Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Oana Țoiu, a declarat că există intenția ca în următorii patru ani să fie închise mai mult de jumătate din centrele de plasament de tip clasic, subliniind că acest lucru nu se poate realiza înaintea identificării unor alternative.

„În momentul acesta intenția e ca în următorii patru ani să închidem mai mult de jumătate din centrele rezidențiale tipice pe care le avem, iar prin acest lucru înțelegem reintegrarea copiilor în familii, în case de tip familial, la asistenții maternali, reintegrarea în comunitate. Adopția e doar unul dintre instrumente. (…) Nu e ceva ce putem face de azi pe mâine. Ce putem să facem acum e să ne asigurăm inclusiv în eforturi interministeriale că alocăm resurse pentru asta, că o facem cu grijă și cu implicarea direcțiilor de protecție a copilului. Ce putem face însă de pe azi pe mâine e să ne asigurăm în procesul de inspecție și verificare că există mai puține deraieri de la standarde de calitate”, a afirmat Țoiu. Aceasta a menționat că, în momentul de față, există 77 de centre rezidențiale de tip clasic publice și patru private.

„Închiderea centrului nu se face înainte să ne asigurăm că la nivel local dezvoltăm, creștem, construim servicii alternative: asistenți maternali, case de tip familial. Procesul acesta începe în primul rând prin maparea resurselor la nivel local. (…) Centrul se închide când e clar că există alternative. Nu închidem centrul și apoi căutăm soluții. Închiderea centrului vine după implementarea soluțiilor pe teren”, a mai explicat ea.

La rândul său, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Gabriela Coman, a declarat că în România copiii intră prea repede în sistemul de protecție specială și ajung să petreacă în cadrul acestuia aproximativ 7,5 ani, ieșind relativ greu, „fie prin reintegrare, fie prin adopție, fie prin pregătire socio-profesională pentru viața independentă”.

În acest sens, UNICEF și Banca Mondială au realizat un studiu care a relevat nevoia de intervenție pentru a preveni intrarea copilului în sistemul de protecție specială, dar și pentru a crește calitatea îngrijirii copilului aflat în sistem.

Conform datelor furnizate de Gabriela Coman, în momentul de față, în România există 57.581 de copii în sistemul de protecție specială, dintre care aproximativ o treime sunt plasați la rude, o altă treime sunt în grija asistenților maternali, iar o altă treime se află în centre de plasament clasice sau în căsuțe de tip familial, atât în servicii publice, cât și private.

 

Dintre aceștia, doar 3.250 sunt adoptabili. Totodată, în sistemul de protecție există și aproximativ 4.500 de tineri care au depășit vârsta de 18 ani, dar urmează o formă de învățământ.