Diplomații au fost invitați să cunoască primul proiect de mare anvergură asumat de un consorțiu de entități publice concentrate în jurul oportunităților care pot fi oferite de mediul de știință și cercetare din Ilfov

”Our bet on science”: Proiectul investițional Parc Științific și Tehnologic ”Măgurele Science Park” a fost prezentat, săptămâna trecută, la Măgurele, reprezentanților misiunilor diplomatice ai mai multor țări. La Sesiunea specială cu tema ”Măgurele Science Park – Exploring research and business opportunities – Our bet on science”, alături de invitați s-au aflat președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, administratorul public al județului Ilfov, Mihaela Toader, conducerea Primăriei Măgurele, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, ai administrației publice centrale, județene și locale și reprezentanți ai institutelor de cercetare și dezvoltare.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 585, ediția print

Evenimentul, organizat la inițiativa și în colaborare cu deputatul PNL George Tuță, a avut ca scop promovarea proiectului investițional Parc Științific și Tehnologic – ”Măgurele Science Park”, în plan extern, și s-a adresat reprezentanților misiunilor diplomatice ai celor mai importanți parteneri investiționali ai României.

”Ambiția mea este să dezvolt județul Ilfov pe toate planurile și orice colaborare în această direcție este bine-venită. Eu și colegii mei suntem deschiși către tot ceea ce înseamnă proiect benefic pentru cetățeni. Și, pentru că una dintre principalele teme ale acestei întâlniri este cercetarea științifică, vreau să subliniez importanța Parcului Științific și Tehnologic «Măgurele Science Park». Personal, consider acest proiect un magnet pentru mediul de afaceri, instituții de cercetare și educaționale, companii private și nu numai. Un adevărat pol de dezvoltare urbană. Cercetarea științifică înseamnă evoluție și pe ce punem accentul în secolul vitezei dacă nu pe evoluție? Avem nevoie, în general, de o infrastructură dezvoltată, atât din punct de vedere social, cât și economic”, le-a spus invitaților președintele Consiliului Ju­dețean Ilfov, Hubert Thuma.

Iar deputatul PNL, George Tuță a apreciat că ”știința de la Măgurele va aduce beneficii și profit comunităților, dacă se îmbină cu inovarea”. ”Trebuie să existe o legătură strânsă între cei care fac legile şi cei cărora li se aplică. Unul din obiectivele mele pe care îl aplic în activitatea de deputat stă în construirea de punţi între cei doi poli. Astăzi am avut ocazia să reunesc în acelaşi loc actori relevanţi care vor putea să construiască pe mai departe punţi între ştiinţă şi realitate, la cel mai mare oraş ştiinţific al României, Măgurele, care găzduieşte peste 1.000 de cercetători. Cred că cercetarea trebuie să fie o componentă a business-ului, să ofere soluţii viabile economice, pentru că, astfel, va aduce multiple beneficii comunităţilor. Îmi doresc să construim un ecosistem care să îmbine ştiinţa, inovarea şi antreprenoriatul. Prezenţa numeroşilor diplomaţi străini la Măgurele este un semnal pozitiv pentru consolidarea relaţiilor dintre România şi ţări din UE sau din afara spaţiului european pentru dezvoltarea inovării. Diplomaţii au fost invitaţi să pună umărul la consolidarea relaţiilor bilaterale şi economice, în viitorul Măgurele Science Park, proiect pus în aplicare de Consiliul Judeţean Ilfov. Proiect care va aduce beneficii multiple pentru România, nu doar pentru o zonă geografică”, a mai spus deputatul George Tuță.

Un proiect local, care să devină național și european!

La rândul său, Mihaela Toader, administrator public al județului Ilfov a sublinicat că realizarea Parcului științific și tehnologic de la Măgurele ”este primul pas pentru transformarea rezultatelor cercetării obținute de toate institutele de cercetare de pe platforma de la Măgurele în produse adaptate nevoilor pieței. Sperăm să convingem, iar proiectul prioritar al Consiliului Județean Ilfov să devină proiectul întregii comunități de cercetare și a mediului de afaceri din regiunea București – Ilfov și, de ce nu, la nivel național și european. Ne dorim ca întreaga comunitatea să ni se alăture în acest proces de transformare a Ilfovului în care se poate!”, a precizat Mihaela Toader.

O onoare pentru orașul Măgurele

”A fost o mare onoare să avem în orașul Măgurele reprezentații ambasadelor a 13 state, pe cei ai Administrației Pre­zidențiale, precum și pe cei ai administrației publice centrale. Îi mul­țumesc pe această cale domnului deputat George Tuță pentru inițiativa organizării acestui eveniment! Împreună cu partenerii noștri de la ins­titutele de cercetare și cu cei de la Consiliul Ju­dețean Ilfov, am prezentat potențialul zonei, atât din punct de vedere științific, cât și din punct de vedere investițional. În acest sens, am mare încredere în proiectul strategic «Măgurele Science Park», pe care Consiliul Județean Ilfov îl implementează în parteneriat cu Primăria orașului Măgurele și cu Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” (IFIN-HH). Pentru ca orașul Măgurele să devină un pol de interes la nivel internațional, dincolo de buna colaborare între autoritățile publice și mediul de cercetare, este necesară si colaborarea cu misiunile diplomatice. Apreciez interesul manifestat de către ambasadorii prezenți la eveniment și îi asigur că administrația locală este una orientată către dezvoltare și este deschisă oricărui proiect care poate contribui la creșterea calității vieții locuitorilor orașului Măgurele”, a precizat, la rândul său, primarul orașului Măgurele, Narcis Constantin.

MSP – primul proiect de mare anvergură asumat de un consorțiu de entități publice concentrate în jurul oportunităților care pot fi oferite de mediul de știință și cercetare din Ilfov

Prin organizarea evenimentelor precum cel din 26 ianuarie 2022, Consiliul Județean Ilfov continuă demersurile pentru îndeplinirea obiectivelor privind creșterea competitivității la nivel economic, prin stimularea antreprenoriatului inovator, precum și importanța transferului accelerat al rezultatelor cercetării în producție, tehnologie, sănătate, servicii și aplicații comerciale inovative.

Reamintim că, la inițiativa CJI s-au pus bazele ”Măgurele Science Park (MSP)”, un concept care va contribui la dezvoltarea mediului antreprenorial inovator prin crearea de legături între industrie și cercetare și prin asigurarea cadrului necesar dialogului permanent între reprezentanții celor două domenii. MSP va deveni un hub de inovare la nivel european oferind expertiză, competențe, acces la forță de muncă ultra-calificată și mediul de dezvoltare necesar afacerilor bazate pe inovare și transfer tehnologic. Proiectul investițional MSP este susținut printr-o asociere în participație între inițiator, Consiliul Județean Ilfov, IFIN-HH și Primăria orașului Măgurele. MSP este un proiect esențial pentru concretizarea obiectivelor de dezvoltare regională ale ELI-NP și pentru valorificarea economică a rezultatelor cercetării de întreaga platformă de cercetare de la Măgurele. Totodată, proiectul reprezintă o noutate pentru județul Ilfov, întrucât este primul proiect de mare anvergură asumat de un consorțiu de entități publice concentrate în jurul oportunităților care pot fi oferite de mediul de știință și cercetare din județul Ilfov.