Un nou monument închinat eroilor a fost dezvelit lângă gura de canal în care a fost aruncată cenușa eroilor uciși în Timișoara
20 decembrie 2019 – 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989! 30 de ani de când la Popești-Leordeni sunt comemorați 40 de eroi uciși în Timișoara, aduși într-o mașină frigorifică spre Capitală și arși apoi în București, la Crematoriul ”Cenușa”. 30 de ani de când rămășițele lor au fost aruncate, cu brutalitate, fără vreo slujbă creștinească, într-o gură de canal de lângă strada Leordeni.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 482
După 30 de ani, lângă biserica monument înălțată de autoritatea locală în apropierea acestei guri de canal (pentru că se cuvenea o reparaţie morală pentru a cinsti memoria acestor victime și pentru ca oamenii să se poată închina într-un loc destinat acestui scop, în care să se ţină slujbe de pomenire şi parastase aşa cum cere tradiţia creştină ortodoxă), lângă crucea de marmură ridicată tot de către autoritatea locală a orașului în cinstea acestor primi revoluționari uciși în 1989 și în vecinătatea pietrelor funerare îmbrăcate cu tricolor, lângă care au fost așezate coronițe de brad și aprinsă câte o candelă, urmașii lor și-au amintit de ei, de faptele lor de glorie.
Brigada 30 Gardă Mihai Viteazu și Muzica reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale au pregătit deschiderea ceremonialului, iar preoții de la toate parohiile din oraș, precum și un părinte sosit din Timișoara, au oficiat ”Slujba Parastasului pentru Eroi”. Actualul prefect al județului, Daniel Zamfir, foști prefecți ai județului Ilfov (i-am remarcat aici pe Mihai Niță, Marius Ghincea sau Dan Baranga), primarul și viceprimarul orașului – Petre Iacob și Constantin Mitran, administratorul public, Florin Preda, consilieri locali, primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, consilieri județeni, conducerea PSD Ilfov, reprezentată de Gheorghe Bolintineanu, senatorul Emanuel Botnariu și foarte mulți revoluționari, fiecare dintre cei de mai sus purtând eșarfe tricolore, au fost întâmpinați de un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale ”Ioan Bădescu”, din localitate, care au purtat emoționați, fiecare, câte o literă, formând sloganul ”Respect Timișoara!”
S-a intonat Imnul Național al României, a avut loc slujba de parastas, după care primarul Petre Iacob a anunțat dezvelirea unui nou monument ridicat tot în cinstea eroilor martiri. ”Acest monument este dedicat eroilor de la Timișoara și reprezintă Jertfa și Bucuria Învierii Domnului”, a explicat edilul. Noul monument face parte acum din ansamblul comemorativ conceput în perimetrul gurii de canal și dă o și mai mare emoție întregii zone. Au fost depuse coroane de flori, prima dintre ele fiind trimisă de Președintele României, purtând mesajul ”Glorie eternă eroilor Revoluției din Decembrie 1989”. Au urmat apoi Senatul României și Camera Deputaților, Prefectura județului Ilfov, Primăria orașului Popești-Leordeni, Consiliul Local al orașului, Asociația Națională a Veteranilor de Război, Ministerul Apărării Naționale, mai multe asociații de revoluționari, Prefectura județului Mehedinți, Centrul de Studii Europene, Primarul orașului Voluntari, Protoieria Ilfov Sud etc. Coroanele și jerbele de flori au fost depuse, pe rând, la noul monument, la crucea din marmură, unde sunt trecute numele eroilor și unde sunt menționate și cinci cadavre necunoscute, de bărbat, cu vârste aproximative, dar și la gura de canal propriu-zisă. Aici au luat cuvântul, pe rând, revoluționari, dar și primarul orașului, care a explicat că atâta vreme cât va locui în Popești-Leordeni va avea grijă de această zonă, va avea grijă ca memoria martirilor să fie cinstită așa cum se cuvine!
Au fost și scurte momente artistice, copiii din oraș recitând câteva poezii patriotice, iar fetițele din grupul folcloric ”Șezătoarea Sânzienelor” au interpretat cântece care, de asemenea, amintesc de eroii neamului. Întreaga ceremonie s-a terminat cu defilarea Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazu, după care toți cei prezenți au primit din bucatele sfințite de preoți, în cadrul slujbei de parastas.