Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Berceni au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, alături de Niculina Moica, președintele Asociației Foștilor Deținuți din România, de Stejărel Olaru, istoric și politolog, dar și de profesorul Stan Stoica, reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, la Conferința națională ”Fortul 13 Jilava: Consolidare, conservare, cunoaștere – transformarea unui monument istoric în destinație culturală educativă”.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 743, ediția print
Elevii ilfoveni au fost implicați într-o dezbatere captivantă în care s-a discutat despre libertate, despre valorile unui stat democratic, despre lecțiile trecutului. După finalizarea conferinței, copiii au avut ocazia să participe la expoziția de fotografie ”Povestea Fort 13 Jilava”, pregătită la sediul Consiliului Județean Ilfov. Această galerie fotografică și experiența realizării propriilor fotografii în interiorul Fortului 13 Jilava au pus în valoare creativitatea și pasiunea pentru istorie a elevilor ilfoveni, prin imagini memorabile.
La evenimentul de la sediul CJ Ilfov au mai participat administratorul public al județului, Olivia Ana Ciobanu Oprescu și vicepreședintele CJ Ilfov, Ștefan Rădulescu. ”Zeci de elevi din Ilfov au fost la noi la sediu, să vadă expoziția de fotografie despre Fortul 13 Jilava. Au participat inclusiv la o dezbatere și au avut oportunitatea să stea de vorbă cu doamna Niculina Moica, fost deținut politic. A fost o discuție captivantă. Despre trecut, despre statul de drept, libertate și democrație. Este extrem de important să conștientizăm lecțiile trecutului și să avem grijă de viitorul nostru. Să prețuim libertatea și tot ce avem în ziua de astăzi. Doamna Niculina Moica, președintele Asociației Foștilor Deținuți din România, are un trecut ce greu poate fi descris în cuvinte. S-a născut pe 21 octombrie 1943. A fost arestată în 1959, la numai 15 ani. A fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru că activa într-o organizație anticomunistă împreună cu alți elevi -”Uniunea Tineretului Liber din România”. Dar niciodată nu s-a dovedit real că a avut vreo legătură cu legionarii. A fost plimbată prin penitenciarele Jilava, Botoșani și Arad”, a explicat președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma.
Un muzeu al neuitării!
Reamintim că în vara anului trecut, Fortul 13 Jilava a trecut din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Justiției prin Administrația Națională a Penitenciarelor – Penitenciarul București Jilava în domeniul public al județului Ilfov. Președintele CJ Ilfov a anunțat atunci că acesta va fi consolidat, conservat, restaurat și valorificat din punct de vedere turistic și cultural, în termen de 5 ani. Cu alte cuvinte, Fortul 13 devine muzeu, iar restaurarea lui se face cu bani din bugetul Consiliului Județean Ilfov, dar și din alte surse. Noua instituție muzeală va arăta românilor etapele istorice prin care a trecut Fortul 13 Jilava și dramele și ororile regimului totalitar comunist din România și va reprezenta un demers cu un rol educativ foarte important.
Alina Gorghiu, fostul ministru al Justiției la momentul preluării Fortului 13 Jilava de către CJI a precizat că ”din păcate, unii uită istoria de dinainte de 1989. Pentru PNL, partid istoric și care a resimțit din plin nedreptățile unui regim totalitar, este o prioritate să arate generațiilor viitoare ce s-a făcut bine, dar și ce s-a greșit și cum putem evita repetarea ororilor. Un pas important este valorificarea potențialului istoric, social și cultural, iar Fortul 13 Jilava este un exemplu în acest sens”. Iar Raluca Turcan, care la acel moment conducea Ministerul Culturii, aprecia că transformarea Fortului 13 Jilava în muzeu ”reprezintă o dovadă a angajamentului nostru de a arăta viitoarelor generații că dramele și abuzul regimului comunist nu trebuie uitate”.
