Situația financiară gravă și alegerile locale – în multe locuri, noii primari au anunțat că nu mai susțin fotbalul pentru că acesta a fost “apropiat”, până la alegeri, de fosta conducere administrativă… – a creat o stare fără precedent în fotbalul românesc: zeci de echipe “mici” au anunțat că nu pot lua startul, iar Federația nu știe ce să facă pentru a salva situația. Deocamdată… a amânat startul.

Se vorbește deja de faptul că în Liga a II-a s ar ajunge cu indulgență la două serii de 14 echipe, dar nici acest număr nu pare foarte sigur. Mai mult, există voci care spun că Federația ar trebui să “taie” drastic numărul de echipe dacă grupările respective nu fac dovada clară a faptului că pot începe și termina competiția. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, atunci ar fi posibil chiar să se ajungă la o singură serie de 20 sau 22 de echipe! În eșalonul trei situația e și mai dramatică și există serii unde nu mai sunt nici jumătate de echipe înscrise! 

Din câte se pare, din cauza retragerilor şi a problemelor financiare, pe 2 sau 3 august va avea loc o şedinţă a Comitetului Executiv în care se va discuta schimbarea sistemului competiţional actual. Varianta cea mai vehiculată este cea cu două serii de 14 echipe, în condiţiile în care până se ştiu sigur trei echipe care au abandonat oficial competiţia: FC Olt ca urmare a trecerii la noua echipă a Slatinei, Poli Timişoara (Marian Iancu) şi Astra II Giurgiu, abandonată de echipa-mamă. Cum semne de întrebare mai sunt în ceea ce priveşte grupări precum CS Buftea, FCM Bacău şi nu numai, varianta cu 28 de echipe sună cel mai bine. În plus, mai rămâne în discuţie şi soarta Craiovei, despre care nu se ştie nimic concret, dacă va lua locul oferit de FRF şi sub ce formă.

Indiferent de numărul de echipe, ţintarul campionatului se va stabili pe 9 august, iar startul va fi şi el decalat, pe 25 august sau, cel mai probabil, pe 1 septembrie.