@ Prefectul județului a mulțumit ilfovenilor care au respectat recomandările autorităților. @ Oficialul atrage atenția asupra faptului că ”pericolul nu a trecut” și nu recomandă ”relaxarea prematură”

Până la începutul acestei săptămâni, 4 mai 2020, pe teritoriul României au fost confirmate 13.512 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19. Dintre aceste persoane, 5.269 au fost declarate vindecate și externate din spitale.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 497

Din păcate, 803 persoane diagnosticate cu infecție cu noul coronavirus au decedat. Potrivit informării zilnice a Grupului de Comunicare Strategică, luni, în secțiile de Terapie Intensivă erau internați, la nivel național, 243 de pacienți diagnosticați cu ­COVID-19. Pe teritoriul României se aflau în carantină instituționalizată 12.830 de persoane, iar alte 20.085 persoane erau în izolare la domiciliu și se aflau sub monitorizare medicală.

La nivelul județului Ilfov, pe 4 mai 2020, la ora 15.00, raportarea Direcției de Sănătate Publică indica 142 de persoane aflate în carantină instituționalizată și 920 de persoane aflate în izolare, sub monitorizare la domiciliu. Numărul cazurilor confirmate cu ­COVID-19 în Ilfov era, ieri, la prânz, de 300.

Structurile de ordine și siguranță publică, la datorie!

În perioada 01 – 03 mai a.c., în contextul prevenirii și combaterii răspândirii infecției cu noul coronavirus, la nivelul Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov s-au desfășurat 122 de misiuni specifice în care au fost angrenați peste 1.552 polițiști, jandarmi și polițiști locali care au acționat în sistem integrat. Au fost verificate 8.365 de persoane cu privire la modul de respectare a măsurilor de izolare și 129 de societăți comerciale și persoane fizice autorizate au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de urgență. Forțele de ordine au aplicat 508 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 514.073 lei. Nu a fost înregistrat niciun dosar penal în contextul pandemiei COVID-19, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor în perioada menționată.

În același interval de timp, Inspectoratul Județean de Jandarmi Ilfov a aplicat 32 de sancțiuni contravenționale în cuantum de 49.000 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.

Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov au efectuat misiuni de transport persoane suspicionate/confirmate a fi infectate cu SARS-CoV-2 la unități spitalicești, misiuni de transport persoane către locațiile stabilite pentru izolare/carantină de la nivelul județului Ilfov, respectiv către limita de județ pentru a fi preluate de echipajele din județele limitrofe, misiuni de sprijin al celorlalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport.

Prefectul le mulțumește ilfovenilor responsabili

Prefectul judeţului Ilfov, Daniel-Tudorel Zamfir, le-a mulțumit locuitorilor judeţului care au înţeles mesajul autorităţilor şi au avut o conduită corespunzătoare în minivacanța prilejuită de Ziua Internațională a Muncii, respectând prevederile ordonanțelor militare și toate măsurile impuse de starea de urgență!

”În același timp, trebuie să fim conștienți de faptul că pericolul nu a trecut, de aceea nu trebuie să ne relaxăm prematur și să uităm că acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim. Trebuie să continuăm să fim solidari și responsabili și să înțelegem că facem acest lucru pentru binele comun. VĂ RUGĂM să continuați să respectați restricțiile impuse de autorități în vederea limitării răspândirii coronavirozei pe toată perioada stării de urgență, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!”, spune prefectul județului Ilfov.

Luați în considerare doar informațiile oficiale!

Autoritățile reamintesc cetățenilor că este esențial să ia în considerare doar informațiile verificate prin surse oficiale! În situații de urgență, informațiile eronate pot genera acțiuni incorecte și pot conduce la creșterea nivelului de incertitudine în rândul populației. De aceea, este foarte important să cunoaștem și să utilizăm doar canalele oficiale de informare!

Persoanele interesate pot utiliza platforma https://aici.gov.ro (care servește drept intermediar pentru înregistrarea documentelor adresate instituțiilor publice fără un sistem propriu de registratură online. Platforma este în continuă dezvoltare și a fost completată cu noi proceduri: pentru acordarea de șomaj tehnic, acordarea indemnizației persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II) și familiale (IF), profesii liberale (PF); acordarea indemnizației pentru persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe; acordarea indemnizației pentru personalul încadrat în muncă la un angajator prin altă modalitate prevăzută de lege; acordarea indemnizației pentru persoanele care își desfășoară activitatea în baza contractelor de activitate sportivă; acordarea indemnizației pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației; formular de sesizări pentru OUG 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori; acordarea indemnizației pentru persoane care exercită profesia de avocat.

Tot informații oficiale se pot obține și de pe alte cinci platforme online: www.stirioficiale.ro, www.cetrebuiesafac.ro, www.datelazi.ro, www.rohelp.ro, www.diasporahub.ro.

Pentru date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, poate fi accesată pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

De asemenea, nu uitați de linia TELVERDE – 0800.800.358, alocată strict pentru informare. Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată lor +4021.320.20.20.