinele, morcovii, chilli, merişoarele, hreanul, ceapa şi tot ceea ce conţine vitamina C. Dacă te paşte o răceală, înseamnă că ai o lipsă de vitamine, în special de vitamina C şi trebuie să o asimilezi prin alimentaţie. Zilnic, trebuie să consumi cătină, o sursă excelentă de vitamina C.
  • Odihneşte-te! Este cel mai bun lucru pe care-l poţi face pentru corpul tău şi pentru copilul tău, atunci când eşti răcită. Organismul va lupta mai bine împotriva infecţiei.
  • La nevoie, fă-ţi gargară cu apă sărată! Îţi scade durerea, îţi reduce inflamaţia, te ajută să elimini mucusul şi îţi calmează senzaţia de iritare.

Tratament natural pentru desfundarea nasului

Pune câteva picături de arbore de ceai, mentă sau ulei de eucalipt esenţial într-un bol cu apă foarte fierbinte, așează-te cu faţa deasupra vasului şi acoperă-te cu un prosop pe cap.

Nu lua medicamente fără recomandarea specialistului!

Anumite medicamente pot afecta fătul. Recomand cu stricteţe un consult de specialitate înainte de consumarea oricărui medicament. Cele mai multe antihistaminice, descongestionante și siropuri de tuse nu ar trebui să fie luate atunci când ești însărcinată, cu excepţia cazului în care ţi-au fost prescrise de medic. E posibil să nu fi fost testate reacţiile la femei gravide şi pot avea efecte secundare, periculoase pentru copil. În cele mai multe cazuri, este bine să iei preventiv paracetamol pentru dureri minore. Trebuie să eviţi ibuprofenul şi aspirina. Acestea au fost testate şi au prezentat efecte negative pentru sistemul nervos al bebeluşului. Multe antibiotice sunt sigure în timpul sarcinii, dar, de asemenea, unele nu sunt. Discută cu medicul şi asigură-te că faci ceea ce este bine pentru sănătatea ta şi a fătului. Este important să urmezi instrucţiunile pentru administrarea medicamentului. Dacă nu apar complicaţii în perioada răcelii sau a gripei, există însă o serie de remedii naturiste care pot fi încercate acasă”, atenţionează dr. Silviu Istoc, medic specialist în obstetrică şi ginecologie.

Citește și: MINUNILE NATURII te scapă de tuse fără să iei medicamente!