Consilierii aleși în comuna Gruiu, la alegerile locale din 27 septembrie 2020, au fost convocați vineri, 30 octombrie, prin Ordinul Prefectului județului Ilfov, pentru ceremonia de constituire a Consiliului Local Gruiu.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, nr. 523, ediția print

Ceremonia a început cu o slujbă religioasă susținută de preoții parohiilor din Gruiu. Daniel Tudorel Zamfir, prefectul județului Ilfov, a anunțat că scopul întâlnirii îl reprezintă constituirea CL al comunei Gruiu.

Conform procedurii, reprezentantul Primăriei Gruiu cu atribuție de secretar general a anunțat că, la nivelul CL al comunei Gruiu, prin ordin s-a stabilit un număr de 15 consilieri, au fost invalidați 2 consilieri, iar la ceremonie au fost prezenți 13, nefiind niciun absent și nicio solicitare online de depunere a jurământului.

Prefectul a mai anunțat că la eveniment participă și câțiva invitați deosebiți, precum senatorul Nicoleta Pauliuc, președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, subprefectul Andrei Postelnicu sau șeful de cabinet al președintelui CJI, George Tuță.

Conform procedurii, secretarul general al UAT Gruiu a anunțat că ședința este condusă de consilierul local, decan de vârstă, Ganea Gheorghe, cu ajutorul celor doi consilieri tineri, Matală Teodora Florentina și Ghiulea Gheorghe Florian.

Conducerea ședinței a fost preluată de consilierul decan de vârstă, iar secretarul general al comunei Gruiu a prezentat încheierea pronunțată de către Judecătoria Buftea privind validarea consilierilor locali aleși. Prin încheierea dată în ședința din camera de consiliu, din data de 19.10.2020, de către Judecătoria Buftea, în dosarul 26927/94/2020, privind validarea mandatelor de consilieri, instanța a dispus: ”În baza art. 114 alin. (1) din O.U.G. nr.57/2019 actualizată, validează mandatele următorilor consilieri locali ce intră în componenţa Consiliului local al Comunei Gruiu: Ghiulea Gheorghe Florin, Cerchez Constantina, Vulvoi Lucrețiu, Mihai Cristina Maria, Pavel Gabriel Constantin, Ganea Gheorghe, Machin Iulian, Cucu Florin, Ene Tudorel, Florea Ionel, Constantin Adrian, Matală Teodora Florentina, Radu Constantin Daniel. Invalidează, ca urmare a declaraţiei de renunţare, mandatul domnilor Dobre Alin Georgel și Alexa Florina Nicoleta. Prezenta hotărâre se va comunica Prefectului Județului Ilfov şi Secretarului General al UAT Gruiu şi persoanelor pentru care s-a invalidat mandatul. Cu drept de apel în termen de 3 zile de la comunicare către persoanele interesate. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Buftea. Pronunţată astăzi, 19.10.2020, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței”.

În ordine alfabetică, consilieri aleși și validați de Judecătorie au depus jurământul, cu mâna pe Biblie și pe Constituția României. După ce Consiliul Local Gruiu s-a constitut legal, a fost citită hotărârea civilă prin care a fost validat de instanță prin hotărâre definitivă mandatul de primar al domnului Ion Samoilă. Acesta a depus, la rândul său, jurământul de credință. În final, consilierilor locali și primarului reales li s-au adus la cunoștință prevederile legii privind conflictul de interese pentru aleșii locali.

În finalul ceremoniei, primarul Ion Samoilă a mulțumit tuturor celor care l-au susținut, au crezut în el și l-au convins să candideze la un nou mandat: ”A fost una dintre cele mai grele campanii posibile cu cele mai urâte vorbe adresate mie și familiei mele. Mulțumesc cetățenilor care au avut încredere, chiar după atâtea mandate și rezultatele s-au văzut (…) De luni, fraților, la treabă!”, a spus primarul reales al comunei Gruiu.

La rândul său, pre­ședintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, l-a felicitat pe primarul reales pentru mandatul câștigat și pentru modelul de comunitate creat în Gruiu.  ”Sincer, eu ar trebui să vă mulțumesc pentru efortul pe care l-ați făcut. Ați candidat, nu a fost ușor, știm amândoi câte piedici ați avut, și cu toate acestea ați continuat. Ați fost un luptător și ați câștigat cu un scor de invidiat, care mă obligă să fiu pe măsură și să promovez orice proiect cu care veți veni la CJI. Vă garantez că aveți sprijinul meu, sprijinul Guvernului României, și sunt convins că împreună cu toți primarii din Ilfov, împreună cu CJ, vom putea face din Ilfov un loc și mai frumos, în care merită să trăiești, să muncești, să locuiești”, a spus președintele CJ Ilfov.

Potrivit prevederilor noului Cod Administrativ, în prima ședință a Consiliului Local, prin vot secret, cu majoritate absolută, se va alege din rândul membrilor Consiliului Local Gruiu, la propunerea primarului sau a consilierilor locali, viceprimarul comunei.

Prefectul județului Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir, a subliniat: ”Prezența dvs. aici este pentru că așa și-au dorit cetățenii. Când și-au propus să vă aleagă, s-au gândit că veți face tot ceea ce vă stă în putință pentru a le reprezenta interesele. V-au învestit cu încredere și cu speranța că această localitate va fi din ce în ce mai frumoasă. Aveți o localitate foarte frumoasă și se spune că frumusețea unei localități constă și în frumusețea oamenilor din acea localitate și bunătatea lor. O să vă rog ca de astăzi, după ce ați depus acest jurământ, să aveți în minte ce cuprinde în toate deciziile pe care le veți lua, în toată activitatea, să nu uitați că reprezentați interesele cetățenilor și aceștia așteaptă de la dvs. ce ați fi așteptat dvs. de la cei pe care i-ați dori să vă reprezinte”.