Luni, 3 martie, comuna Brănești va fi în sărbătoare și ilfovenii sunt așteptaţi pentru a lua parte la un eveniment cultural unic în Ilfov: Ziua Cucilor, o tradiţie veche a Brăneștiului. 

Data organizării sărbătorii populare din Brănești se stabilește în fiecare an în funcţie de a doua zi a Lăsatul Secului de Paști. Ziua Cucilor este un ritual străvechi care vestește primăvara și este o sărbătoare a bărbaţilor. Ei sunt cei care defilează cu diverse măști, unice în ţară. Pentru că sărbătoarea cucilor este un obicei cu origini bulgărești (știut fiind faptul că în Brănești strămoșii erau de origine bulgară), la manifestarea de luni sunt invitate și grupurile Kukerii din Kalipetrovo, Survakarii Bela Voda din Pernik și Kukerii Malomir din Tundja. Pentru prima oară, grupuri de mascaţi din România sunt invitate să se alăture mascaţilor brăneșteni, așa că Mascaţii din Cavnic, (Maramureș), Mascaţii din Lipniţa (Constanţa) și Cucii de la Centrul Cultural Judeţean Călărași. Ziua de 3 martie este împărţită în două, dimineața de la orele 10:30 la Casa Corpului Didactic din Brănești au loc un vernisaj și un colocviu pentru ca, după amiază, de la orele 14:30 să înceapă concursul de costumaţii și măști, urmat de parada invitaţilor costumaţi. 

Așadar, nu uitaţi: luni, 3 martie 2014, aveţi ocazia să asistaţi la una dintre sărbătorile importante pentru tradiţia judeţului Ilfov, Ziua Cucilor la Brănești.