Cei mici au râs de lupul buclucaș rătăcit în comuna Brănești
În contextul manifestărilor prilejuite de Festivalul ”Cucilor”, într-o adevărată zi de primăvară, chiar dacă ne aflam încă în luna februarie, toată lumea a fost invitată, cu mic cu mare, duminică, începând cu ora 10.00, pe platoul Căminului Cultural din comuna Brănești, la Târgul Micilor Meșteri Populari.
Organizat, ca în fiecare an, în contextul manifestărilor ce simbolizează și venirea primăverii, târgul meşteşugăresc de obiecte tradiţionale confecţionate de elevii unităţilor şcolare din localitate şi meşteri locali a pus la dispoziția tuturor cunoscătorilor și cumpărătorilor pretențioși, mărțișoare lucrate cu dragoste și talent, felicitări, țărăncuțe, magneți cu celebrul ”Megacuc” și multe alte surprize. Megacucul în persoană a stat ”cuminte” să facă cu toată lumea cele mai reușite poze. Megacucul reprezintă punerea în practică a unei idei năstrușnice a profesorului Dan Dumitru Nicolau, directorul Liceului ”Traian Lalescu”, din Brănești. Este realizat de mai multți copii care au fost încântați de proiect și, după câteva luni de muncă, necesare pentru aranjarea a mii de floricele lucrate manual, fixate cu sârmă pe o structură metalică și o ramă de fier-beton, a ieșit o adevărată capodoperă.
Elevii Liceului ”Traian Lalescu”, veniți cu directorul Dan Dumitru Nicolau, au expus mărțișoare, tablouri, borcane cu miere, ceai, semne de carte, suporturi pentru pahare sau creioane, ștergare și păpuși. ”Copiii s-au străduit să vină cu produse cât mai diversificate, lucrate la ateliere, după ore, împreună cu profesorii și cu părinții. Banii obținuți din vânzări vor avea destinații diferite. Copiii de la clasa a V-a vor să meargă la film, alții își doresc să cumpere produse pentru înfrumusețarea școlii”, ne-a spus profesorul Dan Dumitru Nicolau.
Copiii Școlii Gimanziale Nr. 1 Brănești, susținuți de directoarea lor, profesor Nicoleta Tone, s-au pregătit cu mărțișoare, farfurii pictate, linguri, căni, icoane, măști pe tema festivalului sau a primăverii. ”Important este că toate aceste lucruri au fost făcute de mânuțele copiilor, cu ajutorul părinților, mai ales în cazul celor mai mici, cât și cu implicarea evidentă a tuturor cadrelor didactice. Spunem noi că au ieșit niște produse foarte frumoase, așa cum îi stă bine unui adevărat târg. Ne‑am pregătit cu o lună-două înainte. Fetele lucrează și la măștile pentru parada Cucilor. Pentru măști folosim hârtia creponată, fulgi și blană. Toată școala este de fapt antrenată, fetele pentru târg, iar băieții pentru paradă. Foarte importantă este bucuria cu care au lucrat și cum au colaborat. Au fost foarte uniți, bucuroși să creeze obiecte frumoase. Avem mămici care se pricepeau la foarte multe lucruri, dar nu aveau ocazia să le arate copiilor acasă. Prin acest eveniment, au avut șansa să le transmită celor mici ceea ce știu ele”, ne-a declarat prof. Nicoleta Tone.
Marinela Culea, directorul Liceului Tehnologic ”Cezar Nicolau”, ne‑a spus că elevii săi au muncit pentru acest târg încă din luna noiembrie, realizând produse hand-made. ”Se lucrează după programul de școală. Accentul se pune pe elevii care sunt cazați în cămin, dar bineînțeles participă și elevii din Brănești. De la 14.00 la 16.00 avem atelier, se lucrează atât în sala de studiu cât și în bibliotecă”, ne‑a spus profesor Marinela Culea. Fetele ofereau mărțișoare, suporturi pentru creioane, produse croșetate manual, toate făcută cu foarte multă dragoste și pricepere.
Între timp, în Căminul Cultural din Brănești cât și la Căminul Cultural din Islaz, care arată excepțional deoarece a fost proaspăt reabilitat și renovat, copiii s-au amuzat copios pe seama ”Lupului Buclucaș”, un spectacol parodie cu păpuși și costume tradiționale românești. Pusă în scenă de actori ai Teatrului La Cinema, piesa de teatru interactiv ”Lupul Buclucaș” a distrat pe toată lumea prin povestea inspirată despre un lup caraghios care a încurcat foarte, foarte rău, poveștile și s-a făcut de râs în fața tuturor. Cum, nu se poate? Ba da, a fost foarte simplu: lupul s-a rătăcit pe străzile poveștilor, chiar și prin Brănești și Islaz. În loc să ajungă la Bunicuța, a ajuns la cei trei purceluși și la capra cu trei iezi și era atât de derutat încât a uitat cu desăvârșire ce să spună și ce să facă.
Articol apărut în ediția de print a Jurnalului de Ilfov, nr. 340. Vezi varianta PDF